Ijesztő féregszörnyeket találtak egy bánya mellett

Vágólapra másolva!
Rémisztő, férgekre hasonlító gyíkokat találtak egy bánya feltárása során Brazíliában. A furcsa lények nem hüllőkre, sokkal inkább meghízott földigilisztákra emlékeztetnek.
Vágólapra másolva!

A most felfedezett új fajt a Bahia Mineração (BAMIN) bányavállalat megbízásából végzett környezetvédelmi munkálatok során azonosították az Espinhaço-hegység északi részén. Az ott dolgozó kutatócsoport az Amphisbaeniák, vagyis a féreggyíkok több példányát is azonosították, ám ezek egyetlen jól ismert fajba se voltak besorolhatók - írja az IFL Science.

Az Amphisbaena amethysta csak látszatra tűnik féregnek, valójában olyan hüllők közé tartozik, amelyek a föld alatti életmódhoz alkalmazkodtak
Az Amphisbaena amethysta csak látszatra tűnik féregnek, valójában olyan hüllők közé tartozik, amelyek a föld alatti életmódhoz alkalmazkodtak
Fotó: Ribeiro et al., ZooKeys 2024

Ahhoz, hogy megerősítsék, tényleg egy új faj egyedeit sikerült megtalálni, külső jellegzetességeiket összehasonlították más ismert féreggyíkokéval, ezenkívül pedig DNS-vizsgálattal is igyekeztek fényt deríteni az állatok rendszertani helyére.

A vizsgálatok megerősítették, hogy csakugyan új féreggyík-fajra sikerült bukkanni, az állatok pedig az Amphisbaena amethysta nevet kapták, mivel természetes élőhelyük egy ametisztbánya közelében van. A drágakővel ellentétben ez a lény nem a szépségéről, sokkal inkább bizarr külleméről nevezetes.

Féregre hasonlít, pedig valójában egy föld alatt élő hüllő

Az A. amethysta nem hüllőre, sokkal inkább egy óriásira nőtt földigilisztára emlékeztet. Körülbelül 26 centiméter hosszú, és bár első pillantásra rózsaszínűnek tűnik, a pikkelyei a faroknál barnás színűvé válnak.

Az A. amethysta fosszoriális faj, ami azt jelenti, hogy teste a föld alatti életmódhoz alkalmazkodott

– erre utalnak apró látószervei is, amelyek szabad szemmel csaknem észrevehetetlenek. Bár a föld alatt bujkál a ragadozók elől, nem kóborol messzire eredeti élőhelyétől; a faj csak a bánya 38 kilométeres körzetében található meg 1000 méteres magasságban. A kutatók megbizonyosodtak arról is, hogy az új féreggyík-faj populációja stabil, és egyelőre nem fenyegeti a kihalás veszélye. 

A bányászati tevékenység ugyanakkor jelentősen átalakíthatja az állatok élőhelyét, ami kérdésessé teszi a féreggyíkok hosszú távú fennmaradását.

A kutatók szerint az új faj felfedezése azt bizonyítja, hogy az Espinhaço-hegység forrszoriális faunája messze nem feltérképezett, és további ismeretlen állatfajokat rejthet a föld mélye.

Az új fajt bemutató tanulmány teljes terjedelmében a ZooKeys című zoológiai szakfolyóiratban olvasható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!