A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Távcsöves bemutatókkal várják csillaglesre az égbolt szerelmeseit

Vágólapra másolva!
Az ország amatőr és hivatásos csillagászai a nyár legvarázslatosabb éjszakáin invitálnak a csillagok alá: az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kínál látványos és izgalmas kalandokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Augusztus 9. és 17. között több mint 90 helyszínen, közel 180 program várja majd a csillagos égbolt szerelmeseit.
Vágólapra másolva!

A kínálatban szerepelnek távcsöves bemutatók, csillagászati előadások, és természetesen hullócsillaglesek is – ehhez pedig olykor még a várostól sem kell messze menni.

Immáron ötödik alkalommal kerül megszervezésre az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat, amelynek célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. Az évek során már 9 naposra bővült kampány ideje alatt különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket kémlelhessünk: ebben az időszakban megfigyelhető például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt gázködjei és csillaghalmazai, az előrejelzések alapján pedig kiválóak lesznek a körülmények ahhoz, hogy elcsípjük a Perseidák meteorraj tagjait. 

Utóbbi maximuma augusztus 12-re esik, amikor is – ideális körülmények mellett – akár tucatnyi hullócsillagot is láthatunk.

Közösségépítés a Csillagok Alatt

Csillagvizsgálók, egyéni amatőrcsillagászok, csillagászati egyesületek és klubok, kulturális intézmények, könyvtárak, nemzeti parkok és iskolák is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A programsorozat célja, hogy amatőrök és profik együtt élvezhessék a csillagászati csodákat

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, Dr. Barna Barnabás (a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője) és Ordasi András (tudománykommunikátor, a Chillagász youtube-csatorna készítője) indította 2020-ban, azzal a szándékkal, hogy összefogják a bemutatóhelyek és az amatőr csillagászok erőfeszítéseit és minél többekhez juttassák el az ismeretterjesztő célú látványos bemutatókat. 

Mára a Szegedi Csillagvizsgáló, a Svábhegyi Csillagvizsgáló és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) is a támogatja a programsorozatot, a szervezőcsapat pedig kiegészült Kelemen Tamással, az MCSE Szegedi Csoportjának vezetőjével, valamint Szabó Olivér Nortonnal, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászával.

Az idei Egy Hét a Csillagok Alatt számai még a tavalyi csúcsot is meghaladják: több mint 90 helyszínen közel 180 programot valósít meg augusztus 9. és 17. között. A legnagyobb bemutató csillagvizsgálók - Bükki Csillagda, Pannon Csillagda, Svábhegyi Csillagvizsgáló, Zselici Csillagpark - éjszakai bemutatóira már most rengetegen jelentkeztek, de óriási az érdeklődés a kisebb intézményeknél is, a Szegedi Csillagvizsgáló eseményére például rövid idő alatt több mint ötezer visszajelzés érkezett.

Távcsövek mindig és mindenhol

A programsorozat budapesti intézménye, a Svábhegyi Csillagvizsgáló különleges Csillagkapu eseménnyel készül a csillaghullásra: augusztus 10-én és 11-én is délutántól egészen a késő éjjeli órákig rengeteg interaktív program, távcsöves bemutató várja az érdeklődőket, valamint kiváló körülmények egy fővárosi hullócsillagleshez.

Az idei EHCSA kiemelt üzenete, hogy csillagászat nem pusztán az éjszakai égbolt alatt létezik! A programsorozat idejére, augusztus 11. vasárnapra esik ugyanis az 1999-es napfogyatkozás 25. évfordulója, amely esemény százezreknek jelentett életre szóló élményt hazánkban. Ezen alkalomból két megfigyelő helyén, Balatonrendesen és Gyulán is nyilvános bemutatót szervez a Magyar Napfizikai Alapítvány, ahol hivatásos Nap-kutatókkal is találkozhatnak az érdeklődők. De speciális szűrővel ellátott naptávcsövek bukkannak fel aznap Esztergom és Szeged belvárosában, valamint Hajdúböszörményben, Mezőberényben, a Hortobágyon és az MCSE lovasberényi Csillagtanyáján is.

A Csillagtanya ad otthont az idei programsorozat egyik legkülönlegesebb eseményének, hiszen az MCSE a közösségi észlelőhely további fejlesztéséhez közösségi munkára invitálja meg a csillagászat szerelmeseit az Építs-szépíts csillagvizsgálót! esemény keretében - természetesen egész napos távcsöves élménnyel, tudományos munícióval és jó társasággal honorálva a társadalmi munkát. Hasonlóan nemes célok vezérlik az ózdi csillagászokat is, ahol az egykori, mára romos állapotú csillagvizsgáló megmentésére és felújítására gyűjtenek.

Akadnak további különleges programok is. Sülysápon és Csömörön például éjszakai túrával kötik össze a szervezők a hullócsillaglest; Kecskeméten, Nagyberényben és a Mátraalján található Markazon festői környezetbe szervezett piknikkel várják a Perseidákat; Etyeken bor és sajtkóstoló a csillagászati program kísérője; Baján és Bakonybélben planetáriumi vetítések egészítik ki a szabadtéri élményt, Nyúlon és Szegeden pedig rádiómeteoros észlelések révén hallgatózni is fognak a hullócsillagok után.

Különleges környezetet nyújt majd a szentendrei Duna-part, a szolnoki 24. emelet (lift van! :) ), a csallóközi természetvédelmi körzet és a barcsi ősborókás; a Balaton partról lehet hullócsillagokra vadászni Balatonfüreden, Balatonfűzfőn és Révfülöpön; gazdag történettel rendelkező csillagąvizsgálókat lehet felfedezni Tatán, Salgótarjánban és Óbudán.  

A főváros amúgy is bőven kiveszi a részét a programokból, hiszen a fényesebb objektumokat, mint a Holdat és a Szaturnuszt akár a városból érdemes távcsővégre kapni - ennek megfelelően teleszkópokkal találkozhatunk az újpesti Levendula-parkban, a Normafán, de még a Batthyány téren is! Belvárosi járdacsillagászaton vehetünk részt többek között Dombóváron, Nyíregyházán, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen is. Amennyiben pedig valaki szeretné kultúrával is összekötni a csillagászkodást, annak sem kell csalódnia, idén ugyanis számos könyvtár is csatlakozott a kampányhoz, például Székesfehérváron, Szentesen és Békéscsabán.

A teljes programkínálatról a program honlapján érhető el több információ.  


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!