A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Idén is felvettük a kesztyűt az inváziós bíbor nebáncsvirág ellen! Szó szerint.

Nebáncsvirág „mező” / Fotó: Hák Flóra
Fotó: Hák Flóra
Vágólapra másolva!
Ebben az évben befejeztük a Csernely-patak bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera) mentesítését Igazgatóságunk Tarna-Lázbérci Csoportjának működési területén. Több községet érint ezen özönnövény terjedése, valamint a festői fokozottan védett területet, az Upponyi-szoros sziklái közt megbúvó Csernely-patak árterét is. Mint minden inváziós faj esetében: a megelőzés vagy - ha már megjelent a problémás betolakodó - az időben való cselekvés nagyon fontos! Az idegenhonos fajok terjedését ugyanis leginkább a kezdeti felismerés és a tudatos cselekvés gátolhatja meg - írja Baráth Zoltán Zsolt természetvédelmi őr a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

Mi a „baj” a bíbor nebáncsvirággal?

Európába dísznövényként, illetve mézelő növényként hurcolták be, eredetileg a Nyugat-Himalája mérsékelt, csapadékos éghajlatú térségeiben és Kelet-Indiában őshonos. Sűrű állományokat képez; allelopátiás hatása is ismert, mely révén elnyomja az eredeti lágyszárú növényzetet, teljesen átformálva az érintett ökoszisztémát. A természetközeli ártéri erdők spontán regenerálódását, megújulását és a szabályozott vízfolyások mesterséges rehabilitációját is akadályozza.

A szóban forgó növény / Fotó: Hák Flóra
Fotó: Hák Flóra / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Önkéntes akció

A Csernely-patak bíbor nebáncsvirág mentesítésének érdekében Uppony község határában a tavalyi évhez hasonlóan idén is önkéntes napokat hirdettünk meg, ahol szívesen vettük segítőkész természetbarátok csatlakozását. A segítséget látogatóhelyeinken beváltható családi belépőkkel háláltuk meg.

„Mi lesz a méhekkel?” – tették fel hozzászólás formájában a kérdést a közösségi oldalunkon. Önkéntes akciónk kiírása ugyanis rengeteg embert elért az interneten. Az özönfajok problémájával kapcsolatos téma megismertetése, a természetvédelem iránt érzékeny felhasználók felé való kommunikálása éppoly fontos volt számunkra az önkéntes akció kiírása során, mint maga a vállalkozó szellemű emberek segítsége. Több hozzászólást, visszajelzést kaptunk a felületeinken a bíbor nebáncsvirág irtásával kapcsolatban, melyek olvasása során örömmel tapasztaltuk, hogy sokak felé sikerült a témában új információkat közölnünk.

Bár valóban számos rovarfaj látogatja e növény virágát, beporzóinkért azonban nem kell a bíbor nebáncsvirág vonatkozásában aggódnunk. Boldogan végeznék a dolgukat kizárólag az őshonos növények kínálta lehetőségek közt is, ezen inváziós növényfaj nélkül. Fontos megértenünk ugyanis, hogy az idegenhonos fajok jelentős károkat okoznak. 

 

Agresszív terjedésükkel képesek új termőhelyeken megtelepedni és tért hódítani, veszélyeztetve ezáltal az őshonos életközösségek törékeny ökológiai egyensúlyát, valamint szerteágazó gazdasági- és esetenként humán egészségügyi kockázatot is jelenthetnek! 

 

A Csernely-patak gyönyörű szakaszán a fokozottan védett természetvédelmi területen igenis kiábrándító a bíbor nebáncsvirág „mező” látványa” a vízfolyás menti kisebb tisztásokon, mely elnyom minden ott megtelepedni kívánó lágyszárút. E nagy termetű növény ugyanis sűrű állományával és nagy mennyiségével, nehezen bomló avarjával gátolja a honos fajok felújulását.

Nebáncsvirág „mező” / Fotó: Hák Flóra
Fotó: Hák Flóra / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Felvettük a kesztyűt?

Igen. A legtöbb erőszakos inváziós növényfajjal ellentétben a bíbor nebáncsvirág kezelése pár év alatt orvosolható, hiszen tartós magbankot nem képez a talajban. Sekélyen gyökerezik így könnyen kihúzható (kigyomlálható), a kezeléséhez nincs szükség gyomirtóra vagy vegyszeres kezelésre, ami a természetvédelem számára szintén köszönetteljes. Munkaigényes tevékenység és gyakran nehezen megközelíthető helyszíneken kell felvennünk a harcot vele, de ismerve a többi agresszív özönfaj kezelését mindezek ellenére „hálás” feladat. Nincs szükség hozzá másra, „csak” egy munkás kesztyűre, gumicsizmára, több évi kitartásra, időre és emberi kapacitásra.

Végül 7 elszánt természetbarát segítette a munkánkat az önkéntes akciók alkalmával, de csatlakoztak kollégáink ezen tevékenységéhez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem természetvédelmi mérnök hallgatói is. Így sikerült ezt a viszonylag hosszú szakaszt 5 nap alatt bíbor nebáncsvirág-mentesítenünk, a több ezer egyedből álló gócpontokat felszámolnunk!

Bevetésen / Fotó: Juhász Lilla, Hák Flóra
Fotó: Hák Flóra / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Mi lesz ezután?

Örömmel tapasztaltuk, hogy azokon a szakaszokon, melyeket tavaly is mentesítettünk a bíbor nebáncsvirág jelenléte alól, látványosan csökkent a növény mennyisége. Ez a csökkenés kb. 4 év alatt hoz végleges eredményt, odáig kitartóan folytatnunk kell minden nyáron a munkát. Igazgatóságunk Kelet-Bükki Tájegységének területén már beszámolhatunk olyan patak szakaszokról, ahol a bíbor nebáncsvirág megtelepült állománya orvoslásra került. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk, hiszen az egykoron fertőzött területeket minden vegetációs időben ellenőriznünk kell, hogy időben tudjunk cselekedni, ha újra felüti a fejét a nemkívánt betolakodó. Jelenleg a Csernely-patakon túl a Kánya-patak mentén is kezeljük a növényt, így feladatunk még bőven van.


Végszóként ezúton is köszönjük az önkéntesek, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem természetvédelmi mérnök hallgatóinak kitartó segítségét! Az özönfajok témájának megismerése és a tájékozottság érdekében Igazgatóságunk kommunikációs felületein kívül az Idegenhonos inváziós fajok tudásbázisának honlapját javasoljuk további olvasásra, megismerésre: www.invaziosfajok.hu !

 

(Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság:  https://www.bnpi.hu/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!