Eláruljuk, miért nem egészséges egészre ébredni 

Ezért nem egészséges egészre ébredni, óra , ébresztőóra, ébredés
A legfrissebb kutatások szerint nem egészséges egészre ébredni.
Fotó: Shutterstock/PeopleImages.com/Yuri A.
Vágólapra másolva!
Sokunknak a reggeli ébredés egy mindennapos dráma, hiszen vagy az ébresztőóra beállítása marad el, vagy az ébresztési időt lőjük be rosszul, így kialvatlannak, erőtlennek érezzük magunkat egész nap. A legfrissebb kutatások szerint azonban nem egészséges egészre ébredni, ugyanis, ha a reggeli ébredés néhány perccel előre, vagy hátra tolódik, az egészséges alvás megvalósul, és sokkal kipihentebben kelünk ki az ágyból.
Vágólapra másolva!

Reggelente ez a legjobb időpont az ébredéshez - egészre ébredni egyszerűen nem egészséges

Ha egyszer megnyomjuk a szundi gombot, könnyen kudarcot vallunk a kora reggeli ébredéssel. A kutatások szerint ugyanis ott kezdődnek a nehézségek, hogy az éjszakai baglyok többnyire koffeinnel, nikotinnal próbálnak sokág fennmaradni, s megpróbálnak egészre ébredni.

Bár a késői ébrenlét és az éjszakai munkavégzés kivitelezhetőnek, hovatovább izgalmasnak tűnik, káros hatással lehet az egészségünkre, beleértve az idegösszeroppanásokat és az álmatlanságot is. 

Az alvás hiánya, az álmatlanság ugyanis általában elhúzódó, kognitív hanyatláshoz és szorongásos rohamokhoz vezethet. Tudományos oka van annak, hogy őseink is főleg korahajnalban keltek, hogy dolgozni induljanak, de sokan kelnek ma is a nappal – főként vidéken - pedig a korán történő felkelés egészséges testet és elmét eredményez.

Ezért nem egészséges egészre ébredni, óra , ébresztőóra, ébredés
Akár egy percen is múlhat a napunk sikere, hiszen nem egészséges egészre ébredni
Fotó: Shutterstock/v74

Egészséges-e egészre ébredni? Mit mond a tudomány és mit a személyes beszámolók? 

Az alváshiány káros hatásairól és a korai kelés hatásairól beszélve azt is szem előtt kell tartanunk, hogy egy felnőttnek legalább hat óra alvásra van szüksége a test megfelelő működéshez. Ily módon, ha valaki azt tervezi, hogy korán kel, akkor ennek megfelelően kell megterveznie az alvási ütemtervét is, és időben ágyba kellene kerülnie.

A megfelelő alvási rutin eléréséhez alvásunk cirkadián ritmusát kell követni, amely szerint az alvási ciklusunk négy, egyenként 90 perces szakaszra oszlik. Az 1. és 2. szakaszban, amelyet könnyű alvási fázisnak nevezünk, az idegek ellazulnak, és a nap egy bizonyos részét általában újraéljük. A 3. és 4. szakaszban az elme elszakad a világtól, és alvásunk elmélyül.

A szakaszok ciklusformájában ismétlődnek, vagyis az 1. és 2. szakasz a 3. és 4. fázis befejezése után ismét visszatér. Amikor beállítjuk az ébresztőt a következő napra, alaposan ismernünk kell az alvási ciklusunkat, hogy milyen időpontban érdemes felkelni, hiszen az ébresztőt valahol a könnyű alvási fázis kilencvenedik perce köré kell beállítani.

Ezért nem egészséges egészre ébredni, óra , ébresztőóra, ébredés
Sokunknak a reggeli ébredés egy mindennapos dráma, hiszen vagy az ébresztőóra beállítása marad el, vagy az ébresztési időt lőjük be rosszul, így kialvatlannak, erőtlennek érezzük magunkat egész nap. Nem egészséges egészre ébredni.
Fotó: Shutterstock/PeopleImages.com/Yuri A.

Az embereknek legalább tizenöt percre van szüksége, hogy elaludjanak, majd a könnyű alvás fázisába lépjenek, ezért mindent összevetve, hogy miért érdemes nem egészre állítani az órát, ajánlott az alvásórák következő huszonkilenc percében felébredni, és ezért adott óra 29. percére beállítani az ébresztőt.

 Ha például tehát 5-kor tervezünk ébredni, akkor reggel 4:29-re állítsuk az órát!

A huszonkilenc perces alvás rendkívül hasznos lehet azok számára is, akik hozzászoktak a délutáni szunyókához, amellyel egyszerre nyugtatjuk a testet és az elmét. Azonban, ha csak egy perccel is többet alszunk a kelleténél, rossz az ébredési idő, akkor veszélyeztetjük az éjszakai alvásunk minőségét.

Tervezzük részletes alvási ütemtervet!

Aki szeretne korán kelni, meghatározott időpontban, annak gondoskodnia kell a megfelelő alvási ütemterv kialakításáról is. Ennek nyomán este ajánlott minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni, ez segít beállítani a belső óránkat. Aki alvászavarban szenved, amelyet okozhat például 

  • a fizikai aktivitás hiánya, 
  • a koffeinfogyasztás, a stressz, 
  • a túl sok képernyőidő, 
  • vagy más pszichés rendellenességek is, 
    azoknak napi edzés javasolt, el kell hagynia a koffein és a nikotin fogyasztását, és meg kell próbálnia megnyugtatni az idegeket  - elsősorban meditációjával. Tisztáznunk kell, hogy az alvás semmiképpen sem luxus.

 Az alvás elengedhetetlen, visszaszorítása pedig már korai életkorban is olyan pszichés zavarokhoz vezethet, mint a demencia. 

Arról nem is beszélve, hogy csak ha megfelelően törődünk magunkkal, akkor tudunk gondoskodni másokról, akik fontosak számunkra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!