Súlyos mérgezést okozhat a mikró a konyhában, itt vannak a pontos részletek

Vágólapra másolva!
Kevesen gondolnák, de a mikrohullámú sütők belseje igazi baktériumtanya lehet. Egy mikrobiológus mintákat vett a legnépszerűbb konyhai eszköz belsejéből, és megállapította, hogy bizonyos esetekben veszélyes mikrobákkal lehet tele, amelyek akár komolyabb betegségeket is okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A mikrohullámú sugárzás miatt azt hihetnénk, egyetlen mikroorganizmus sem képes e konyhai eszközben hosszú távon életben maradni. Egy új vizsgálat szerint azonban nem ez a helyzet, és akár 100 különböző baktérium is tanyát verhet a készülékekben, ha nem takarítjuk rendszeres időközönként őket. Alba Iglesias, a spanyolországi Valenciai Egyetem kutatójának munkája egyedülálló, mert korábban nem vizsgálták ilyen alapossággal a mikrohullámú sütők belsejét. Tanulmánya a Frontiers in Microbiology című tudományos szakfolyóiratban jelent meg.

Száz különféle baktériumtörzset azonosítottak a legnépszerűbb konyhai eszközben, a mikrohullámú sütőben
Száz különféle baktériumtörzset azonosítottak a legnépszerűbb konyhai eszközben, a mikrohullámú sütőben
Fotó: Connect Images via AFP

Mit rejt a legnépszerűbb konyhai eszköz belseje?

A kutató összesen 30 mikrohullámú sütő belsejét nézte át; a mintákat a készülékek forgó tányérjáról és faláról vette. A vizsgált konyhai eszközök közül 10-et háztartásokban, 10-et laboratóriumban, 10-et pedig önkiszolgáló éttermekben használtak. Ezt követően a mintákat táptalajra tették, majd megnézték, milyen baktériumközösségek növekednek rajta.

Iglesias kutatócsoportja ezt követően a mikrobák DNS-t elemezte. A legtöbb baktériumról kiderült, hogy olyan csoportba tartoznak, amelyek az emberi bőrön és a sűrűn érintett felületeken szoktak előfordulni. Ilyen baktériumok például a Bacillota és Bacteroidetes törzs képviselői is. 

Sokkal aggasztóbb, hogy a tudósok olyan mikrobákat is találtak a mikrohullámú sütőkben, amelyek betegséget, például ételmérgezést okozhatnak. Közéjük tartoznak többek között a Klebsiella és a Brevundimonas baktériumok.

A kutatócsoport szerint nem világos, hogy ezek a mikrobák hogyan élhetik túl a végzetesnek gondolt mikrohullámú sugarakat. További kutatómunkára van szükség ahhoz, hogy megértsük, a baktériumok miként alkalmazkodtak a mikrosütőkben tapasztalt magas hőmérsékletéhez és sugárzásához.

Azt találtuk, hogy lényegében ugyanazok a fajta mikrobák éltek a mikrohullámú sütőkben, a konyhai munkalapokon és más konyhai eszközökön is. Néhányuk patogén mikroorganizmus, vagyis betegséget okozhatnak. Éppen ezért a mikrohullámú sütők belsejét ugyanúgy rendszeresen tisztítani kellene, mint bármely más felületet”

– mondta Manuel Porcar biológus, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében.

Összességében a tanulmány értékes betekintést nyújt a mikrohullámú sütők baktériumközösségeibe, és nem csupán a potenciális veszélyekre mutat rá, de azt is felveti, hogy az ellenálló mikrobákat a biotechnológia területén is alkalmazni lehet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!