Halálos cápatámadás történt egy ismert nyaralóhelyen

Cápaveszély miatt lezárt partszakasz ((a kép illusztráció)
Fotó: Hans Lucas via AFP/Mathieu Thomasset
Vágólapra másolva!
Meghalt egy fiatal nő, akit cápatámadás ért az Atlanti-óceánon Marokkóhoz közel az észak-afrikai partoknál. Erre a területre egyáltalán nem jellemzők a nem provokált cápatámadások, az elmúlt 500 évből mindössze hét ilyen eset ismert erről a vidékről.
Vágólapra másolva!

A szerencsétlenül járt áldozat egyik lábát tépte le a tengeri ragadozó

 

A 30 éves német nő egy brit kirándulókatamaránról ugrott a vízbe, amikor cápa támadt rá és leharapta az egyik lábát. A riasztott spanyol mentők még élve vették fel egy helikopter fedélzetére, de mire a kórházba értek volna az áldozattal a Kanári-szigetekre, a turistanő már meghalt. A szerencsétlenség a Kanári-szigetektől 500 kilométerre délre, a marokkói fennhatóság alatt álló Nyugat-Szahara magasságában történt hétfő délben - értesült az Atlántico Hoy hírportál. 

A kiránduló katamarán, amelyről a szerencsétlenül járt áldozat a vízbe ugrott
Fotó: The Telegraph

A spanyol tengeri mentőszolgálat közlése szerint a területileg illetékes marokkói hatóságok elutasították a segítségnyújtást, ezért a spanyol légierő küldött mentőhelikoptert a sérültért. Az Atlántico Hoy szerint az Atlanti-óceánnak ezen a részén rendkívül ritkák a cápatámadások, a feljegyzések 16. századi kezdete óta összesen hét dokumentált esetről tudnak. Egyelőre nem tudni, hogy milyen cápafaj támadt a német nőre.

 

Két fő „gyanúsítottja” lehet a halálos kimenetelű incidensnek

 

Az Atlanti-óceán északnyugat-afrikai partvidékén honos cápafajok közül kettő olyan faj ismert, amely mérete és harapásereje alapján képes akár egyetlen harapással is végtagveszteséggel járó életveszélyes, és leggyakrabban halálhoz vezető amputációs sérülést okozni. Ezek a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) és a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias). 

Nagy fehér cápa az Atlanti-óceán vizeiben
Fotó: Elter Tamás

Utóbbi a marokkói-nyugat-szaharai atlanti partvidéken jóval ritkább mint a tigriscápa, amelynek a közép-keleti atlanti régióban a dél-marokkói partvidék jelenti a legészakibb előfordulási területét. A nyugat-afrikai partvidéken a tigriscápák csak a Guineai-öböl északi partjaitól, Kameruntól Nyugat-Szaharáig fordulnak elő, az egyenlítő alatti nyugat-afrikai térségben – ahol a hűvös Benguela-áramlat hatása érvényesül, egyáltalán nincs jelen ez a trópusi, szubtrópusi cápafaj. 

A tigriscápa a nyugat-afrikai partvidéken csak a Guineai-öböl északi parjátóll Marokkó déli részéig számít elterjedtnek
Fotó: Elter Tamás

Noha egyelőre még túl korai lenne találgatni a mostani súlyos balesetet okozó fajról, az áldozat sérülésének jellege egy nagy testű fajra, nagy valószínűséggel a tigriscápára utal. 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!