Magasságvesztés: megfejtették, miért megyünk össze idősebb korban

Vágólapra másolva!
Az emberek zöme 30 éves kor után fokozatosan veszít a magasságából. A magasságvesztés okait részletezi egy gerincgyógyászattal foglalkozó oldal.
Vágólapra másolva!

Az életkor előrehaladtával a magasságvesztés teljesen normális, és egyesek körülbelül 30 éves koruktól kezdve kezdenek megrövidülni. A lakosságnak csak körülbelül 20%-a nem csökken észrevehetően, ami a jó genetika és az egészséges életmód kombinációjának köszönhető, olvasható a Steffen Chiropractic Center honlapján.

magasságvesztés
Idős korban szinte elkerülhetetlen a magasságvesztés
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Napról napra is változik a magasságunk 

Nemcsak az életkorral csökkenünk, hanem napról napra is jelentősen változik a magasságunk, akár 2 centiméterrel is. 

A csigolyák közé szorított porckorongok, amelyek a gerinc lengéscsillapítójaként működnek, akár 88%-ban vízből állnak. Mindennapi tevékenységeink során ez a víz lassan kiszorul ezekből a lemezekből ahányszor csak a gerinc mozog.  

Aztán amikor éjszaka lefekszünk az ágyban, és a porckorongoktól elvesszük a nyomást, a porckorongok a szivacshoz hasonlóan újra felszívják a kiszorult vizet. Így valószínű, hogy reggel, felkeléskor valamivel magasabbak vagyunk, mint a nap végén. 

A porckorongok és a csontok is változnak 

Az életkor előrehaladtával számos degeneratív folyamat akadályozhatja a porckorongok megfelelő hidratáltságának fenntartását, így azok kevésbé lesznek hajlékonyak. 

Ezenkívül a csontok degenerációja hozzájárulhat a csigolyák fokozatos összeeséséhez, különösen a hát felső részén, ami az úgynevezett "özvegyi púp" kialakulásához vezet, ami néhány centit elvesz a magasságból. 

Tanulmányok szerint a férfiak 30 és 70 éves koruk között átlagosan 3 centimétert veszítenek a magasságukból, 80 éves korukra pedig összesen 5 centit. 

gerinc Male spine, illustration
A porckorongok hidratáltságának csökkenése is magasságvesztéshez vezet
Fotó: Science Photo Library via AFP / Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Összehasonlításképpen, a nők 30 és 70 éves koruk között 5 centimétert veszítenek a magasságukból, 80 éves korukra pedig összesen 7,5 centimétert. 

A genetika mellett az életmód is szerepet játszik 

Bár a genetika játssza a legnagyobb szerepet abban, hogy az életkor előrehaladtával mennyire megyünk össze, az életmóddal kapcsolatos döntések is jelentős különbséget jelenthetnek. 

Azoknál, akik

  • dohányoznak,
  • elhízottak,
  • cukorbetegek,
  • kevés aerob testmozgást végeznek,
  • túlzott mennyiségű alkoholt és koffeint fogyasztanak
  • és akik nem követnek egészséges étrendet

nagyobb a kockázata annak, hogy öregedésük során jelentős mértékben veszítenek testmagasságukból. 

Gyors magasságvesztés betegségre utalhat 

Noha az életkor előrehaladtával némi magasságvesztés normális, a rövid időn belül bekövetkező túl nagy mértékű fogyás súlyosabb egészségi problémára utalhat. 

Nem szokatlan, hogy 40 éves kor után évtizedenként fél vagy háromnegyed centiméterrel csökken a magasságunk. 

Ha azonban egy 45 és 65 év közötti férfi azt veszi észre, hogy zsugorodik, forduljon orvoshoz.

 A férfiak gyors magasságvesztése szívbetegségre utaló jel lehet, és nagyobb lehet a gerinc- vagy csípőtörés kockázata. 

Idősebb korban több centiméterrel csökken a testmagasság
Fotó: ANP via AFP

A Journal of Bone and Mineral Research című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik 70 éves koruk után két éven belül 5 vagy több centit veszítenek, 54%-kal, a nőknél pedig 21%-kal nagyobb a csípőtörés kockázata. 

Egy másik, az Archives of Internal Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik 3 cm-t csökkentek 20 év alatt legalább 46%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségben, és 64%-kal nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen okból. 

A magasság megőrzésének legjobb módja a kiegyensúlyozott, kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, valamint a sok testmozgás, különösen a saját testsúlyos testmozgás (beleértve a gyaloglást és a futást), amely segít megőrizni a csontok erősségét. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!