Szaruhártyabankkal forradalmi lépést tettek a gyorsabb transzplantációkért

Szaruhártya bank: forradalmi lépés a gyorsabb transzplantációkért
Szaruhártya bank: forradalmi lépés a gyorsabb transzplantációkért
Vágólapra másolva!
Cornea Bankot adtak át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján. A szaruhártyabank mérföldkőnek számít hazánk egészségügyi ellátásában, mivel jelentősen csökkenti a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási idejét. Az intézmény így modern technológiával biztosít magas minőségű szaruhártyaszövetet, ami javítja a műtétek hatékonyságát és a betegek életminőségét.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szemészeti Klinikáján létrehozott, és csütörtökön ünnepélyes keretek között átadott szaruhártyabank (Cornea Bank) megnyitása mérföldkő a közel egymillió lakost kiszolgáló dél-dunántúli régió egészségügyi ellátásában. A pécsi szaruhártya bank működésével jelentősen csökkenhet a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási ideje.

Szaruhártya bank: forradalmi lépés a gyorsabb transzplantációkért
Szaruhártyabank: forradalmi lépés a gyorsabb transzplantációkért 
Fotó: Retina Center

Ahogy arról a Pécsi Tudományegyetem tájékoztatott, a cornea, azaz a szaruhártya a szemgolyó elülső védőrétege, ami olyan, mint egy ablak: átlátszó, ezáltal lehetővé teszi a fény belépését a szembe, ezzel elengedhetetlen a szerepe a látás folyamatában. 

A szaruhártya tisztaságát, átláthatóságát:

  • veleszületett- és
  • szerzett tényezők károsíthatják. 

Szaruhártya-betegségekben, -sérülésekben vagy egyéb, a szaruhártyát érintő látáskárosító állapotokban szenvedő betegeknek a látás helyreállításában vagy javításában a gyógyuláshoz szaruhártya transzplantációra van szükség.

 

A szaruhártyabank javítja a betegek életminőségét

A szaruhártya bankok olyan specializált intézmények, amelyek a szaruhártyaszövet-adományok gyűjtésére, feldolgozására, tárolására és elosztására szakosodnak transzplantációs célok érdekében. Elsődleges feladatuk, hogy magas minőségű corneaszövetet biztosítsanak azon betegek számára, akik szaruhártya-átültetésre szorulnak. 

A szaruhártya-transzplantáció (keratoplasztika) egy komplex sebészi eljárás, amelynek során a károsodott vagy beteg szaruhártyát részben vagy teljes egészében eltávolítják, és egészséges donor-szaruhártyaszövettel helyettesítik. A szaruhártya-átültetés az egyik legsikeresebb transzplantációs eljárás a világon, szakirodalmi adatok szerint az ötéves graft (beültetett szaruhártya) túlélési aránya eléri a 95 százalékot

– tájékoztatott Pécsi Tudományegyetem, hozzátéve, hogy hazánkban évente néhány száz szaruhártya átültetésre kerül sor, ugyanakkor jóval több beavatkozásra lenne szükség.

A szaruhártya bank jelentősen csökkenti a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási idejét
A szaruhártyabank jelentősen csökkenti a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási idejét
Fotó: EyeSight

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikán létrehozott Cornea Bank megnyitása mérföldkő a közel 1 millió lakost kiszolgáló dél-dunántúli régió egészségügyi ellátásában, amit a klinika a legmagasabb progresszivitási szinten lát el. 

A Cornea Bank a legmodernebb technológiákkal felszerelve teszi lehetővé a szövetek precíz feldolgozását, értékelését és tárolását, ezzel is biztosítva a maximális betegbiztonságot és műtéti hatékonyságot.

A pécsi szaruhártyabank megnyitásával jelentősen csökkenhet a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási ideje. Az intézmény által biztosított magas minőségű szövetek révén javulhatnak a transzplantációk eredményei, továbbá hozzájárul a regionális és országos egészségügyi rendszer fejlesztéséhez, javítva a betegek életminőségét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!