A Floridai Egyetem és az Országos Diabétesz-, Emésztő- és Vesebetegségek Intézetének kutatócsoportja a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit vizsgálta a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása kockázatának kitett egyének esetében.
Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az extra szűz olívaolaj (EVOO) előnyeit sokan dicsérték, a vegán étrendet és a mediterrán életmódot szorgalmazó étkezést népszerűsítése kapcsán. Sőt, az olívaolajat gyakran a magas koleszterinszint csökkentésének eszközeként is emlegették.
A mediterrán étrend állati eredetű zsírokat tartalmaz és a zsírfogyasztás a gyakran ajánlott mennyiségű olívaolaj hozzáadásával elérheti a szervezet energiabevitelének közel a felét. A tanulmányok azonban ellentmondásos eredményeket mutattak ki a mediterrán étrend különböző részeinek előnyeivel kapcsolatban. Kevés a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az olívaolaj alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi alapú étrenddel kombinálva valóban előnyöket biztosít-e a szívbetegség kockázati tényezőivel élőknek
– magyarázták a szakemberek a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Ennek vizsgálatára a kutatók 40, 18 és 79 év közötti felnőtteket toboroztak, akik összesen nyolc hétig követtek egy gondosan összeállított, vegán étrendet: négy hétig napi négy teáskanálnyi plusz extra szűz olívaolajat adtak hozzá az ételeikhez, majd négy hétig az étrend alacsony EVOO-tartalmú, extra olívaolaj nélküli változatát fogyasztották, a kettő között egy hét szünettel.
Mind az alacsony, mind a magas EVOO-tartalmú diéta javulást eredményezett az úgynevezett kardiometabolikus profilokban a diéta előtt mért értékekhez képest:
Érdekes módon a diéták sorrendje különbséget mutatott abban, hogy a koleszterinszint hogyan változott a vizsgálat legelején mért alapértékhez képest.
A diétás időszakot a résztvevők viszonylag bőséges mennyiségű olívaolajjal kezdték. Ám a kevés vagy egyáltalán nem olívaolajos étkezésekre való áttérés után nagyobb mértékben csökkent az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy „rossz” koleszterin szintje. Másrészt úgy tűnt, hogy
az extra szűz olívaolaj megakadályozta az előbb említett LDL-értékek csökkenését.
A Journal of the American Heart Association folyóiratban publikált tanulmányban a kutatócsoport hangsúlyozza, hogy az extra szűz olívaolajban található kis mennyiségű telített zsír befolyásolhatja a májban a lipoproteinek feldolgozását, ami viszont növelheti a stroke és a szívroham kockázatát.
Az extra szűz olívaolaj csökkentett fogyasztása nagyobb lipidcsökkentést eredményezhet, mint a viszonylag nagyobb fogyasztás
– írják a döbbenetes eredményt a kutatók a közzétett tanulmányukban.
Megjegyzik azonban, hogy a relatív LDL-koleszterinszint csökkenésben mutatkozó különbségek nem voltak túl jelentősek, különösen akkor, ha a résztvevők másodikként követték az alacsony EVOO-tartalmú étrendet. Tény azonban, hogy
a növényi alapú étrend kitűnő hatással bír a szervezetre.
Összefoglalva: a tudósok szerint az extra adag olívaolaj elhagyása megfontolandó lehet azok számára, akiknél magasabb a szívbetegség kockázata. Úgy vélik, az étrendi zsírok optimális forrásainak, valamint az extra szűz olívaolaj mennyiségének mérlegelése az étrendi kontextustól és a kockázati szinttől függően változhat, érdemes erre odafigyelni.