Több halálos betegséget is okozhat, ha ezzel a gyakori problémával küzd

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, jóval veszélyesebbé válhat egy ma már népbetegségnek számító probléma, mint eddig gondoltuk. A Monash Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tanulmány meglepő összefüggést talált a székrekedés és a súlyos szívbetegségek, köztük a szívroham, a stroke és a szívelégtelenség fokozott kockázata között.
Vágólapra másolva!

„Tanulmányunk arra utal, hogy a székrekedés, amely gyakori, de gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi probléma, jelentősen hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához” - mondta Francine Marques, az American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzője, amely több mint 400 000 ember egészségügyi adatait elemezte.

A székrekedés több súlyos szívbetegséget is előidézhet
A székrekedés több súlyos szívbetegséget is előidézhet
Fotó: Science Photo Library via AFP

A hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, például a magas vérnyomást, az elhízást és a dohányzást már régóta a szívbetegségek fő kiváltó tényezőinek tekintik, ugyanakkor ezek önmagukban nem magyarázzák meg teljes mértékben a súlyos kardiológiai események előfordulását. Az új kutatás a székrekedés, mint további kockázati tényező lehetséges szerepét vizsgálta, és aggasztó eredményeket tárt fel.

A székrekedés és a halálos szívbetegségek közötti kapcsolat

A kutatócsoport 408 354 személy adatait elemezte, és 23 814 székrekedéses esetet azonosított.

Az eredmények azt mutatták, hogy a székrekedésben szenvedő egyének több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos szívbetegségben, mint azok, akiknek nem volt ilyen jellegű problémájuk.

A kutatók emellett különösen aggasztó összefüggést fedeztek fel a székrekedés és a magas vérnyomás között. A székrekedésben is szenvedő hipertóniás személyeknél 34 százalékkal nagyobb volt a későbbi szívproblémák kockázata, mint a csak magas vérnyomásban szenvedőknél.

Kutatásunk arra utal, hogy a székrekedés súlyosbíthatja a magas vérnyomással járó szív- és érrendszeri kockázatokat, tovább növelve a szívroham és a stroke valószínűségét

- mondta Marques professzor.

A szívbetegség és a székrekedés közös genetikai gyökerei

Az epidemiológiai eredmények mellett a tanulmány a székrekedés és a szív- és érrendszeri betegségek közötti genetikai kapcsolatokat is vizsgálta.

Pozitív genetikai korrelációt azonosítottunk a székrekedés és a súlyos szívbetegségek különböző formái között, ami arra utal, hogy a két állapot hátterében közös genetikai tényezők állhatnak. Ez a felfedezés új utakat nyit a bélműködést, valamint a szív egészségét összekötő mögöttes mechanizmusok kutatására

- magyarázta dr. Leticia Camargo Tavares, a tanulmány társszerzője.

Mivel a székrekedés a becslések szerint a világ népességének 14 százalékát, főként az idősebb felnőtteket és a nőket érinti, ezek az eredmények arra utalnak, hogy a lakosság jelentős részénél a bélműködés zavara miatt megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, állapították meg a tudósok a tanulmányban.

A publikáció szerzői kiemelik, hogy további kutatásokra van szükség a székrekedés és a súlyos szívbetegségek közötti ok-okozati összefüggés feltárásához és az érintett specifikus biológiai útvonalak azonosításához.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!