Habsburg-Lotharingiai József Károly főherceg: Ahogy átlépem az osztrák határt, felsóhajtok, mert érzem, hogy hazaértem

PA_20240831_067
Ő császári és királyi Fensége vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly főherceg, magyar királyi herceg magasba emeli a vitézavatáshoz használt kardját
Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
A Horthy-korszakban alapított, a Lovagrendek Nemzetközi Bizottságánál is elismert Vitézi Rend augusztus utolsó napján új vitézeket avatott a Gödöllői Király Kastély kápolnájában. Ennek apropóján adott exkluzív interjút az Origónak a Habsburgok nádori, úgynevezett magyar ágából származó vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly főherceg, magyar királyi herceg.
Vágólapra másolva!

-Királyi fenség! Vitéz Dr. Elter Tamás, az Origo Tudomány rovat vezetőjének vitézzé avatásán beszélgetünk, ami a magyar Vitézi Rend ceremóniája 1920, vagyis a Horthy-korszak óta. Ön szerint mit üzen ez az esemény ma a 21. század társadalmának?

-A Vitézi Rend egy katonai rend, amely a keresztény hitvalláson alapul, és a legmagasabb erkölcsi értékek szerinti életvitel folytatására bátorít. A ceremónia erre szólít fel mindenkit. Arra, amit egyébként is tennünk kellene, amelyet mindannyiunknak követnünk kell. A rend igyekszik jó példát mutatni, és ennek érdekében megpróbálja egyesíteni az embereket. 

-Az egyik interjúban az Ön édesapja, a néhai Habsburg József Árpád főherceg úgy nyilatkozott, hogy számára - akárcsak az ősük, József nádor számára - nagyon fontos a magyar kultúra és a családi hagyomány, amely önöket Magyarországhoz köti. Önnek is fontos ez?

-Határozottan. Édesapám Magyarországon született, akárcsak a testvérei. Nekünk Magyarország mindig az életünk szerves része volt és marad, ez az identitásunk, annak ellenére, hogy külföldön nevelkedünk, mert a kommunizmus elől el kellett menekülnünk. Azt hiszem, bölcs dolog volt a nagyszüleimtől, hogy elhagyták az országot és magukkal vitték a gyerekeiket is. Az egyik nagybácsimat például, aki visszatért az otthonába, mert nem tudott elmenni, megölték. Az az igazság, ahogy átlépem az osztrák határt, felsóhajtok, mert érzem, hogy hazaértem.

-Sokat tudunk arról, hogyan éltek az ősei, de arról vajmi keveset tudunk, hogyan élnek ma a Habsburg család tagjai. Hogy kell ezt elképzelnünk?

-Nem járkálunk koronával a fejünkön, teljesen normális életet élünk. Bár Magyarországon és a többi országban is számkivetettek lettünk, az osztrák kormány segít nekünk minden olyan esetben, amelyben egy ország azt fontolgatja, hogy visszaadna nekünk valamit. Ennek köszönhetően ma mindannyian átlagos életet élhetünk. Nagyon örülök annak, hogy most élek és nem ötven évvel ezelőtt. Négy gyermekem van, a két fiam Magyarországon él. 

PA_20240831_084
ő császári és királyi Fensége vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly főherceg, magyar királyi herceg a Vitézi Rend ceremóniáján a Gödöllői Királyi Kastély kápolnájában 2024. augusztus 31-én
Fotó:  Polyák Attila - Origo

A Vitézi Rend főkapitánya a rend augusztus 31-én megtartott éves vitézavatásán elmondott beszédében kiemelte, hogy a magyar katona vitézi helytállására ma is nagy szüksége van a nemzetnek, 

hiszen a szomszédunkban háború dúl, és szerinte a fegyverek önmagukban mit sem érnek, ha a kezelőikből hiányzik a bátorság. 

Az alcsúti kastélyt, a mintagazdaságot és a 300 növényfajnak otthont adó arborétumot kialakító József nádor leszármazottja, ő császári és királyi Fensége vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly főherceg, magyar királyi herceg Magyarország jó hírnevének öregbítését szolgáló, hazánk és kultúránk, illetve keresztény elkötelezettségünk képviseletét támogató tevékenységének elismeréseként 

augusztus 20-án Sulyok Tamás köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést. 

Az augusztus 31-ei vitézavatásról, amelyen kollégánkat, az Origo Tudomány rovatának vezetőjét, dr. Elter Tamást is vitézzé avatták, itt olvashat!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!