Cápa végzett egy tizenhat éves fiatal diákkal

A bikacápa (Carcharinus leucas) elterjedtnek számít a karibi térségben
Fotó: Cultura Creative/George Karbus Photography/George Karbus Photography
Vágólapra másolva!
Holtan találtak egy tizenhat éves fiatalembert Jamaica északi partjainál, a testén súlyos sérülésekkel. A szakértők megállapították, hogy a sérüléseket cápaharapás okozta.
Vágólapra másolva!

Már csak a holttestét találták meg helyi halászok


A rendőrség megállapította, hogy az áldozat, a 16 éves középiskolás Jahmari Reid az északi Trelawny járásból származik amely Montego Bay népszerű turistavárosától keletre található – írja a CBS News híroldala. A fiatalember hétfőn kora reggel ment be a vízbe, hogy szigonypuskával halakra vadásszon. A holttestére másnap délelőtt bukkantak rá helyi halászok, cápatámadásnak megfelelő sérülésekkel -közölte a rendőrségi szóvivő. 

A karibi térségben ritkák a halálos kimenetelű cápatámadások ( a kép illusztráció)
Fotó: SKY News

Az American Elasmobranch Soceity (Amerikai Porcoshal-kutatási Társaság), és a Floridai Természettudományi Múzeum által kezelt cápatámadási adatban (International Shark Attack File, ISAF) nyilvántartása szerint 1749-től napjainkig mindössze három úgynevezett nem provokált cápatámadás történt Jamaica felségvizein. 

Ugyanakkor a hétfőn történt halálos kimenetelű támadás a legnagyobb valószínűség szerint a provokált támadások közé sorolható, 

mivel a szigonypuskás vadászat közben bekövetkezett cápás agressziókat a szakirodalom következetesen ebbe a kategóriába sorolja. Ennek az a magyarázata, hogy a szigonypuskás vadászat közben meglőtt vérző és vergődő halak támadási reflexet válthatnak ki egy közelben tartózkodó cápából.


Egyelőre még vizsgálják, milyen cápafaj okozhatta a tizenhat éves diák halálát


A cápatámadások annak ellenére, hogy egy-egy incidens nagy visszhangot szokott kapni, valójában igen ritkák. Az ISAF kimutatása szerint tavaly, 2023-ban a világtengeren összesen 63 nem provokált cápatámadást dokumentáltak, amelyből 14 eset végződött halállal. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt évekhez képest a 14 halálos kimenetelű incidens viszont magasnak számít, mivel az éves fatális esetszám átlagosan 5-10 között mozog.

Búvárra támadó tigriscápa
Fotó: YouTube

 Ausztráliában tavaly "aránytalanul sok" ember halt meg cápatámadás következtében más országokhoz képest, és 2023-ban az Ausztráliában történt incidensek tették ki a világtenger provokálatlan cápatámadásainak 22%-át. 

Idén eddig – a jelenlegi balesetet leszámítva –, három halálos kimenetelű eset történt. 

A jamaicai, illetve a karibi-vizekben is honos cápafajok közül különösen kettő tekinthető magas kockázatú fajnak. Ezek a tigriscápa (Galocerdo cuvier) és a bikacápa (Carcharhinus leucas). Mindkettő a nagy testű fajok közé tartozik, amelyek gyakran keresik fel a parthoz közeli egészen sekély vizeket is. A cápatámadási statisztikák szerint az incidensek számát tekintve első helyen a nagy fehér (Carcharodon carcharias), második helyen a tigris-, míg harmadik helyen a bikacápa áll.

A bikacápa aharmdik legveszélyesebb cápafaj
Fotó: Wikimedia Commons/Chris Fallows

 Utóbbi különösen agresszív fajnak számít, ráadásul a nagytestű cápafajok közül a bikacápa rendelkezik a legnagyobb harapáserővel, és gyakran felkeresi a folyótorkolatok, kikötők sekély és zavaros vizeit is. A mostani esetnél a szakértők még vizsgálják, hogy milyen cápafaj okozhatta a 16 éves diák halálát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!