A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Csak így akadályozhatjuk meg a Földön a tömeges kihalást

vörös panda: a  tömeges kihalás felé haladunk
A tömeges kihalás felé haladunk: a vörös macskamedve vagy vörös panda vagy kis panda a ragadozók rendjének macskamedvefélék családjába tartozó egyetlen ma élő fa
Fotó: Mathias Appel
Vágólapra másolva!
Mi, emberek „megcsonkítjuk az élet fáját”, ahonnan egész ágakat vágunk le egyenként, de olyan gyors ütemben, amelyet a Föld még soha nem tapasztalt. És bár felmerült a tömeges kihalás réme, még nem veszett el minden remény.
Vágólapra másolva!

Meg kell akadályozni a tömeges kihalást

Annak érdekében, hogy a növények és állatok sokféleségét megmentse a jelenlegi tömeges kihalástól, az ENSZ történelmi jelentőségű „békepaktumot kötött a természettel” 2022 végén. Ebben 

az aláíró országok vállalták, hogy 2030-ra a bolygó 30 százalékát védett övezetekké alakítják. 

A világ sajnos még mindig távol áll ettől a céltól, de egy ígéretes új tanulmány azt javasolja, hogy az elkövetkező kritikus években kevésbé a természetvédelmi területek méretére, hanem inkább arra összpontosítsunk, hogy mennyi életet rejtenek.

A világ több mint húsz szervezetének kutatói ugyanis megállapították, hogy ha a Föld területének mindössze 1,2 százalékát „békén hagyjuk”, akkor „elháríthatjuk” a legvalószínűbb és legközelebbi kihalásokat.

vörös panda: a  tömeges kihalás felé haladunk
A tömeges kihalás felé haladunk: a vörös macskamedve vagy vörös panda vagy kis panda a ragadozók rendjének macskamedvefélék családjába tartozó egyetlen ma élő fa
Fotó: Mathias Appel / Mathias Appel 

A legtöbb faj a Földön ritka, ami azt jelenti, hogy a fajok vagy nagyon szűk elterjedési területtel rendelkeznek, vagy nagyon alacsony sűrűségben fordulnak elő, esetleg mindkettő. A ritkaság pedig nagyon koncentrált

 – magyarázta Eric Dinerstein vezető szerző, a Resolve nevű, a környezeti problémák fenntartható megoldásával foglalkozó civil szervezet természetvédelmi biológusa a ScienceAlert online tudományos portának.

Ez szerencsés is lehet, mert ez azt jelenti, hogy ha a természetvédelmi erőfeszítéseket erre összpontosítjuk, akkor több legyet üthetünk (vagy inkább megmenthetünk) egy csapásra. Mégis, a cselekvés lehetősége hamarosan bezárul, mert Dinerstein és kollégái szerint a természetvédelmi erőfeszítések jelenleg nem olyan stratégiai jellegűek, mint amilyennek lehetnének.

 

Át kell helyezni az erőfeszítések hangsúlyát

A Frontiers in Science tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a világ 2018 és 2023 között összefogott, hogy 1,2 millió négyzetkilométernyi területet védjen meg, ám az új elemzés szerint ezek a menedékek a „ritka és veszélyeztetett biológiai sokféleséget rejtő pótolhatatlan helyszíneknek” mindössze 7 százalékát fedik le. Annak érdekében, hogy a természetvédelmi erőfeszítések a lehető legmegfizethetőbbek és elérhetőek legyenek, Dinerstein és munkatársai szerint 

ezek azok a területek, amelyek a legnagyobb figyelmet igénylik, és mint ilyeneket, „természetvédelmi imperatívuszoknak” (kötelező érvényűen védelmi) kell tekinteni.

 

A tudósok radioaktívvá teszik az élő orrszarvú szarvakat az orvvadászat elleni küzdelem érdekében Dél-Afrikában
A tudósok radioaktívvá teszik az élő orrszarvú szarvakat az orvvadászat elleni küzdelem érdekében Dél-Afrikában 
Fotó: Ami Vitale

Az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kínából, Szaúd-Arábiából, Indiából, Brazíliából, Indonéziából és még sok más nemzetből származó nemzetközi kutatócsoport összefogott a közzétett globális biológiai sokféleségre vonatkozó adatok alapján, hogy felmérje, hol vannak a leginkább veszélyeztetett fajok a Földön. A kutatók a szárazföldön több mint 16 ezer védtelen helyet azonosítottak, és bár ez soknak tűnik, ezek a Föld szárazföldi felszínének mindössze 1,2 százalékát teszik ki együttesen. Felük a trópusokon található, és sok helyszín már meglévő természetvédelmi területek közelében helyezkedik el.

Az éghajlati válság kezelésére irányuló erőfeszítések és beruházások háttérbe szorították a kormányok és a kormányközi folyamatok által a biológiai sokféleség válságára fordított figyelmet. És ez egy jelentős mulasztás, amely visszavetette a természetvédelmi erőfeszítéseket. Napjainkban az élőhelyvesztés a veszélyeztetett fajok mintegy 88 százalékát érinti 

– állítják Dinerstein és munkatársai.

A 2018 és 2023 között védetté nyilvánított területek mindössze 2,4 százaléka található trópusi vagy szubtrópusi erdőben, annak ellenére, hogy a tudósok szerint ezeken az élőhelyeken a legmagasabb a természetvédelmi szempontból fontos területek száma.

Jelenleg a leromlott állapotú élőhelyek helyreállítása túl sokáig tart ahhoz, hogy megmentsük bolygónk számos, leginkább veszélyeztetett faját.

 Szakemberek szerint ezért életbevágóan fontos, hogy megőrizzük a megmaradt vadon élő állatvilágot. Egyes viszonylag szigorú becslések szerint a Föld szárazföldi ökoszisztémáinak mindössze 2,8 százaléka maradt teljesen érintetlen.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!