A jövőt jósolják meg az Afrikában felfedezett új varázsgombafajokkal

P. maluti varázsgomba
A P. maluti varázsgomba: elsőként 2021-ben fotózták le, ahogy az a tehéntrágyán nőtt Dél-Afrika Free State tartományában
Vágólapra másolva!
A Föld bolygón több száz úgynevezett varázsgombafaj él, amelyek egyfajta hallucinogént, a pszilocibint tartalmazzák;a Psilocybe nemzetség szisztematikus terepi felmérései azonban „teljesen hiányoznak” a világ számos régiójáról. Most egy új tanulmány két olyan varázsgombafajt írt le Dél-Afrikában, amelyek eddig ismeretlenek voltak a tudomány számára.
Vágólapra másolva!

Kettő új varázsgombafajt fedeztek fel

Új varázsgombafajokat fedeztek fel a tudósok Dél-Afrikában. A Mycologia folyóiratban publikált, új tanulmány szerint a kontinensen bejelentett Psilocybe gombák száma így négyről hatra emelkedett. Az egyik faj, a Psilocybe maluti 

az első tudományosan dokumentált varázsgomba, amelynek hagyományos, spirituális felhasználású varázsgomba Afrikában.

A P. malutit elsőként 2021-ben fotózták le, ahogy az a tehéntrágyán nőtt Dél-Afrika Free State tartományában. A termőtest aranyszínű karamellás színű kalapját Daniella Mulder autodidakta mikológus gyűjtötte be, aki a szokatlan kinézetű példányokat és néhány képet a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem mikológusának, Breyten van der Merwe-nek küldött további morfológiai és genetikai elemzésre.

P. maluti varázsgomba
A P. maluti varázsgomba: elsőként 2021-ben fotózták le, ahogy az a tehéntrágyán nőtt Dél-Afrika Free State tartományában
Fotó: Cullen Clark

Amikor megállapították, hogy egy teljesen új fajról van szó, egy másik autodidakta mikológus, Cullen Clark a stellenboschi tudósokkal együtt más hasonló gombák után kutatott.

 Hasonló példányokat a Dél-Afrikával teljesen körülvett, tengerparttal nem rendelkező Lesothói Királyságban találtak.

A csapat felvette a kapcsolatot Mamosebetsi Sethathival, a királyság legjelentősebb etnikai csoportjának, a basotho népnek a hagyományos gyógyítójával, aki szívesen megosztotta velük a P. maluti termőtestének hagyományos felhasználási módjait. Az anekdoták szerint a helyi basotho gyógyítók, a kúp alakú gombákat a lingaka (többes szám) vagy ngaka (egyes szám) a spirituális hagyomány részeként fogyasztják. A linohe-nak nevezett basotho sámánok pedig arra használják a gombát, hogy „megjósolják a jövőt”.

 

Hagyományosan használnak hallucinogén gombákat

Más gyógyítók (akiket ngaka-chitja néven ismernek) a gombát bizonyos alkalmanként a betegek kezelésére is használják „hatalmas gyógynövény- és gyógymódismeretükkel” együtt. 

A varázsgombát a Boophone disticha nevű pszichoaktív növénnyel együtt a koae-ea-lekhoaba nevű erős teába áztatják, amelyet néha a hagyományos gyógyászatban vagy vadászméregként alkalmaznak. 

Amikor a páciens megissza a főzetet, egyfajta „transzszerű állapotba” kerül, 

akit ezután egy tükröződő felület elé helyeznek, így közvetítheti a gyógyítónak azt, amit lát. A gyógyító ezután „értelmezi az eredményeket” és tanácsot ad a páciensnek.

Psilocybe ingeli
Psilocybe ingeli , fényképezett a dél-afrikai Kwa-Zulu Natal tartományban 2023. február 28-án
Fotó: Talan Moult

Úgy tűnik, ez az egyetlen első kézből feljegyzett jelentés arról, hogy Afrikában hagyományosan használnak hallucinogén gombákat, és ez az első említés erről a Szaharától délre fekvő országrészen. A tanulmányunkban megosztott és tárgyalt tudás generációkon keresztül, szájhagyomány útján öröklődött

 – mondta a Stellenbosch Egyetem által vezetett csapat a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A másik újonnan leírt, Afrikában talált fajt P. ingeli-nek nevezték el, amire Talan Moult amatőr mikológus talált rá Dél-Afrika egyik tengerparti tartományában; az új faj termőtestei tehéntrágyával dúsított füvön nőttek az esős évszak vége felé. A gomba világos színű, a kalapja pedig sötét. A P. maluti-val ellentétben csak ebben az egy tartományban látták eddig növekedni.

A szakemberek most azt remélik, hogy jelenlegi tanulmányuk ösztönözni fogja a dél-afrikai gombák sokféleségének további kutatását.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről