A kalóriák csökkentése nem befolyásolja edzés közben a teljesítményt

A kalóriák csökkentése nincs hatással az edzésünk teljesítményére
A kalóriák csökkentése nincs hatással az edzésünk teljesítményére
Vágólapra másolva!
Egy új, egerekkel végzett vizsgálat megkérdőjelezi azt a hagyományos vélekedést, miszerint a kalóriák csökkentésével az edzésteljesítményünk is leredukálódhat. Az új tanulmány szerint az emlősök szervezete még a kalóriák csökkentése és fogyókúra esetén is képes és hajlandó fenntartani a korábbi aktivitási szintet.
Vágólapra másolva!

A kalóriák csökkentése érdekes adatokat mutatott

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyek futópadon töltötték az időt, miközben csökkentették a kalóriabevitelüket. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, ezekből a laboratóriumi tesztekből könnyebb fix számokat kapni, mint a valós körülmények között, ahol a diétához és a testmozgáshoz való viszonyunk gyakran rendszertelen és nehezen számszerűsíthető.

A Kaliforniai Egyetem tudósai három hét alapmérés után egy hétig húsz százalékkal, majd a következő héten negyven százalékkal csökkentették az egereknek adott kalóriamennyiséget. A vizsgálatba „normál rágcsálókat”, valamint a futás élvezetére kitenyésztett „nagy futó” egereket vontak be.

Az önkéntes testmozgás az egereknél figyelemre méltóan ellentmondást mutatott a táplálék mennyiségének húsz százalékos, sőt negyven százalékos csökkentésével. Egyszerűen csak tovább futottak 

– mondta Theodore Garland Jr., az egyetem biológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kalóriák csökkentése nincs hatással az edzésünk teljesítményére
A kalóriák csökkentése nincs hatással az edzésünk teljesítményére
Fotó: Forrás / Pinterest 

Az egyetlen jelentős csökkenést a futásban észlelték: a távolság tizenegy százalékos csökkenését a legszigorúbb diétán tartott, sokat futó egereknél. Mivel ezek az állatok amúgy is háromszor többet futottak a többieknél, ez nem tekinthető jelentős eltérésnek. 

A futási trendek az összes többi forgatókönyvben változatlanul maradtak. 

Mi több, az egerek testtömege 20 százalékos kalóriacsökkenés mellett is változatlan maradt, a 40 százalékos csökkenés szintjénél pedig kis mértékű testtömegcsökkenést észleltek.

 

Az aktivitás szintjét is vizsgálták

A meglepő eredményt a Physiology & Behavior tudományos folyóiratban publikálták, amelyet a szakemberek más hasonló vizsgálatokban még nem tapasztaltak. A kutatók úgy vélik, hogy valamilyen egyensúlyi mechanizmus működhet, ami miatt az állatok nem úgy fogynak a testsúlyukból, ahogyan az normális esetben történne.

Valamiféle kompenzációnak kell történnie, ha a táplálékunk negyven százalékkal csökken, a súlyunk pedig nem. Lehet, hogy ez más típusú tevékenységek csökkentése, vagy anyagcsere-hatékonyabbá válása, amit még nem mértünk 

– mutatott rá Garland, aki szerint még fogyókúra esetén is fontos, hogy az általános egészségünk érdekében folyamatosan mozogjunk, és ez a tanulmány azt mutatja (legalábbis egerek esetében), hogy a szervezetnek képes arra, hogy megbirkózzon a kevesebb táplálékkal, miközben az aktivitás szintje változatlan marad.

Testmozgással visszafordíthatjuk az inaktivitás éveit
A kalóriák csökkentése érdekes adatokat mutatott
Fotó: Pinterest

Számos bizonyíték mutat arra, hogy érdemes a diétákat testmozgással kombinálni ahhoz, hogy hatékonyak legyenek. Egy olyan világban, amely az elhízás növekvő szintjével és annak egészségügyi következményeivel küzd, fontos megérteni a fogyás tudományát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!