Néhány kávé naponta megvédheti a szívünket

A kávéban vagy teában található koffein jót tesz a szívünknek
Nem szükséges leszoknunk a kávéról sem, azonban fontos, hogy ne éhgyomorra fogyasszuk!
Vágólapra másolva!
Túl gyakran derül ki, hogy az általunk legjobban szeretett ételek és italok károsak az egészségünkre, de egy új tanulmány egészen mást állít a világ két legnépszerűbb italáról. Az eredmények szerint a kávéban vagy teában található koffein jót tesz a szívünknek; különösen, ha naponta több csészével megiszunk belőle.
Vágólapra másolva!

A brit Biobank több mint 300 ezer résztvevőjének egészségügyi adatait tanulmányozva kínai és svéd kutatók megállapították, hogy a kávéban és teában található koffein fogyasztása összefüggésbe hozható többféle kardiometabolikus rendellenesség kialakulásának alacsonyabb kockázatával. 

A kávéban vagy teában található koffein jót tesz a szívünknek
A kávéban vagy teában található koffein jót tesz a szívünknek
Fotó: Pinterest

Ezek közé olyan állapotok tartoznak, mint

  • a magas vérnyomás,
  • a stroke,
  • a cukorbetegség vagy
  • a szívkoszorúér-betegség.

Egyes becslések szerint, ha valaki egyszerre két ilyen rendellenességgel küzd, az több mint kétszeresére növelheti a halálozás kockázatát.

 

A kávé és a tea újabb előnyeit mutatták ki

Azoknál a vizsgálatban résztvevőknél, akik naponta mérsékelt mennyiségű koffeint fogyasztottak – tehát körülbelül három vagy több csésze kávét vagy öt vagy több csésze teát –, több mint negyven százalékkal alacsonyabb volt a két vagy több kardiometabolikus betegség kialakulásának relatív kockázata az elkövetkező évek során.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a mérsékelt mennyiségű kávé- vagy koffeinfogyasztás étrendi szokásként való népszerűsítése az egészséges emberek körében messzemenő előnyökkel járhat a kardiometabolikus multimorbiditás megelőzésében

 – mondta Xujia Lu, a kínai Soochow Egyetem epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztás összefügg a jobb kardiovaszkuláris és neurológiai egészségügyi eredményekkel. Most úgy tűnik, azok élvezhetik a legtöbb előnyt, akik naponta körülbelül három és fél csészével fogyasztanak. Az új, a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban publikált eredmények egyetértenek ezzel az adagolással.

Néhány kávé naponta megvédheti a szívünket
Néhány kávé naponta megvédheti a szívünket
Fotó: Farknot Architect/Adobe Stock

A vizsgálatba egy 172 315 egészséges résztvevőt tartalmazó csoportot vontak be, hogy vizsgálják a koffein összefüggését a szív folyamatos egészségével. Emellett egy másik, 188 091 önkéntesből álló csapat adatait is felhasználták a kávé vagy a tea szív egészségével való összefüggésének vizsgálatára. A résztvevők egészségi állapotát átlagosan tizenegy éven keresztül követték nyomon.

A nem ivókhoz képest mind a kávét, mind a teát fogyasztók jobb szív- és érrendszeri eredményeket értek el, függetlenül attól, hogy hány csészével fogyasztottak naponta.

 A kávé- és teafogyasztók egy alcsoportját tovább vizsgálták a vér biomarkereinek szempontjából, és a vérvizsgálatok összefüggést mutattak ki a koffeines italok és az alacsonyabb koleszterinszint, valamint a jobb inzulinrezisztencia jelei között. Egy érzékenységi elemzés során a kutatók megállapították, hogy 

napi három csésze kávé vagy öt csésze tea összefüggésbe hozható az először 2-es típusú cukorbetegség, majd a koszorúér-betegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával, de a koszorúér-betegséghez vezető stroke rizikója is alacsonyabb maradt.

A szakemberek szerint eredményeiket további kutatásokkal kell igazolni, de azt jól jelzik, hogy a mérsékelt koffeinbevitelnek védő hatása lehet a szív- és érrendszeri egészségre sok ember esetében, függetlenül az életkortól, nemtől, dohányzási szokásoktól, fizikai aktivitástól vagy általános étrendtől.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!