Amikor a műanyag tárolóedénybe rakott ételt mikrohullámú sütőbe tesszük, nem csak a táplálék, de az edény is felmelegszik. A megnövekedett hőmérséklet pedig lehetővé teszi, hogy a műanyag edényben lévő vegyi anyagok a felmelegített ételbe kerüljenek. Ez a megállapítás még azokra a műanyag tárolóedényekre is igaz, amelyeket a gyártó szerint biztonságosan a mikrosütőbe lehet rakni.
Bár pár mikrózástól még nem lesz bajunk, célszerű nem műanyagban melegíteni az ételünket.
A műanyagoknak stabil kémiai szerkezetük van, ennek ellenére bizonyos körülmények között – ilyen a magas hőmérséklet is – káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük”
– mondta a Food and Wine portálnak dr. Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Health toxikológusa.
A legproblémásabb vegyületek közé a biszfenol-A (BPA) és a ftalátok tartoznak, ezeket már számos egészségkárosító hatással összefüggésbe hozták az elmúlt évek kutatásai. Ezenkívül a mikrohullámú sütőben történő melegítéssel azt is kockáztatjuk, hogy a szokásosnál is több mikroműanyag kerül az ételbe, és általa a szervezetünkbe is.
A Nebraska-Lincoln Egyetem 2023-as tanulmánya megmutatta, mi történik, ha az ételt vagy italt műanyag tárolóban tesszük a mikróba. A kutatás során két polipropilénből készült bébiétel-tartályt és egy polietilénből készült, újrafelhasználható tasakot vizsgáltak. A tárolókat zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket helyettesítő anyagokkal töltötték meg, majd mikrohullámú sütőben kezdték melegíteni őket.
A kutatók megállapították, hogy bár az ételekbe és folyadékokba került részecskék mennyisége változó volt, minden esetben komoly mikroműanyag-szennyezettséget sikerült kimutatni.
A szakértők szerint összességében egyáltalán nem tanácsos műanyagedényekben tárolt ételt mikrózni, de ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez, akkor érdemes BPA-mentes edényeket választani. Hozzátették azonban, hogy a magas hő hatására még ezekből a tárolóedényekből is kiválhatnak más, potenciálisan káros kemikáliák.
Egy-két alkalomtól még nem lesz bajunk, de ha rendszeresen mikrohullámú sütőben melegítjük a műanyag edényben tárolt ételt, az már komolyabb egészségkárosodáshoz vezethet. E vegyi anyagoknak való kitettség növelheti a
A tudósok még csak most kezdik megérteni, hogy a mikroműanyagok milyen hatással lehetnek a szervezetre. A közelmúltban végzett vizsgálatok olyan emberi szövetekben mutatták ki a mikroműanyagok jelenlétét, mint az agy, a szív, a méhlepény vagy a herék. Egy, a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány szerint
4,5-szer nagyobb a szívroham, a stroke vagy a korai halálozás kockázata azoknál az embereknél, akiknek a szívében és érrendszerében műanyag-szemcséket mutattak ki.
A műanyagtermékek gyártása során lágyítóként használt vegyületek károsíthatják az endokrin rendszert, ami hormonális eredetű egészségügyi problémákat okozhat.
A szakértők hozzátették, bölcsebb, ha a műanyag tárolóedényeket elfelejtjük, és helyette üvegtálban melegítjük az ételünket.