A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Csapás érheti a Földet a napokban, világszerte rádiókimaradások jöhetnek

Vágólapra másolva!
A NASA egy olyan „sötét” plazmakitörést rögzített a Napon, amely nagy eséllyel globális rádiókimaradást és áramingadozásokat okozhat a Földön ezen a héten.
Vágólapra másolva!

A napkitörés által produkált anyag a maga 20 000 Celsius-fokos hőmérsékletével viszonylag „hűvösnek” számít, és éppen emiatt kevésbé ismerik a szakértők, mint forróbb társait, amelyek hőmérséklete a 80 000 Celsius-fokot is elérheti.

Globális rádiókimaradás, áramingadozások jöhetnek a hűvös napkitörés hatására
Globális rádiókimaradás, áramingadozások jöhetnek a hűvös napkitörés hatására
Fotó: Science Photo Library via AFP

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) hétfőn figyelmeztetést adott ki, amely szerint a  napkitörés rádiókimaradásokat okozhat szerte a világon. A jelenség legalább péntekig zavart okozhat a kommunikációs rendszerekben, a légi közlekedésben, és a műholdak működésében.

Videón a „sötét” napkitörés

A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma által készített videóban jól látható, ahogy a kitörés során egy sötét, füstszerű képződmény jön létre. Ez valójában a Nap belsejénél kisebb sűrűségű, hűvösebb plazma kilövellése.

Az úgynevezett „hűvös” napkitörések - amelyeket az asztrofizikusok csak az elmúlt évtizedben kezdtek komolyabban tanulmányozni – szintén tudnak problémát okozni. A NOAA szerint a következő 24 órában 60 százalék esély van további közepes vagy M-osztályú napkitörésekre. 

Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy szélsőségesebb, ún. X-osztályú kitörések is jöhetnek a napokban, amelyek globális rádiókimaradásokat idézhetnek elő.

Ennek esélyét 15 százalékra teszik a szakértők.

Közepes erősségű kitörés

A „hűvös” M-osztályú napkitörést vasárnap késő éjjel észlelték a tudósok az AR3757 katalógusjelű napfoltnál. Erőssége alapján M1 intenzitású.

A napkitörések intenzív elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Betűrend alapján kategorizálják őket (X, M, C, B, A), az X-osztályú napkitörések számítanak a legerősebbnek. Az egyes osztályokon belül az 1-10-ig terjedő számok a kitörés relatív erősségét írják le.

Csak az X és M kitörések sugároznak elegendő energiát ahhoz, hogy hatással legyenek a Földre, ahol az elektromágneses impulzus hatására kommunikációs és elektromos zavarok jelentkezhetnek.

A szakértők szerint a következő években még a mostaninál is súlyosabb napviharok érhetik el a Földet.

napkitörés
Napkitörés
Fotó: Xinhua via AFP

A java még csak most jön?

A Nap egyelőre még nem érte el a napmaximumot, vagyis 11 évente ismétlődő tevékenységi ciklusának csúcspontját, amikor a legintenzívebb napkitörések történnek. A napmaximum várható időpontját 2025 júliusára teszik a szakemberek. Ennek közeledtével a napfoltok száma is drasztikusan nőni fog.

A napfoltok olyan sötét foltok a Nap felszínén, ahol a Nap plazmájából származó elektromos töltések áramlása által létrehozott erős mágneses mezők csomókat képeznek, majd hirtelen elszakadnak. Az így felszabaduló energia sugárzást idéz elő, amit napkitörésnek nevezünk, ezzel párhuzamosan pedig robbanásszerűen napanyag távozik a csillagunkból, e folyamat a koronakidobódás (rövidítve CME).

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!