Négyszer nagyobb eséllyel állhat le a szíve, ha ilyen betegségben szenved

Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben közzétett dán kutatás szerint a mentális betegségekkel élő emberek esetében több mint négyszer nagyobb a hirtelen szívhalál kockázata, mint az általános populációban. A Heart folyóiratban megjelent tanulmány különösen a skizofréniában szenvedők esetében mutatott ki fokozott veszélyt, de más mentális betegségek, például a depresszió és a bipoláris zavar esetén is jelentős rizikónövekedést találtak.
Vágólapra másolva!

A kutatás 2010-es adatokon alapul, alanyai pedig a 18 és 90 év közötti dánok voltak. Ezen időszak alatt összesen 45 703 halálesetet regisztráltak, amelyek közül 6002-t minősítettek hirtelen szívhalálnak. Ezen belül 2319 hirtelen szívhalál mentális betegséggel élő személyek körében következett be. Az adatok elemzése kimutatta, hogy a mentális problémákkal küzdők gyakran idősebbek, nőneműek, és hajlamosabbak olyan társbetegségekre, mint a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség vagy szívelégtelenség - olvasható az EurekAlert tudományos portálon megjelent közleményben.

Jelentősen nő a hirtelen szívhalál kockázata a mentális betegségekkel élőknél
Jelentősen nő a hirtelen szívhalál kockázata a mentális betegségekkel élőknél
Fotó: Science Photo Library via AFP

A kutatók megállapították, hogy a hirtelen szívhalál 6,5-szer gyakoribb a mentális betegséggel élőknél, mint az általános populációban, és bár idősebb korban a különbség csökken a két csoport között, az eltérés így is szignifikáns maradt. 

A depresszióval élők körében a hirtelen szívhalál esélye megduplázódott, míg bipoláris zavar esetén háromszoros, skizofrénia esetén pedig 4,5-szeres volt az kockázatnövekedés.

A kutatás alapján egy 18 éves mentális betegséggel élő személy várható élettartama körülbelül 10 évvel rövidebb, mint egy hasonló korú, mentálisan egészséges személyé. Az elemzés azt is jelezte, hogy az élettartam-csökkenés körülbelül 13 százaléka magyarázható hirtelen szívhalállal 40 éves kor alatt.

Miért nagyobb az esélye a hirtelen szívhalálnak a mentális betegséggel küzdőknél?

A tanulmány megjegyzi, hogy a mentális betegséggel élők körében gyakoribbak az egészségtelen életmódbeli szokások, és a pszichotróp gyógyszerek mellékhatásai, például a súlygyarapodás, mind hozzájárulhatnak a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásához. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy ezek a tényezők nem teljes mértékben magyarázzák a magas kockázatot.

A kutatás szerzői remélik, hogy a jövőben mesterséges intelligencia és hordozható eszközök segítségével hatékonyabban azonosíthatók lesznek a legnagyobb kockázatnak kitett személyek, és így életek menthetők meg.

A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában – sőt ezek mellett is – a szív pumpafunkciójának és ezzel a vérkeringésnek a hirtelen megszűnését jelenti, aminek következtében megszűnik az életfontosságú szervek oxigénellátása. A hatékony beavatkozásra csak nagyon rövid idő, 3–5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!