Ahogy a légköri oxigén létfontosságú a hozzánk hasonló állatok számára, úgy a vízben oldott oxigén is elengedhetetlen az egészséges vízi ökoszisztémákhoz, legyenek azok az édesvízben vagy tengerekben. Mivel emberek milliárdjai függenek egzisztenciálisan a tengerek élővilágától, aggodalomra ad okot, hogy a természetes vizek oxigénszintje az elmúlt időszakban drámaian csökkenni kezdett.
A kutatók szerint a természetes vizek oxigénszintjének csökkenését fel kellene venni a bolygóhatárok listájára. Utóbbi tulajdonképpen egy keretrendszer, amely összefoglalja és számszerűsíti az emberi tevékenység Földre gyakorolt hatásait. Ebbe tartozik többek között a klímaváltozás, az óceánok elsavasodása, az ózonréteg vékonyodása, a levegőszennyezés vagy a globális édesvíz-felhasználás.
Az amerikai Rensselaer Polytechnic Institute édesvízi ökológusa, Kevin Rose által vezetett csoport aggódik amiatt, hogy az előbb említett lista figyelmen kívül hagyja az egyik legfontosabb tényezőt, a vizek oxigéntartalmát.
A vízben oldott oxigén koncentrációja több okból is csökken.
A melegebb vizek például nem tudnak túl sok oldott oxigént megtartani, és mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása nem mérséklődik, a levegő és a víz hőmérséklete továbbra is megállíthatatlanul emelkedik.
Az oxigénfogyást ráadásul nem tudja ellensúlyozni a vízi élőlények oxigéntermelő tevékenysége sem. Az oxigénhiányért részben az algavirágzás felelős, amelyet főként az eutrofizáció okoz. Eutrofizáció akkor következik be ha műtrágya vagy szennyezett víz kerül a természetes vizekbe, és ettől az algák, valamint a baktériumok elszaporodnak, gyorsan elfogyasztva a rendelkezésre álló oldott oxigént.
A legrosszabb esetben az oxigénszint annyira lecsökken, hogy az egyszerűbb élőlények megfulladnak és elpusztulnak, magukkal rántva a komplexebb szervezeteket is. Az elhalt szerves anyagok további táplálékot nyújtanak az oxigént nem igénylő (anaerob) létformáknak, amiknek így a szaporodása tovább gyorsul, és nem csak megfojtják a vízi élővilágot, hanem elzárják az életet jelentő fénytől is, lehetetlenné téve a fotoszintetizálást.
Mivel a fotoszintetizálás egyik produktuma az oxigén, jól látható, milyen halálos csapdába kerülnek a vízi ökoszisztémák.
Szintén csökkenti az oldott oxigén mennyiségét az, hogy a felszíni vizek gyorsabban melegednek, mint a mélyebb rétegek, illetve a gleccserek olvadása csökkenti az óceán sótartalmát. A sűrűségkülönbség fokozódása miatt a felszíni oxigéndúsabb vízrétegek nem tudják oxigénnel ellátni a mélyebb tartományokat.
A teljes tanulmány a Nature Ecology & Evolution című szakfolyóiratban olvasható.