Halálossá válhat a tejivás

Vágólapra másolva!
Amikor gyógyszert szedünk, számos tényezőt figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a kezelés hatékony legyen. Sokan hallottak már arról, hogy bizonyos ételek és italok, például a grapefruit vagy az alkohol, befolyásolhatják a gyógyszerek hatékonyságát. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejtermékek – a tehéntej, a sajt vagy a joghurt - is hatástalanná tehetnek bizonyos antibiotikumokat.
Vágólapra másolva!

A tejtermékek különösen problémásak lehetnek bizonyos antibiotikumok esetében - írja a Live Science. Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére használják, de ahhoz, hogy hassanak, el kell jutniuk a véráramba. Amennyiben tejtermékek kíséretében vesszük be őket, néhány antibiotikum nem szívódik fel megfelelően, és így nem éri el a kívánt hatást. Egy kutatás például megállapította, hogy a demeklociklin nevű antibiotikum felszívódása 83 százalékkal csökkent, ha víz helyett tejjel vették be. Ezt az antibiotikumot légúti fertőzések, például tüdőgyulladás kezelésére írják fel. Hasonlóképpen, egy másik tanulmány szerint a ciprofloxacin nevű antibiotikum szintje a vérben 30-36 százalékkal alacsonyabb volt, ha nem vizet, hanem tejet fogyasztottunk a gyógyszer bevételének idején.

A tejtermékek nem kompatibilisek bizonyos antibiotikumokkal
A tejtermékek nem kompatibilisek bizonyos antibiotikumokkal
Fotó: Anadolu via AFP

Miért okoznak problémát a tejtermékek?

A tejtermékekben található kalcium és magnézium ionok kötődhetnek az antibiotikumokhoz, és "oldhatatlan vegyületet" képeznek. Ha a gyógyszer nem oldódik fel, nem tud felszívódni a véráramba, így csökken a hatékonysága. Ez a kölcsönhatás elsősorban a tetraciklinek és a fluorokinolonok osztályába tartozó antibiotikumok esetében jelent problémát. Azonban egyszerűen elkerülhető: elegendő, ha a gyógyszert vízzel vesszük be, és az étkezések időzítésére is figyelünk.

Az antibiotikumokat célszerű két órával tejtermékek fogyasztása előtt vagy hat órával utána bevenni. Így elkerülhető, hogy a kalcium és magnézium ionjai befolyásolják a gyógyszer felszívódását.

Mi a helyzet a többi gyógyszerrel?

Nem csak az antibiotikumok esetében jelent problémát a tejtermékek fogyasztása. Egyes gyógyszerek, például a prosztatarák kezelésére szolgáló estramustin és a szívritmuszavar kezelésére használt sotalol is kölcsönhatásba lépnek a tejben lévő kalciummal, ami rontja a felszívódásukat. Egyes esetekben nem a kalcium, hanem a tejben található kazein nevű fehérje a probléma forrása. A kazein komplexet képezhet olyan gyógyszerekkel, mint a fenitoin (epilepszia kezelésére szolgáló szer), és ezáltal csökkenti azok felszívódását. A tejben található enzimek, például a xantin-oxidáz, szintén gátolhatják bizonyos gyógyszerek, például a rákkezelésre használt merkaptopurin hatását. 

Ezért fontos, hogy ezeknél a gyógyszereknél figyeljünk arra, hogy a tejtermékek fogyasztását időben elkülönítsük a gyógyszer bevételétől.

Mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét

Annak érdekében, hogy elkerüljük a tejtermékek és a gyógyszerek közötti káros kölcsönhatásokat, érdemes minden esetben kikérni a gyógyszerész tanácsát. Ők segíthetnek abban, hogy mely gyógyszereknél kell odafigyelni a tejtermékek fogyasztására, és miként időzítsük a gyógyszerek bevételét a kívánt hatás érdekében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!