Halálossá válhat a mikrohullámú sütőben melegített étel

Vágólapra másolva!
A rohanó világban mindent a lehető leggyorsabban akarunk elintézni, és ez nincs másként a konyhákban sem. Ha ételek melegítéséről van szó, a legegyszerűbb eszköznek a mikrohullámú sütő tűnik. Ám egyáltalán nem mindegy, milyen edényben melegítjük az ételt: bizonyos körülmények között ugyanis veszélyes vegyületek kerülhetnek a táplálékunkba. A legrosszabb, amit tehetünk, ha műanyag edényben mikrózzuk az ebédünket.
Vágólapra másolva!

Amikor a műanyag tárolóedénybe rakott ételt mikrohullámú sütőbe tesszük, nem csak a táplálék, de az edény is felmelegszik. A megnövekedett hőmérséklet pedig lehetővé teszi, hogy a műanyag edényben lévő vegyi anyagok a felmelegített ételbe kerüljenek. Ez a megállapítás még azokra a műanyag tárolóedényekre is igaz, amelyeket a gyártó szerint biztonságosan a mikrosütőbe lehet rakni.

Nem mindegy, hogyan melegítjük az ételt a mikrohullámú sütőben
Nem mindegy, hogyan melegítjük az ételt a mikrohullámú sütőben
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Bár pár mikrózástól még nem lesz bajunk, célszerű nem műanyagban melegíteni az ételünket. 

A műanyagoknak stabil kémiai szerkezetük van, ennek ellenére bizonyos körülmények között – ilyen a magas hőmérséklet is – káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük”

– mondta a Food and Wine portálnak dr. Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Health toxikológusa.

A legproblémásabb vegyületek közé a biszfenol-A (BPA) és a ftalátok tartoznak, ezeket már számos egészségkárosító hatással összefüggésbe hozták az elmúlt évek kutatásai. Ezenkívül a mikrohullámú sütőben történő melegítéssel azt is kockáztatjuk, hogy a szokásosnál is több mikroműanyag kerül az ételbe, és általa a szervezetünkbe is.

Ezért ne melegítsük mikrohullámú sütőben a műanyagban tárolt ételt

A Nebraska-Lincoln Egyetem 2023-as tanulmánya megmutatta, mi történik, ha az ételt vagy italt műanyag tárolóban tesszük a mikróba. A kutatás során két polipropilénből készült bébiétel-tartályt és egy polietilénből készült, újrafelhasználható tasakot vizsgáltak. A tárolókat zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket helyettesítő anyagokkal töltötték meg, majd mikrohullámú sütőben kezdték melegíteni őket. 

A kutatók megállapították, hogy bár az ételekbe és folyadékokba került részecskék mennyisége változó volt, minden esetben komoly mikroműanyag-szennyezettséget sikerült kimutatni.

A szakértők szerint összességében egyáltalán nem tanácsos műanyagedényekben tárolt ételt mikrózni, de ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez, akkor érdemes BPA-mentes edényeket választani. Hozzátették azonban, hogy a magas hő hatására még ezekből a tárolóedényekből is kiválhatnak más, potenciálisan káros kemikáliák.

Mit okozhatnak a műanyagedényekből kiszabaduló vegyületek?

Egy-két alkalomtól még nem lesz bajunk, de ha rendszeresen mikrohullámú sütőben melegítjük a műanyag edényben tárolt ételt, az már komolyabb egészségkárosodáshoz vezethet. E vegyi anyagoknak való kitettség növelheti a 

  • rákos megbetegedések, 
  • az endokrin zavarok, 
  • a termékenységi problémák, 
  • valamint az anyagcsere- és neurológiai betegségek kockázatát.

A tudósok még csak most kezdik megérteni, hogy a mikroműanyagok milyen hatással lehetnek a szervezetre. A közelmúltban végzett vizsgálatok olyan emberi szövetekben mutatták ki a mikroműanyagok jelenlétét, mint az agy, a szív, a méhlepény vagy a herék. Egy, a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány szerint 

4,5-szer nagyobb a szívroham, a stroke vagy a korai halálozás kockázata azoknál az embereknél, akiknek a szívében és érrendszerében műanyag-szemcséket mutattak ki.

 A műanyagtermékek gyártása során lágyítóként használt vegyületek károsíthatják az endokrin rendszert, ami hormonális eredetű egészségügyi problémákat okozhat.

A szakértők hozzátették, bölcsebb, ha a műanyag tárolóedényeket elfelejtjük, és helyette üvegtálban melegítjük az ételünket.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!