Kiderült: bélrákot okozhat ez az adalékanyag

Vágólapra másolva!
Súlyos állításokat fogalmazott meg egy elismert táplálkozási szakértő. Dr. Federica Amati, a londoni King's College kutatója egy podcastben elmondta, hogy egy adalékanyag-fajta, amely a süteményektől kezdve a majonézen át a kolbászig mindenben megtalálható, bélproblémákhoz - köztük bélrákhoz – vezet. Az élelmiszerek csomagolásának hátulján szereplő emulgeálószerek okozhatják a legkomolyabb problémát.
Vágólapra másolva!

Az emulgeálószereknek nevezett adalékanyagokat azért keverik az élelmiszerekhez, hogy segítsenek megkötni a zsírokat és a vizet, javítva ezzel az ételek állagát, megjelenését és eltarthatóságát. Dr. Amati szerint azonban bebizonyosodott, hogy ezek az adalékanyagok lebontják a bélrendszert védő nyálkaréteget, ami lehetővé teszi a káros baktériumok beáramlását. 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek legkárosabb adalékanyagai az emulgeálószerek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek legkárosabb adalékanyagai az emulgeálószerek
Fotó: Hans Lucas via AFP

A folyamat a bélmikrobiom egyensúlyának felborulását és gyulladást idéz elő.

A gyulladás komoly következményekkel jár az egészségre nézve, többek között irritábilis bél szindrómához, Crohn-betegséghez, vastagbélgyulladáshoz vezethet. 

Az újonnan felmerülő bizonyítékok pedig az emulgeálószereket a bélrákos esetek növekedésével hozzák összefüggésbe, különösen a fiatalabbak körében.

Adalékanyag az ételben: miben más az ultrafeldolgozott élelmiszer?

Emulgeálószereket elsődlegesen az ún. ultrafeldolgozott élelmiszerek tartalmaznak.

Az egyszerű feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak például a sajtok, a konzervek, a főtt zöldségek és halak. Ezek az ételek a fő összetevőn, a vízen és némi olajon kívül mást nem nagyon tartalmaznak. Velük szemben az ultrafeldolgozott élelmiszerekben több adalékanyag, köztük emulgeálószerek is találhatók. 

Utóbbiak krémes emulzióvá egyesítik az anyagokat vagy folyadékokat, emellett segítenek abban, hogy az ételeket selymesebbnek, kevésbé ragacsosnak érezzük.

Melyek a leggyakoribb emulgeálószerek?

Az emulgeálószerek általában növényi, állati eredetű forrásokból vagy szintetikus vegyi anyagokból készülnek.

A csokoládéban található lecitin például szójababból vagy tojásból, májból, földimogyoróból és búzacsírából nyerhető ki. A xantángumi egy szintetikus emulgeálószer, amelyet bakteriális erjesztéssel állítanak elő. A mikrobák lebontják a glükózt, és ennek melléktermékeként jön létre az adalékanyag. A kenyérben használt emulgeálószerek közé tartoznak a diacetil-borkősavészterek, illetve a zsírsavak mono- és digliceridjei. Ezek lágyabb kenyeret eredményeznek, amely így tovább marad tartós. A joghurtokhoz is gyakran adnak emulgeálószereket, hogy megakadályozzák a felszínen a vizes réteg kialakulását.

Hogyan okozhatnak egészségügyi problémát az adalékanyagok?

A bélmikrobiomot főleg zsírok és a víz tartják fenn. Az emulgeálószerek megbontják ezt a kényes egyensúlyt, ami bakteriális fertőzésekhez, gyulladáshoz vezethet. 

Ez a folyamat a szakértők szerint összefüggésbe hozható a bélrák megjelenésével.

Az állatokon végzett vizsgálatok megerősítik a feltételezést, embereknél azonban ugyanezt egyelőre még nem sikerült bizonyítani.

Napjainkban a bélrák egyre több fiatalt érint, és ennek egyik lehetséges okozója az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend lehet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!