Ezt biztosan nem tudta Drakuláról

egy Mesterséges Intelligenciával generált horrorfilm jelenete
egy Mesterséges Intelligenciával generált horrorfilm jelenete
Vágólapra másolva!
Az „örök vámpír” útja addig, hogy Hollywood aranykorának csillaga legyen, meglehetősen kalandos volt. A hangosfilmek megjelenésével nyelvtudásának hiánya, majd erős akcentusa miatt az is bizonytalannak tűnt, hogy egyáltalán a filmiparban tud-e maradni, ám Lugosi Béla túlszárnyalta a várakozásokat.
Vágólapra másolva!

Drakula legendás megformálója meglehetősen jó humorérzékkel rendelkezett. 1929-ben egy interjúban Lugosi elmondta, hogy az emberek véleménye megoszlik az akcentusát illetően. 

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, Lugosi Béla, LugosiBéla
Lugosi Béla 1912-ben
Fotó: Fortepan / Saly Noémi

Valaki azt mondta nekem Hollywoodban: ha elveszíted az akcentusodat, sok szerepet fogsz kapni. Mások azt mondják nekem: ha elveszíted az akcentusodat, nem fogsz szerepeket kapni. Nem tudom, hogy mit csináljak. Aztán találkoztam a jegyesemmel. Ő szereti az akcentust. Úgyhogy megtartom.” 

Akcentusát valóban megtartotta, azonban a házassága Beatrice Woodruff Weeks-szel csupán néhány hónapig tartott.

Vámpírbőrben

A színész 1882-ben született Lugoson, Blaskó Béla néven. Édesapja halála után, tizenkét évesen félbehagyta a tanulmányait és munkába állt. Színészkedésbe az 1900-as évek elején kezdett, többek között a debreceni társulat tagja is volt. Magyarországon csupán némafilmekben játszott, azonban színpadi szerepei annál jelentősebbek voltak, főként a Nemzeti Színházban.

Harcolt az első világháborúban, egyes források szerint meg is sérült. 

Az 1919-es Tanácsköztársaság idején a Színészek Országos Szakszervezetének főtitkára volt. A kommunisták bukása után korábbi nyílt politikai állásfoglalása miatt első feleségével együtt emigrációba kényszerült. Szmik Ilona azonban nem maradt sokáig férjével, és rövidesen válással végződött a kapcsolatuk.

Lugosi Béla Németországba érkezett, ahol megismerkedett a szintén emigrált, magyar származású színésznővel, Ilona Von Montaghgal. 

De Nyugat-Európa nem a végső állomás volt életében, az Amerikai Egyesült Államokig folytatta útját. Az Újvilágban eleinte a színész még egy szót sem beszélt angolul, így ottani karrierje kezdetén segítséggel készült fel szerepeire. Hiába nem értette, hogy mit ad elő, alakításaira egyre többen figyeltek fel. 

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, Lugosi Béla, LugosiBéla
a színész a világhírű Drakula című filmben
Fotó: Wikimedia Commons

1927-ben kapta meg Drakula szerepét, akkor még a színpadon. A darab nagy sikerét látva az a döntés született, hogy filmvászonra viszik a havasalföldi vajda történetét. Azonban a rendező nem Lugosit képzelte el a karakter megszemélyesítéséhez, de hosszas huzavona után végül a szerep újból az övé lett, és neve örökre összeforrt Drakuláéval.

A vámpírgróf karaktere a legnagyobb sztárok közé emelte Lugosit, de később sem tudott kibújni mögüle és túlszárnyalni a sikerét. 

Legtöbbet a horror műfajban szerepelt továbbra is, ám kezdetben megpróbált kitörni: Frankenstein szerepét elsőre visszautasította, majd az 1943-as filmben mégis elvállalta.

Tévúton

Már a színházi évei alatt is hatalmas női rajongótábora volt, ám a Drakula-film megjelenésével ez csak fokozódott. Három zátonyra futott házasság után a színész még kétszer próbált szerencsét a szerelemben: negyedik felesége Lillian Arch lett – akinek a szülei magyar származásúak voltak –, akitől 1938-ban egyetlen gyermeke, Béla George Lugosi is született.

Nem sokkal fia világra jötte után nyúlt először a drogokhoz. Majd fájdalmai enyhítéseire is kábítószert kezdett fogyasztani, és amikor házassága tönkremenni látszott, függősége elharapódzott. 

Mikor orvosa közölte vele, hogy ha továbbra is így folytatja, akkor az fél éven belül a halálát okozhatja, Lugosi arra az elhatározásra jutott, hogy maga mögött hagyja a szerek használatát. Utolsó felesége, Hope Lininger harminchét évvel volt fiatalabb a színésznél, és végig kitartott mellette a leszokást kísérő nehéz időkben.

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, Lugosi Béla, LugosiBéla
Lugosi Warner Oland oldalán az 1931-es Fekete tevében
Fotó: Wikimedia Commons

Utolsó nyilatkozatában nyíltan beszélt a drogfüggőség veszélyeiről, az általa kiváltott sötét gondolatokról és a szégyenérzetről – ez utóbbit elsősorban az okozta, hogy a fiának végig kellett néznie káros szenvedélyét. 

Ugyanekkor Lugosi Béla büszkén megemlítette azt is, hogy már több mint egy éve tiszta. Négy nappal később, 1956. augusztus 16-án halt meg Los Angelesben, szívinfarktusban. Akarata szerint ikonikus Drakula-köpenyében helyezték végső nyugalomra. Sírján rövid felirat áll: „Szeretett apa”.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!