Kiderült, egy bizonyos kor felett rosszabbul bírjuk az alkoholt

Vágólapra másolva!
A Stanford Egyetem legújabb kutatásában azt írják, hogy az emberek 44 és 60 éves korukban drámai mértékben öregszenek. A jelentős molekuláris eltolódások miatt a szervezetük nehezebben bontja le az alkoholt és a koffeint. Így nem meglepő, hogy a középkorúaknak jobban fáj a feje italozás után, és a másnaposság idővel csak egyre rosszabb lesz.
Vágólapra másolva!

"Tulajdonképpen átnéztem az ezzel kapcsolatos szakirodalmat” – mondta a New York Post-nak Dr. Daniel Puleston immunológiai adjunktus. „Nincs sok minden, nem sok vizsgálatot végeztünk a másnaposság életkorral való összefüggésére vonatkozóan” - magyarázta Puleston, aki szerint nehéz is tudományos vizsgálatokat végezni a másnaposságról. Azok során ugyanis szubjektív információkra támaszkodnak, például arra, hogyan érzi magát az adott ember.

Nem ismerjük jól a másnaposságot kiváltó ok-okozati tényezőket, de ismerünk néhányat – például a vér alkoholtartalmát és azt, hogy mennyi ideig marad az alkohol a vérben

- mondta az adjunktus. A kutatások azt mutatják, hogy az életkor előrehaladtával a máj gyengébben működik, a szervezetben kevesebb a víz van, illetve izomtömeget veszít az ember, ami azt jelentheti, hogy magasabb alkoholkoncentráció marad a véráramban.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a másnaposság súlyossága valójában csökken az életkorral, mert a fogyasztók egyre jobban bírják az alkoholt, és kevésbé érzékenyek a fájdalomra az életkor előrehaladtával. Mások azonban szörnyű másnapossággal küzdhetnek, ahogy öregednek, mert nem isznak gyakran, vagy éppen gyógyszert szednek, ami miatt kevésbé bírják az italt. 

Azt hiszem, az alkohol sokkal károsabb lehet, mint gondolnánk

 – mondta Dr. Maria Torroella Carney. "Az alkoholt örökre letenni viszont nagyon nehéz, könnyebb beszélni róla, mint megtenni. Ugyanakkor lehetnek társadalmi előnyei: összehozza az embereket. Kell ünnepelni, de nem szabad elfelejteni, hogy az alkohol káros az egészségre" - magyarázta a professzor.

Nemrég arról írtunk, hogy Írországban az emberek kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint az elmúlt évtizedekben. Egy 2023-as felmérés szerint az országban az alkoholfogyasztás csaknem egyharmadával csökkent az elmúlt két évtizedben. A 2001-es csúcs óta az egy felnőttre jutó alkoholfogyasztás átlagosan 31%-kal csökkent.

Készült már felmérés arról is, hogy mennyit isznak a magyarok és a tudatos alkoholfogyasztásnak is próbáltak utána járni a körükben. Hat megdöbbentő tény derült ki a magyarok alkohollal kapcsolatos vélekedéséről.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!