Undorító és veszélyes dolog történik, ha így használja a vizes palackot

Vágólapra másolva!
Minden alkalommal, amikor iszunk, baktériumokat viszünk át a szájunkból, amelyek aztán elszaporodhatnak a palackban. Ezért rendszeresen tisztítani kell az újrahasználható kulacsokat.
Vágólapra másolva!

Az újrahasználható kulacsok segítenek hidratálásban, csökkentik az egyszer használatos műanyagok okozta környezetterhelést, és pénzt takarítanak meg minden alkalommal, amikor újra töltjük, ahelyett, hogy egy új palack vizet vásárolnánk. 

Újrahasználható kulacsok
Újrahasználható kulacsok
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Természetesen kiváló ötlet, ha megpróbáljuk elérni az NHS által felnőttek számára ajánlott napi nyolc pohár vizet, de vigyázzunk, mert az újratölthető palack potenciálisan káros lehet az egészségünkre.

Az újrahasználható kulacsokban elszaporodhatnak a baktériumok

A waterfilterguru.com tanulmánya szerint az újrahasználható vizespalackok átlagosan 20,8 millió kolóniaképző egység (CFU) baktériumot tartalmaznak, ami 40 000-szer többnek felel meg, mint a WC-ülőke mikrobái. 

Milyen következményei lehetnek tehát annak, ha folyamatosan kortyolgatunk és újratöltünk anélkül, hogy a palackot két használat között megfelelően elmosnánk? 

„Az újrahasználható vizespalackok higiéniájával kapcsolatban gyakori tévhit, hogy mivel jellemzően tiszta vízzel töltjük meg, és csak a saját szánkkal érintkezik, nem kell gyakran tisztítani”

 - mondja Dr. Donald Grant, a The Independent Pharmacy vezető klinikusa. 

Azonban minden alkalommal, amikor a palackból iszunk, átvisszük a szájunkból a baktériumokat, amelyek aztán elszaporodhatnak a tartályban. 

„Bármi, ami újrahasználható, hajlamos lehet a szennyeződés, por vagy törmelék felhalmozódására, és ennek következtében a baktériumok felszaporodására” - mondja Dr. Suhail Hussain magánorvos. 

„Ezt súlyosbítja, hogy a vizespalackok ideális környezetet jelentenek a baktériumok megtelepedéséhez, mivel nedvesek.” 

Újtahasználható kulacsok
A teniszezőknél is fontos a hidratálás
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A nehezen hozzáférhető résekben - például a csavaros kupak belsejében vagy a felpattintható szívószál alatt - szintén kialakulhat penész, és ott van még az egyéb forrásokból származó szennyeződés. 

„Ha például egy hátizsákban tároljuk, a táska belsejéből vagy bármi más, abban tárolt dologból is felvehet baktériumokat, miközben a kezünkről is átvihetjük a baktériumokat a palackra” - mondja Grant. 

„Ha a palacknak szelepes kupakja van, előfordulhat, hogy az ujjunkkal kell felemelni vagy csavarni, és így átvihetjük a baktériumokat, amelyeket esetleg más tárgyak vagy felületek érintéséből vettünk fel.” 

Milyen baktériumok találhatók a palackokban? 

„Ezek lehetnek egyszerű kommenzális baktériumok, például streptococcusok és staphylococcusok, amelyek általában szimbiózisban élnek a gazdatesttel (azaz velünk), de problémássá válhatnak, ha felhalmozódnak, vagy gyenge az immunrendszerünk” - mondja Hussain. 

„Az olyan baktériumok, mint az E. coli - a húgyúti és bélfertőzések gyakori okozója - gyakran megtelepedhetnek a vizespalackban az ismételt fogdosás, például a kupak fel- és levétele után.” 

Ezek a baktériumok potenciálisan számos problémát okozhatnak. 

„Megbetegedhetünk és gyomorbetegség, például hasmenés vagy hányás alakulhat ki” - folytatja Hussain. 

„A Gram-negatív pálcikák - egy másik gyakori baktérium, amely a mosatlan palackokban található – az urogenitális traktus fertőzéséhez és tüdőgyulladáshoz vezethetnek.” - figyelmeztet Grant. 

Újrahasználható kulacsok
Nem ajánlott a vizespalackok megosztása egymás közt
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„Ha a palack belsejében penész található, az allergiás tüneteket okozhat, például orrfolyást, tüsszögést vagy vörös és viszkető szemet. A tünetek súlyosabbak lehetnek, ha valaki asztmás.” 

Milyen gyakran kell kimosni az újrahasználható vizespalackot? 

„A megbetegedés kockázatának minimalizálása érdekében ideális esetben minden használat után ki kell tisztítani a vizes palackot” - mondja Grant. „Minimum arra kell törekednie, hogy hetente legalább néhányszor alaposan kimossuk.” 

A baktériumok napi szintű elűzéséhez mindössze forró vízre és mosogatószerre van szükség. 

„Töltsük meg a palackot forró szappanos keverékkel, és öblítsük át vagy hagyjuk áztatni egy mosószeres oldatban” - tanácsolja Hussain. „Különös figyelmet fordítsunk a fedelekre/kupakokra és a csavaros tetejű régiókra - használjunk tiszta kefét a sikáláshoz.”  

Ha néhány napig elhanyagoltuk a palackot és alaposabb tisztításra szorul, akkor Grant a következőket javasolja. 

„Áztassuk a palackot egy éjszakára egy félig ecetből és félig vízből álló oldatban. Öblítsük ki a palackot, és hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra használnánk.” 

A tárolás is fontos a kellemetlen mikrobák minimalizálásához. 

„Ahol csak lehet, tartsuk távol a vizespalackot a baktériumokban gazdag környezetektől, például az edzőtermi szekrénytől vagy a sporttáskától” - mondja Grant. „Kerüljük azt is, hogy a palackot a vízen kívül mással töltse meg, például fehérjeturmixokkal, energiaitalokkal vagy cukorban gazdag folyadékokkal, mivel a cukor serkentheti a baktériumok szaporodását” - teszi hozzá Hussain. 

„Ne hagyjuk a vizespalackot hosszú időre a napon vagy az autó pohártartójában - a meleg és a nedvesség keveréke elősegíti a baktériumok elszaporodását.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!