A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Veszélyesebb a magas vérnyomás, mint eddig gondoltuk

Vágólapra másolva!
Egy tanulmány kimutatta, hogy a magas szisztolés vérnyomás idővel jelentősen növeli a stroke egyes fajtáinak kockázatát.
Vágólapra másolva!

A vérnyomás első értéke, vagyis a szisztolés érték azt mutatja meg, hogy a szívösszehúzódás pillanatában mekkora a nyomás az artériában. Normális vérnyomásnak tekinthető, ha a szisztolés érték 120-129 Hgmm közt van, míg a második (diasztolés) érték 80-84 Hgmm, de minden esetben 140/90 Hgmm alatt marad.

Akkor sem nyugodhatunk meg, ha csak az egyik vérnyomásértékünk magas
Akkor sem nyugodhatunk meg, ha csak az egyik vérnyomásértékünk magas
Fotó: Science Photo Library via AFP

A Jama Network című folyóiratban megjelent legújabb tanulmány kiderítette, hogy 

ha a szisztolés érték huzamosabb ideig magas marad, akkor jelentősen nő a stroke kockázata.

Főleg két stroke-típus kockázata emelkedik a magas szisztolés érték miatt

A kutatók megvizsgálták, hogy az emelkedett szisztolés vérnyomás hogyan befolyásolja a stroke három különböző típusát: 

  • az iszkémiás stroke-ot, amely az esetek több mint 85%-át teszi ki, és akkor következik be, amikor egy vérrög megszakítja a véráramlást az agyban; 
  • az intracerebrális, vagyis az agyban bekövetkező vérzéseket; 
  • illetve a subarachnoidális, azaz agyhártyák közötti vérzéseket.

Összesen 40 000 felnőttet vizsgáltak, akiknek korábban nem volt stroke-juk, majd  átlagosan 21 évig követték őket. A kutatócsoport felfedezte, hogy a mindössze 10 Hgmm-el magasabb átlagos szisztolés vérnyomás 20 százalékkal növeli az iszkémiás stroke esélyét, továbbá ilyenkor az intracerebrális vérzés kockázata is emelkedik 31 százalékkal.

Eredményeink arra utalnak, hogy a stroke, az iszkémiás stroke és az intracerebrális vérzés megelőzése szempontjából kritikus fontosságú a korai diagnózis és a magas vérnyomás folyamatos ellenőrzése

- mondta Deborah A. Levine a kutatás vezető szerzője a kiadott közleményben.

A szakértő szerint a kutatás rávilágít arra, hogy a stroke megelőzése szempontjából fontos lenne az olyan módosítható tényezők alaposabb monitorozása, mint a szisztolés vérnyomásérték, és ehhez biztosítani kellene a megfelelő eszközöket a lakosság számára, hogy ösztönözzék a rendszeres otthoni ellenőrzéseket is.

Egyre többen szenvednek a magas vérnyomástól

A magas vérnyomás gyakori, a világ népességének 30 százaléka szenved tőle, és legalább ugyanennyien vannak, akiknél már kialakulóban van a betegség. A szív- és érrendszeri károkozás mellett memóriavesztést és akár demenciát is okozhat e kóros állapot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!