Váratlan jelenséget észleltek a Szaharában, nagy bajt jelenthet

Vágólapra másolva!
A Szahara sivatagában ritkán fordul elő komolyabb esőzés, de amikor megtörténik, annak komoly következményei vannak. Egy mostani ciklon nemcsak áradásokat és pusztítást okozott, hanem hosszú ideje száraz tavakat töltött fel vízzel, ami egyedülálló látványt nyújt a sivatag közepén. Ez az esemény újabb példája annak, hogy a Szahara dinamikusabb és változékonyabb hely, mint amilyennek elsőre tűnik, és rámutat arra, hogy a klímaváltozás miként formálhatja a világ egyik legszélsőségesebb régióját.
Vágólapra másolva!

A Szahara a Föld egyik legismertebb és legnagyobb kiterjedésű száraz régiója, ahol évente csupán néhány milliméternyi csapadék hullik. Amikor azonban a világ legnagyobb nem poláris sivatagában elered az eső, az gyakran heves zivatarok formájában történik. A legutóbbi példát erre egy szeptember 7-én és 8-án átvonuló extratrópusi ciklon szolgáltatta, amely jelentős mennyiségű csapadékot zúdított Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia egyes részeire. Ezeken a területeken szinte példátlannak számítanak a heves esőzések.

A Szahara a Föld legszárazabb vidéke, de olykor itt is előfordulhatnak pusztító esőzések
A Szahara a Föld legszárazabb vidéke, de olykor itt is előfordulhatnak pusztító esőzések
Fotó: Biosphoto via AFP

A NASA Terra műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) eszköze szeptember 10-én rögzítette a vihar következtében kialakult áradásokat és lefolyásokat. A képeken jól látszanak azok a területek, ahol a vízmélységtől és az üledék mennyiségétől függően a víz sötét és világoskék árnyalatokban jelenik meg. A növényzet a felvételen zöld színben pompázik.

A műholdképen jól láthatók a feltöltődött tómedrek
A műholdképen jól láthatók a feltöltődött tómedrek
Fotó: NASA Earth Observatory

A legérdekesebb az, hogy a vihar által érintett területek a szokásos éves csapadékmennyiség többszörösét kapták alig néhány nap leforgása alatt. A NASA IMERG (Integrated Multi-Satellite Retrievals for GPM) adatainak előzetes elemzése alapján sok helyen több mint 200 milliméter eső esett.

A földi mérőállomások hiánya miatt a csapadékmennyiséget a műholdak által gyűjtött adatok alapján határozták meg.

Egyedülálló esemény a kiszáradt szaharai tavak feltöltődése

A régióban minden nyáron van valamennyi csapadék, de az idei év különlegessége, hogy egy extratrópusi ciklon okozta a heves esőzést”

– idézi a NASA közleménye Moshe Armont, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Földtudományi Intézetének egyik kutatóját. 

Az Atlanti-óceán felett kialakult ciklon délfelé tolódva nedvességet húzott Afrika egyenlítői régiójából a Szahara északi területeire.

A vihar következtében számos kiszáradt tó megtelt vízzel. Figyelemre méltó változáson ment át például a Marokkóban található Iriqui Nemzeti Park területén lévő tó, amely most sötétkék színű a műholdképeken. Az algériai Sebkha el Melah nevű sóstó szintén tele lett vízzel.

Az elmúlt húsz év adatait elemezve (2000–2021) a kutatók összesen több mint 38 000 olyan eseményt azonosítottak, amikor jelentősebb mennyiségű csapadék esett a Szaharában, 

ezek közül azonban mindössze hat olyan volt, amely vízzel töltötte fel a kiszáradt tómedreket.

A Szaharában tapasztalható szélsőséges időjárási események nemcsak a helyi ökoszisztémákra vannak drámai hatással, hanem a térségben élő emberek életére is. A viharok miatt Marokkó kisebb falvaiban komoly károkat szenvedett az infrastruktúra, utak rongálódtak meg, több helyen pedig az áram- és vízellátás is megszakadt.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!