A ráncokból lehet tudni, hogy egy elefánt jobbormányos, vagy balormányos

Még egy bébi elefántnak is, mint ez az újszülött ázsiai elefánt (Elephas maximus) jól ráncolt ormánya van.
Vágólapra másolva!
Az ormány ráncai exponenciálisan gyorsan formálódnak jóval a születés előtt. Egy új, az ormány bőrén lévő ráncokat vizsgáló tanulmánynak köszönhetően az ormányon lévő ráncokból és a bajuszból meg lehet állapítani, hogy az elefánt jobbormányos, vagy balormányos. Ahogy az emberek a tollat a preferált kezükkel fogják meg, az elefántok is általában a jobbra, vagy balra hajlítják az ormányukat, amikor gyümölcsöt, vagy más kívánt tárgyat megfognak. A csavarodás ellentétes oldalán lévő bajuszt elkoptatja a talaj, ezért rövidebbé és gyérebbé válik.
Vágólapra másolva!

Azon az oldalon, amerre csavarodik az elefánt ormánya, a bőr kicsit ráncosabbá válik az évek során, mivel a görbítéssel több kicsi gyűrődés jön létre. Az erről szóló tanulmányt a mai napon publikálták Andrew Schulz, a Max Planck Intézet gépészmérnöke és kollégái a Royal Society Open Science magazinban.

Még egy bébi elefántnak is, mint ez az újszülött ázsiai elefánt (Elephas maximus) jól ráncolt ormánya van.
Még egy bébi elefántnak is, mint ez az újszülött ázsiai elefánt (Elephas maximus) jól ráncolt ormánya van.
Fotó: Science News

Egy ormány több, mint valami hosszú állati orr, ami hajlik. Az ormány izmos hidrosztátot képez, izmok csont nélküli csöve, ami könnyen változtatja az alakját. (Egy elefántormányban körülbelül 46.000 izom van; az emberi testben 600-700.) De ellentétben egy szellőrózsa, vagy polip csápjától, az elefánt vastag, külső bőre határt szab az ormány mozgásának. Ez a bőr kifordul, hogy az ormány felső felületén rugalmasabb legyen, mint alul.

 

Az elefánt ormányával még egy csipszer is fel tud venni anélkül, hogy eltörné


 

A rugalmasság és az erő keverékével egy elefánt meg tud hámozni egy banánt, vagy fel tud szedni egy tortilla csipszet anélkül, hogy eltörné, bár nem úgy, ahogyan az emberi ujjak tennék. 

 

A csapat elhunyt állatkerti állatoktól származó prezervált szövetek vizsgálatával nyomon követte, hogy kezdenek az anyaméhben kialakulni a ráncok: körülbelül 20 naponként megduplázódnak egy korai gyors-ránc stádium során. Az ormány, mint sok más emlős húsa a korral ráncosodik. Például az újszülötteknek átlagosan 87, míg a három idősebb afrikai elefántnak (Loxodonta africana) átlagosan 109 ránca gyűlt össze.

Ezek a ráncok nem csak a korosodás kozmetikai jelei; ezek a jellemzők tesznek egy elefántot elefánttá.Védik az ormány alakváltoztató hidrosztátját, és lehetővé teszik az alakváltozást, különösen, amikor nehéz objektumokat fognak meg az ormány alsó részével.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!