Az alacsony magnéziumszint növeli a betegségek kockázatát

A teljeskiőrlésű gabonák, a sötétzöld leveles zöldségek, a dió, a mogyoró, a babok és az étcsokoládé magnéziumban gazdag élelmiszerek, melyek segítik a test energiatermelését, felépítik a fogakat és a csontokat, szabályozzák a vércukrot és a vérnyomást, és gondoskodnak róla, hogy a szív, az izmok és a vesék mind jól működjenek.
Vágólapra másolva!
Egy új ausztrál tanulmány meghatározta, hogy a magnéziumban gazdag étrend miért olyan fontos az egészségünk számára, és, hogy csökkenti a DNS károsodás és a krónikus degeneratív rendellenességek kockázatát. A Dél-Ausztrál Egyetem tudósai a European Journal of Nutrition magazinban publikált tanulmányukban felmérték 172 középkorú felnőtt vérmintáját és erős kapcsolatot fedeztek fel az alacsony magnéziumszint és a nagy mennyiségű genotoxikus aminosav, a homocisztein között. Ez a toxikus kombináció károsítja a géneket, és érzékenyebbé teszi az embereket az Alzheimer-kórra, a Parkinson-kórra, a gyomor-bél betegségekre, egy sor rákra, és a cukorbetegségre.
Vágólapra másolva!

A teljeskiőrlésű gabonák, a sötétzöld leveles zöldségek, a dió, a mogyoró, a babok és az étcsokoládé magnéziumban gazdag élelmiszerek, melyek segítik a test energiatermelését, felépítik a fogakat és a csontokat, szabályozzák a vércukrot és a vérnyomást, és gondoskodnak róla, hogy a szív, az izmok és a vesék mind jól működjenek. A kevés magnézium bevitel (kevesebb, mint 300 milligramm naponta) sok betegség kockázatát növeli, de a DNS károsodásban játszott szerepe mostanáig nem volt teljesen tanulmányozva.

A teljeskiőrlésű gabonák, a sötétzöld leveles zöldségek, a dió, a mogyoró, a babok és az étcsokoládé magnéziumban gazdag élelmiszerek, melyek segítik a test energiatermelését, felépítik a fogakat és a csontokat, szabályozzák a vércukrot és a vérnyomást, és gondoskodnak róla, hogy a szív, az izmok és a vesék mind jól működjenek.
A teljeskiőrlésű gabonák, a sötétzöld leveles zöldségek, a dió, a mogyoró, a babok és az étcsokoládé magnéziumban gazdag élelmiszerek, melyek segítik a test energiatermelését, felépítik a fogakat és a csontokat, szabályozzák a vércukrot és a vérnyomást, és gondoskodnak róla, hogy a szív, az izmok és a vesék mind jól működjenek.
Fotó: Dél-Ausztrál egyetem

 

A magnézium megakadályozza a DNS károsodást

 

A tanulmány közvetlen korrelációt mutatott ki a vérben lévő alacsony magnéziumszint (kevesebb, mint 18mg/L) és a fokozott DNS károsodás között. Mérték a vér magnézium, homocisztein, folsav és B12-vitamin szintjét és inverz korrelációt mutattak ki a magnézium és a homocisztein, és pozitív korrelációt a magnézium, a folsav és B12 vitamin között. 

 

Ez azt mutatja, hogy elengedhetetlen a vér kellően magas magnéziumszintje ahhoz, hogy megvédjük a géneket a homocisztein okozta toxicitástól, ami elégtelen folsav és B12 szint esetén fokozódik.

 

A krónikus magnéziumhiány valószínűleg szétrombolja a test energiatermelő és energiasejtet termelő képességét és gyorsítja a szövetek öregedését és az embereket érzékenyebbé teszi sok betegségre.

A magnézium a testben a negyedik legbőségesebben jelenlévő ásvány. Több, mint 600 enzim kofaktora és majdnem 200 enzimnél szükséges a test meghatározó folyamatainak aktiválásához.

A következő lépés az, hogy meghatározzák az optimális magnéziumbevitelt akár táplálékon, akár étrendkiegészítőkön keresztül és azt, hogy milyen hatással van a rák és más krónikus betegségek kezdetére és előrehaladására.

(Forrás: Dél-Ausztrál Egyetem: https://www.unisa.edu.au/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!