A mikrohullámú sugárzás miatt azt hihetnénk, egyetlen mikroorganizmus sem képes e konyhai eszközben hosszú távon életben maradni. Egy új vizsgálat szerint azonban nem ez a helyzet, és akár 100 különböző baktérium is tanyát verhet a készülékekben, ha nem takarítjuk rendszeres időközönként őket. Alba Iglesias, a spanyolországi Valenciai Egyetem kutatójának munkája egyedülálló, mert korábban nem vizsgálták ilyen alapossággal a mikrohullámú sütők belsejét. Tanulmánya a Frontiers in Microbiology című tudományos szakfolyóiratban jelent meg.
A kutató összesen 30 mikrohullámú sütő belsejét nézte át; a mintákat a készülékek forgó tányérjáról és faláról vette. A vizsgált konyhai eszközök közül 10-et háztartásokban, 10-et laboratóriumban, 10-et pedig önkiszolgáló éttermekben használtak. Ezt követően a mintákat táptalajra tették, majd megnézték, milyen baktériumközösségek növekednek rajta.
Iglesias kutatócsoportja ezt követően a mikrobák DNS-t elemezte. A legtöbb baktériumról kiderült, hogy olyan csoportba tartoznak, amelyek az emberi bőrön és a sűrűn érintett felületeken szoktak előfordulni. Ilyen baktériumok például a Bacillota és Bacteroidetes törzs képviselői is.
Sokkal aggasztóbb, hogy a tudósok olyan mikrobákat is találtak a mikrohullámú sütőkben, amelyek betegséget, például ételmérgezést okozhatnak. Közéjük tartoznak többek között a Klebsiella és a Brevundimonas baktériumok.
A kutatócsoport szerint nem világos, hogy ezek a mikrobák hogyan élhetik túl a végzetesnek gondolt mikrohullámú sugarakat. További kutatómunkára van szükség ahhoz, hogy megértsük, a baktériumok miként alkalmazkodtak a mikrosütőkben tapasztalt magas hőmérsékletéhez és sugárzásához.
Azt találtuk, hogy lényegében ugyanazok a fajta mikrobák éltek a mikrohullámú sütőkben, a konyhai munkalapokon és más konyhai eszközökön is. Néhányuk patogén mikroorganizmus, vagyis betegséget okozhatnak. Éppen ezért a mikrohullámú sütők belsejét ugyanúgy rendszeresen tisztítani kellene, mint bármely más felületet”
– mondta Manuel Porcar biológus, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében.
Összességében a tanulmány értékes betekintést nyújt a mikrohullámú sütők baktériumközösségeibe, és nem csupán a potenciális veszélyekre mutat rá, de azt is felveti, hogy az ellenálló mikrobákat a biotechnológia területén is alkalmazni lehet.