Vérfagyasztó gyilkosság áldozata lett egy hatalmas cápa

Vágólapra másolva!
Példátlan esetre figyelt fel a tengerben egy tudóscsoport. Egy nagy termetű vemhes cápát ejtett el egy még hatalmasabb cápa Bermuda közelében. A nagyobb tengeri ragadozó még a nőstény cápára erősített nyomkövető jeladót is lenyelte.
Vágólapra másolva!

Az áldozat a heringcápák (Lamna nasus) közé tartozik. A cápafaj képviselői 3,6 méter hosszúra is megnőhetnek. Ezek a nagy termetű cápák az Atlanti-óceán északi részén, valamint a déli félteke óceánjaiban úszkálnak, és egészen az Antarktiszig megtalálhatók. Izmos, áramvonalas alakjuk és szögletes, lándzsaszerű fogaik félelmetes ragadozókká teszik őket. Úgy tűnik azonban, hogy még ezeknél a rettegett bestiáknál is léteznek félelmetesebb állatok a tengerekben.

A szokatlan cápatámadás elkövetője egyelőre nem ismert
A szokatlan cápatámadás elkövetője egyelőre nem ismert
Fotó: Biosphoto via AFP

Az eset annyira szokatlannak számít, hogy még egy tanulmányt is szenteltek neki a kutatók. A Frontiers in Marine Science című folyóiratban kedden (szeptember 3-án) megjelent tanulmányukban a szakértők leírják, hogy a heringcápát valószínűleg az egyik nagyobb rokona tépte szét.

A mostani az első dokumentált eset, hogy egy heringcápa vált prédává”

 - mondta a tanulmány vezető szerzője, Brooke Anderson, az Észak-Karolinai Környezetminőségi Minisztérium tengerbiológusa a kiadott közleményében.

Békésen úszkált a cápa, aztán valami iszonyatos dolog történt

A vemhes nőstény cápát 2020 októberében Cape Cod közelében jelölték meg műholdas jeladóval. Az eszköz által gyűjtött adatok célja az volt, hogy idővel nyomon kövessék, a cápa milyen mélységben úszik és mekkora távolságot tesz meg.

A cápa 2020 decemberéig a felszín és 100 méter mélység között mozgott, napközben 800 m mélységbe is lemerült, éjszaka pedig 200 méter körül úszkált. Ez a mintázat akkor is megmaradt, amikor a megjelölés helyétől délre, a Bermuda partjainál lévő vizek felé haladt.

2021. március 24-én drasztikusan megváltozott a hőmérséklet-mintázat, miközben a mozgást a korábbiakhoz hasonló mélységtartományban észlelték. 

Ez arra utalt, hogy a jeladó egy másik tengeri ragadozó gyomrába került, vagyis a heringcápát valami levadászta.

Mi lehetett a heringcápa gyilkosa?

A szerzők szerint a cápák földrajzi elterjedési területe alapján az elkövető egy fehér cápa (Carcharodon carcharias) vagy egy röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrhinchus) lehetett. 

Kettejük közül a fehér cápa a valószínűbb tettes, mivel stabilabb mélységtartományban mozog, mint a makócápa.

A heringcápa veszélyeztetett fajnak számít, létét a túlhalászás teszi bizonytalanná.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!