A macskák képekkel társítják az emberi szavakat

A macskák képekkel társítják az emberi szavakat.
Vágólapra másolva!
Az emberek a nyelvet használják a gondolkodásra és a kommunikációra. A gyermek fejlődésének korai szakaszában megérti, hogy egy szó a külső világban lévő tárgyakra utal. A szó-tárgy asszociáció 8-14 hónapos korra kialakul. A gyermekek számára készített teszttel vizsgálták a macskákat. Közismert, hogy a kutyák képesek követni a verbális emberi instrukciókat, azonban keveset tudni a macskák ezen képességéről. Ebben a tanulmányban azt vizsgálták, hogy a macskák képesek-e gyorsan kép-szó asszociációt kialakítani, ami alapvető képesség a szótanuláshoz.
Vágólapra másolva!

A japán Azabu Egyetem tudóscsapata kísérlet során felfedezte, hogy a közönséges házi macskák képesek az emberi szavakat képekkel társítani ösztönzés és jutalom nélkül. A Scientific Reports magazinban publikált tanulmányában a csoport egy számítógép képernyőjén lévő képeket néző macskákat tesztelt, hogy megnézzék, vajon kialakítanak asszociációkat a képek és a kimondott szavak között.

A macskák képekkel társítják az emberi szavakat.
A macskák képekkel társítják az emberi szavakat.
Fotó: phys.org


 A macskák tudják, amikor kimondják a nevüket

 

Korábbi kutatás kimutatta, hogy a macskák tudják, amikor az emberek kimondják a nevüket – másként reagálnak, mint amikor más szavakat hallanak. Más kísérletek kimutatták, hogy képesek általuk ismert emberek fotóit összeilleszteni a nevükkel. Ebben az új munkában a kutatók azt találták, hogy a macskák sok nekik mondott szót megérthetnek. Hogy megtudják, vajon a macskák képesek-e összeilleszteni egy szót egy tárggyal, a kutatók 31 felnőtt házi macskát toboroztak. Mindegyiknek adtak egy szótesztet, amit eredetileg arra terveztek, hogy többet megtudjanak a fejlődő embergyermekek szó asszociációjáról. A tesztben rövid animációkat mutatnak.

Miközben a képet mutatják, egy értelmetlen szót sugároznak. Mindegyik macska két ilyen animációt nézett – az egyiket a „keraru”, a másikat a „parumo” szóval társították. A videókat folyamatosan játszották, míg a cicák másfelé néztek. Miután minden cica kapott egy rövid szünetet, mindegyiket visszahelyezték a számítógép képernyője elé és ugyanazt a két animációt mutatták nekik folyamatosan. De ezúttal a kimondott szavakat megfordították. Ahogy a cicák figyelték a videót, a kutatók figyelték a cicákat. Azt találták, hogy hosszabban bámultak, amikor hallották a szót, mint az eredeti sugárzás alatt – volt, akinek még a pupillája is kitágult. Mindkettő annak jele, hogy a macskák zavartak voltak a változás miatt és feszülten néztek, hogy magyarázatot találjanak, ami annak bizonyítéka, hogy társították a szavakat a számítógépen lévő képekkel még jutalom hiányában is.

Ez a felfedezés azt mutatja, hogy a macskák valószínűleg gyakran társítják az emberektől hallott szavakat a környezetükben lévő objektumokkal.

(Forrás: phys.org: https://phys.org/, Nature: https://www.nature.com/)

 



 



 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!