Régészek felfedezték Örményország legrégibb templomát

Egy előzetes rekonstrukció Artaxata késői ókori templomát mutatja.
Vágólapra másolva!
Az Örmény Nemzeti Tudományos Akadémia és a Münsteri Egyetem egy korábban ismeretlen korai keresztény templom maradványait fedezték fel az ókori városban, Artaxatában. A felfedezés egy nyolcszögletű épületből és kereszt alakú hozzáépítésekből áll. Azt nem tudni, kinek szentelték a templomot?
Vágólapra másolva!

A csapat feltárta a templom részeit és geofizikai módszerekkel tanulmányozta. Achim Lichtenberger, a Münsteri Egyetem professzora az nyilatkozta, hogy a 4. századi épület a legrégibb régészetileg dokumentált templom az országban – szenzációs bizonyítéka az örményországi korai kereszténységnek. A nyolcszögletű templomok mostanáig ismeretlenek voltak itt, de a Földközi-tenger keleti részén nagyon gyakoriak, ahol először a Kr.u. 4. században jelentek meg - tette hozzá Dr. Mkrtich H. Zardaryan, az Örmény Tudományos Akadémia munkatársa.

Egy előzetes rekonstrukció Artaxata késői ókori templomát mutatja.
Egy előzetes rekonstrukció Artaxata késői ókori templomát mutatja.
Fotó: Münsteri Egyetem

 

A templom a Kr.u. 4. századból való

 

A felfedezés tipológiailag megfelel a korai keresztény emléképületeknek.

A kereszt alakú hozzáépítésekben a kutatók faplatformok maradványait fedezték fel, melyeket szénizotópos kormeghatározással a Kr.u. 4. századra datáltak.

A templom egyik melléképülete egy fa emelvénnyel.
Fotó: Münsteri Egyetem

A körülbelül 30 méter átmérőjű nyolcszögletű épületnek egyszerű habarcs padlója és agyagcsempéi voltak.

A márvány leletek azt mutatják, hogy bőkezűen dekoráltak ezzel az anyaggal, melyet a Földközi-tengerről importáltak.

A német-örmény csapat szeptember óta van Örményországban. Folytatják az ásatásokat és remélik, hogy új felfedezéseket tesznek, köztük azt, hogy kinek szentelték a templomot?

Az Ararát-hegy lábánál lévő Khor Virap monostor nagyon közel van az újonnan felfedezett templomhoz és őrzi az örmény király kereszténységre való megtérésének emlékét.
Fotó: Münsteri Egyetem

 

Háttér:

A legenda szerint Világosító Gergely Artaxatában térítette kereszténységre III. Tiridates örmény királyt Kr.u. 301-ben, és tette Örményországot a világ első keresztény államává. 

Khor Virap, a középkori monostor, mely csak egy kőhajtásnyira van a most felfedezett templomtól, emlékeztet erre a hagyományra, őrzi az örmény király kereszténységre való megtérésének emlékét.

Az Örmény Nemzeti Tudományos Akadémia és a Münsteri Egyetem egy korábban ismeretlen korai keresztény templom maradványait fedezték fel az ókori városban, Artaxataban. A felfedezés egy nyolcszögletű épületből és  kereszt alakú hozzáépítésekből áll.
Fotó: Münsteri Egyetem

Artaxata az Örmény Királyság fővárosa volt, melyben az Artaxiad és az Arsacid dinasztiák uralkodtak. A város fontos metropolisszá fejlődött a hellenisztikus periódusban és majdnem hatszáz évig volt az Örmény Királyság fővárosa.

Az örmény-német kutatócsapat 2018 óta kutatja az Ararát-síkságon lévő Artaxata hellenisztikus metropoliszzt.


(Forrás: Münsteri Egyetem: https://www.uni-muenster.de/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!