Ízületi bántalmak kínozták Apexet, a sztegoszauruszt

Ízületi bántalmakkal küzdött Apex, az artrózisos sztegoszaurusz
Ízületi bántalmakkal küzdött Apex, az artrózisos sztegoszaurusz
Vágólapra másolva!
Elárverezik egy dinoszaurusz csaknem teljesen fennmaradt, 161 millió éves megkövesedett csontvázát, közölte a New York-i Sotheby's a héten. A sztegoszaurusz egykor láthatóan ízületi porckopással küzdött.
Vágólapra másolva!

Szinte teljesen fennmaradt sztegoszaurusz

A valaha talált legnagyobb és legteljesebb sztegoszaurusz csontvázát a jövő héten aukcióra bocsátják New Yorkban.

Az Apex nevet viselő, 3,3 méter magas és fejétől farkáig 8,2 méteres csontvázat 2022 májusában találták a coloradói Dinosaur település térségében

 – ismertette Cassandra Hatton, az aukciósház tudományos és tömegkultúrával foglalkozó részlegének vezetője. 

Ízületi bántalmakkal küzdött Apex, az artrózisos sztegoszaurusz
Fotó: Roselle Chen/Reuters

A sztegoszaurusz a hátán kitüremkedő csonttarajok és faroktüskéi miatt az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz. Bár szakértők szerint a sztegoszauruszok veszedelmes faroktüskéiket harcra használták, ezen a példányon nem láthatók ennek jelei, bár találtak ízületi porckopásra (artrózis) utaló bizonyítékot, ami arra utal, hogy Apex magas kort érhetett el.

Hatton szerint Apexet „a teste alá szorított farokkal találták, ami gyakori halálpóz állatoknál”.

A csontvázat július 17-én árverezik el és becslések szerint az ára 4-6 millió dollár (1,5-2,2 milliárd forint) körül mozog majd.

Elképesztően ritka állatról van szó. Ilyen jó állapotú sztegoszauruszt még nem bocsátottak árverezésre, így majd meglátjuk, hogy valójában mennyit ér majd”

 – hangsúlyozta Hatton.

 

A teljes csontvázat 2023 októberéig ásták ki

Cassandra Hatton hangsúlyozta a lelet ritkaságát, ami 79-85 százalékos kövület. Ahogy arra emlékeztetett, ha egy dinoszaurusz felét megtalálják, az már jelentős tudományos felfedezésnek számít; ahatvan százalék hihetetlen, de ha már eléri a 70-80 százalékot, akkor arra az egész világ odafigyel.

Az aukciósház komoly licitálásokra számít, bár megjegyzi, hogy a dinoszaurusz-kövületek ilyenfajta értékesítése élénk kritikát váltott ki a tudományos közösségből, amely szerint a leleteket múzeumokban vagy más nyilvános helyeken kell megőrizni, nem pedig magánlicitálóknak értékesíteni. 

A csontvázat július 17-én árverezik el és becslések szerint az ára 4-6 millió dollár (1,5-2,2 milliárd forint) körül mozog majd
A csontvázat július 17-én árverezik el és becslések szerint az ára 4-6 millió dollár (1,5-2,2 milliárd forint) körül mozog majd
Fotó: Sotheby's 

A sztegoszaurusz azért kapta az Apex nevet, hogy kiemelje az egyed családon belüli jelentőségét.

A dinoszauruszok félelmetesek. Kit ne érdekelnének ezek a hatalmas lények? Azt hiszem, örökké beszélni fogunk róluk. Beépítettük őket a mitológiába, a sárkányok és Godzilla fogalmába 

– emelte ki Hatton, hozzátéve, hogy az Apex-et még 2022 májusában fedezték fel Jason Cooper paleontológus magánterületén, a Colorado állambeli Morrison részen, az Egyesült Államokban. A Sotheby's szorosan együttműködött Cooperrel a felfedezés, az ásatás, a helyreállítás, az előkészítés és a szerelés teljes folyamatának dokumentálásában, amivel garantálni tudják az eredetiségét is. A teljes csontvázat 2023 októberéig ásták ki.

A Sotheby's szerint az Apex ráadásul 30 százalékkal nagyobb, mint a Sophie, az eddigi legteljesebb sztegoszaurusz, amely a londoni Természettudományi Múzeumban található.

És egy érdekesség: Stan, a világ legteljesebb Tyrannosaurus rex csontváza 2020-ban rekordáron, 31,8 millió dollárért kelt el.

(MTI/AP/Origó)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről