A most azonosított, több ezer vegyi anyag közül mintegy százról állítják a tudósok, hogy az emberi egészségre nézve „nagy aggodalomra ad okot”. Az élelmiszer-csomagolásokban található vegyi anyagok némelyike viszonylag jól tanulmányozott, és már kimutatták őket az emberi szervezetben, mint például a PFAS-t és a biszfenol A-t; és mindkettő tiltólistán szerepel.
Némelyik vegyi anyag egészségügyi hatásairól azonban még keveset tudunk, ezért további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a csomagolásban használt vegyi anyagok hogyan kerülnek az élelmiszerekkel együtt lenyelve a szervezetbe
– mondta Birgit Geueke, a zürichi székhelyű, nem kormányzati szervezet, az Food Packaging Forum Foundation munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.
A kutatók korábban mintegy 14 ezer élelmiszerrel érintkezésbe kerülő vegyi anyagot (FCC) katalogizáltak, amelyek a műanyagból, papírból, üvegből, fémből vagy más anyagokból készült csomagolásokból képesek „bejutni” az élelmiszerekbe, de az élelmiszer-előállítási folyamat más részeiből is származhatnak, például szállítószalagokról vagy konyhai eszközökről. Ezután rákerestek ezekre a vegyi anyagokra a meglévő biomonitoring adatbázisokban, amelyek emberi mintákban lévő vegyi anyagokat követnek nyomon.
A csapat arra számított, hogy mindössze néhány száz FCC-t talál, ehelyett meglepődtek, amikor összesen 3601-et találtak – az összes ismert élelmiszerrel érintkezésbe kerülő vegyi anyag negyedét.
Ez a tanulmány nem tudja kimutatni, hogy ezek a vegyi anyagok szükségszerűen az élelmiszer-csomagolásból kerülnek a szervezetbe, mivel „más expozíciós források is lehetségesek”. A „nagy aggodalomra okot adó” vegyi anyagok között számos PFAS (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok), más néven „örökkétartó” vegyi anyagot találtunk, amelyeket az elmúlt években az emberi test számos részében kimutattak, és számos egészségügyi problémával hozhatunk összefüggésbe
– hangsúlyozta Geueke, hozzátéve, hogy kevés a bizonyíték ezeknek a vegyi anyagoknak az egészségre gyakorolt hatásaira.
Ugyancsak kimutatták a:
A toxikológiában egy régi mondás szerint „az adag teszi méreggé” ezeket. A Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology című folyóiratban pubikált tanulmány egyik korlátja az volt, hogy nem tudta megmondani, hogy bármelyik vegyi anyagnak különösen magas volt-e a koncentrációja. A tudósok figyelmeztettek azonban arra, hogy ezek könnyen kölcsönhatásba léphetnek egymással, és rámutattak, hogy egyetlen mintában akár harminc különböző PFAS-t is találtak.
Geueke ezért azt javasolta, hogy csökkentsük a csomagolással való érintkezési időt - és kerüljük az élelmiszerek felmelegítését abban a csomagolásban, amelyben azok érkeztek.