Egy 1.000 éves előkelő nő maradványait fedezték fel Mongolóiában

Egy drón felvétel a helyszínről Mongóliában, a a piros kör jelzi a sír helyszínét.
Fotó: Dan Golan
Vágólapra másolva!
A régészek véletlenül találtak a sírra, miközben egy helyszínt vizsgáltak Mongólia északkeleti részén. A Khar Nuur erődöt valamikor a 10 és a 12. század között építették a Kitan-Liao Birodalom idején, mely akkoriban Mongólia közép és kelet Mongólia nagy részét uralta. Az erőd az egész vidéken áthúzódó „hosszú fal” része volt. Miután 1125-ben összeomlott a birodalom, az 1206-ban létrejött, és Dzsingisz kán által vezetett Mongol Birodalom követte. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A kutatás fókuszában egy körülbelül 800 kilométer hosszú falvonal és az erődök és más ezzel kapcsolatos struktúrák állnak. A sír felfedezése meglepetés volt és az is, hogy nem fosztották ki (a területen lévő legtöbb sírt az ókorban kifosztották).

A sír az erőd falainak egyik elzárt területén belül volt elrejtve. A szénizotópos kormeghatározás szerint a jó állapotban fennmaradt csontváz egy 40-60 éves korában elhunyt nő volt. Koporsóban temették el, egy sárga, selyem köpenyt viselt és egy selyem textil volt a feje alá helyezve, fejét nyírfakéreg fejdísz fedte.

Egy drón felvétel a helyszínről Mongóliában, a a piros kör jelzi a sír helyszínét.
Fotó: Dan Golan / Live Science

A sír gazdagsága azt mutatja, hogy a nő egy előkelő osztályhoz tartozott és a helyi közösség fontos alakja volt. A sír maga viszonylag kicsi, de a leletek száma nagy az ugyanabból a periódusból származó más sírokhoz viszonyítva. Például, a régészek a sírban nagy mennyiségű gyöngyöt találtak, melyek közt voltak nem helyi eredetűek, valamint selyem textileket, arany ékszert, egy bronz edény töredékeit és egy ezüst kupát. A tárgyak egy koporsóba voltak helyezve, a koporsó Marbury fából készült, ami helyileg nem nő.

Mindez azt mutatja, hogy a nő a helyi közösség magas rangú tagja volt és halála után különleges tisztelettel bántak vele. Ez kiterjedt cserekereskedelmi hálózatra is utal, amiről a régészek semmit nem tudtak és ez fontos lehet ahhoz, hogy megismerjék mi állt Dzsingisz kán és a Mongol Birodalom felemelkedésének hátterében. Keveset tudnak a Kitan-Liao Birodalom bukása és a Mongol Birodalom felemelkedése közötti időszakról, de remélhetőleg e különleges sír további vizsgálata bepillantást nyújt a korszakba.

Egy arany karkötő és két fülbevaló, csak néhány a temetkezési helyszínen talált tárgyak közül.
Fotó: Tal Rogovsky / Live Science


Gideon Schelach-Lavi, a Jeruzsálemi Zsidó egyetem professzora azt nyilatkozta a Live Science magazinnak, hogy van néhány történelmi dokumentum, mely konkrétan leírja a helyzetet Mongóliában, amiből a kutatók megismerik a mongolok felemelkedésének útját egyengető társadalmi és politikai folyamatokat. Kevés az ebből az időszakból való maradvány van. Ezért bármilyen új információ, mint például a 12. században ebben a régióban aktív emberek identitása – kulturális, kereskedelmi, és politikai hovatartozása - nagy érdeklődésre tart számot.

 

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)



 



 



 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!