Idegen életet találhattak a tudósok a Marson

Vágólapra másolva!
Földönkívüli élet lapulhat a Mars jeges felszíne alatt. Egy friss kutatás ismét felveti a széles körben tárgyalt elméletet.
Vágólapra másolva!

Egy friss tanulmány szerint a fotoszintézishez szükséges feltételek megtalálhatók a Mars északi és déli jégsapkáinál, illetve azok közvetlen környezetében. Ez arra utalhat, hogy bizonyos élőlények ezekben a régiókban hosszabb ideig is életben maradhatnak.

Noctis Labyrinthus formation on Mars
Kép a Mars felszínéről. Fotó: Photo12 via AFP

Nem azt állítjuk, hogy életet találtunk a Marson, hanem azt, hogy a jég területein a legnagyobb az esély élőlények felfedezésére

 – mondta Aditya Khuller, a NASA Jet posztdoktori kutatója a Space.com-nak. A kutatók szerint a Föld és a Mars egyaránt a Nap lakható zónájában található, ahol a hőmérséklet elegendő ahhoz, hogy folyékony víz legyen jelen a felszínen. Ennek ellenére a Mars nagy része száraz területekből áll. A Mars-küldetések, mint a Curiosity és a Perseverance roverek, kimutatták, hogy ez nem mindig volt így. Száraz tómedreket és kiszáradt folyókat fedeztek fel, amelyek azt jelzik, hogy évmilliárdokkal ezelőtt folyékony víz borította a bolygót. A tudósok szerint a Mars nagyjából évmilliárdokkal ezelőtt veszítette el folyékony vizét, amikor a mágneses mezeje és a légköre eltűnt.

A Mars felszínét 30%-kal több káros ultraibolya-sugárzás éri, mint a Földet, mivel nincs védő ózonrétege. Khuller szerint ezért a fotoszintézisre alkalmas területek valószínűleg a jég közelében vagy alatta találhatók, ahol a jég blokkolhatja a káros sugárzást - írja a Magyar Nemzet

Egyes elméletek szerint a Mars egykor hasonlíthatott a Földhöz, és több, folyékony halmazállapotú vizet tartalmazó folyó, tó, illetve óceán lehetett a felszínén. Nagyjából 2-3 milliárd évvel ezelőtt azonban valami drasztikusan megváltozott, és a bolygó teljesen kiszáradt. Korábban arról is írtunk, hogy ismeretlen objektumot talált a NASA a Marson. Beszámoltunk arról is, hogy kísérteties arcot fotóztak a Marson.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!