Salpok: A világ leggyorsabban növő állatai 48 óra alatt kifejlődnek

A salpok óceán szerte megtalálhatók. Láncokat alkotva lebegnek és kis részecskékkel táplálkoznak.
Vágólapra másolva!
Pusztán 48 óra alatt a salpok (Salpa fusiformis) elérik az érettséget. Ők a leggyorsabban növő többsejtű állatok a Földön és jelentős hatásuk van az óceán egészségére. A salpok széles körben elterjedtek a Csendes- és az Atlanti-óceánban.
Vágólapra másolva!

A salpok fitoplanktonnal táplálkoznak és bármi mással, ami elég kicsi ahhoz, hogy beleakadjon a táplálkozó hálójukba. A gyakran zselélabdának, vagy vödör takonynak nevezett tengeri organizmusok átlátszóak és kocsonyás textúrájuk van.

Világszerte több, mint 70 salpfaj létezik, a Salpa fusiformis a leggyakoribb. A salpok az óceán felszínétől lefelé körülbelül 800 méter mélységig találhatóak. A hordó alakú állatok születésükkor körülbelül 0.2, felnőttkorukban 10 centiméteresek. Hosszú láncot alkotva egyesülnek és a tengerben lebegnek, követve az árapályt.

A salpok óceán szerte megtalálhatók. Láncokat alkotva lebegnek és kis részecskékkel táplálkoznak.
Fotó: Live Science

A salpok tudják magukat sugárhajtással hajtani. A testüket körülvevő izomszalagokkal keresztül pumpálják a testükön a tengervizet. Ahogy a víz keresztül megy a testükön és a fenekükön távozik, a táplálék összegyűlik és haladnak előre. Emiatt a tengeri zsákállat csoportnak a tagjai. A medúzáktól eltérően, a salpoknak nincsenek szúró sejtjeik. Fő táplálékuk a fitoplankton, de mindent megszűrnek, amit a belső ragacsos nyálkahálóikba, a táplálkozó hálójukba be tudnak fogni.

 

 Mivel nagy mennyiségű vizet szűrnek meg, fontos szerepet játszanak a klímaváltozás elleni harcban: egy 10.000 négyzetkilométeren elterülő salpraj 4.000 tonna szén-dioxidot is képes befogni egyetlen éjszaka alatt. 

 

 

A salpok úgy mozognak, hogy a vizet keresztülnyomják a testükön és a fenekükön távozik.
Fotó: Live Science

A felnőtt salpok két külön fázison mennek keresztül: egy aszexuális oozoid és egy szexuális blastozooid fázison. Amikor az aszexuális oozoid kész a szaporodásra, hosszú salpláncokat generál, melyek mindegyike a maga klónja. Aztán ezek a salpok szexuális úton szaporodó blastozooidokká alakulnak. Kezdetben a teljes lánc nőstényekből áll, melyek mindegyike petéket termel, amiket a közelben lévő hím blastozooidok megtermékenyítenek. A peték belsőleg fejlődnek, és a salpok élő utódokat hoznak a világra, az utódok elúsznak, hogy aszexuális oozoid felnőttekké érjenek. Végül a teljes lánc átalakul hímekké, és spermát szabadítanak fel, hogy megtermékenyítsék a szomszédos nőstény blastozooidok petéit.

Ezeknek a kis zselélabdáknak hihetetlenül gyors az életciklusa, 48 óra alatt elérik az érettséget. Úgy vélik, hogy ők a leggyorsabban növő soksejtű állatok a Földön, melyek testhossza óránként 10%-kal is növekedhet.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!