MáltAktív

Vágólapra másolva!
Hosszabbítsd meg a nyarat és töltsd fel a D-vitamin készleteket télre a napfényes Máltán, ahol évi 300 napsütéses nap teszi vidámabbá az életet, ősszel is jó az idő, kristálytiszta a tenger, számos felfedeznivaló, szabadtéri kaland és esemény várja az ide utazókat. Szabadulj ki a szürke hétköznapokból egy hétvégére és töltődj fel élményekkel.
Vágólapra másolva!

A napfényes Máltán, ahol évi 300 napsütéses nap teszi vidámabbá az életet, ősszel is jó az idő, kristálytiszta a tenger, számos felfedeznivaló, szabadtéri kaland és esemény várja az ide utazókat. Szabadulj ki a szürke hétköznapokból egy hétvégére és töltődj fel élményekkel.

Fotó: Malta Tourism Authority

A fapados légitársaságok közvetlen járatai egész évben heti több alkalommal is üzemelnek Budapest és Málta között, sőt idén már Pécsről is, így mindössze kétórányi repüléssel szinte bármely nap gyorsan oda is érhetünk.

Málta olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a különféle sportok, kalandok és szabadidős tevékenységek kitűnő színhelyévé varázsolják a sziget csoportot. A szerencsés éghajlat, a megfelelő szolgáltatások és infrastruktúra, a sziklákkal és dombokkal tarkított drámai tájak és a vonzó tenger rengeteg sportlehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

A Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Málta a mediterrán térség első számú búvárhelyszínévé vált. A máltai vizek közrefogják a Földközi-tenger négy tengeri ökorégióját, tengeri élőfajok széles skáláját vonultatva fel. A mészköves terület és a geológiai törésvonalak közelsége izgalmas tájakat hozott létre – rengeteg kis vízelvezető csatorna, kémény, barlang és szikla található a vízfelszín alatt –, és a különböző hajóroncsok, amelyek némelyike még a második világháborúból származik, újabb dimenzióval gazdagítják a búvárhelyszíneket. A nagyszerű, körülbelül 30 méterig terjedő víz alatti látási viszonyoknak köszönhetően a búvárkodás rendkívüli élményt nyújt. 

Fotó: Malta Tourism Authority

A többi vízi sport is hasonlóan változatos. Kajakkal fel lehet fedezni a kimagasló sziklákat, a rejtett zugokat, a szurdokokat és a homokos öblöket. Vagy megtehető mindez luxuskörülmények között – egy bérelt jacht vagy saját jacht fedélzetén, a kiváló kikötői és parti szoláltatásoknak köszönhetően. Számos egyéb vízi sportlehetőség van: többféle szabadidős sporttevékenységet lehet folytatni a partokon; a helyi vitorlásklubok rendszeresen tartanak rendezvényeket a parthoz közel optimist és laser vitorlás hajókkal; és rengeteg kihívás várja az adrenalinra vágyókat. Ezek közé tartozik a szörfözés és a kiteboardozás, két felvillanyozó és kemény sport az évnek arra az időszakára, amikor erős széllökések ostromolják Máltát. 

Fotó: Malta Tourism Authority

A városokon kívüli gazdag természetet és látványos tájakat gyalog is fel lehet térképezni. A távolságok viszonylag kicsik, ezért akár délutáni sétákat is lehet tenni a völgyeken keresztül vagy a vadregényes part menti tájakon, ahol a természet összeolvad a környéken szétszórtan elhelyezkedő elbűvölő történelmi és kulturális nevezetességekkel. Nagyobb túrákra is van lehetőség, amelyek közül a legélvezetesebb talán a Gozo, a máltai szigetvilág két legnagyobb szigete közül a kisebbik partja mentén haladó négynapos túra – ez Gozo változatos part menti tájain visz keresztül a déli part tenger menti szikláitól az északi part meredélyein és öblein át.

Fotó: Malta Tourism Authority

Hasonlóan nagyszerű időtöltés a sziklamászás. A szigetek tele vannak sziklákkal, amelyek egyre népszerűbbek a sziklamászók körében. Két sziklamászásról szóló útikönyv foglalkozik a különféle nehézségi fokú mászási útvonalak részletes leírásával; sportmászási útvonalak tucatjai érhetőek el, és még ennél is több hagyományos mászási útvonalból lehet válogatni. Egy másik csábító lehetőség a deep-water soloing és a bouldering; csak Gozón, ahol a környezet a legváltozatosabb, több mint 200 deep-water soloing útvonalat alakítottak ki. És akkor a Zipline lehetőségekről még szót sem említettünk. A kalandosabb kihívásokat kedvelők egyre többen keresik fel Málta sziklás partszakaszainál kialakított zipline pályákat. Egyedülálló élmény két szikla között a tenger felett szabadon száguldani.

Fotó: Malta Tourism Authority

Aprócska méretének, változatos domborzatának és egész évben kellemes klímájának köszönhetően Málta kiváló helyszíne a szabadtéri futó, úszó, triatlon és vitorlás versenyeknek is. A sziget adottságainak köszönhetően olyan rangos versenyeknek ad otthont, mint a Málta Maraton, a Gozo Félmaraton, az Xterra triatlon és minden év októberében a vitorlás világ földközi futama a Rolex Middle Sea Race is itt kerül megrendezésre.

A sportosra hangolt napok végén jól esik egy ital vagy egy kellemes vacsora a barátokkal, a családdal. Erre pedig számos kiváló helyi étteremben van lehetőség. Az sem véletlen, hogy a Michelin máltai ajánlásában már több mint 30 étterem szerepel és közöttük 6 Michelin csillagos is szerepel.

Fotó: Malta Tourism Authority

A máltaiak nagyon szeretnek enni, főként jót és jól. A szigetország ételei és konyhája tele van ízekkel, tagadhatatlan, hogy ez már inkább szenvedély, melynek legfőbb összetevői a szeretet és az odaadás. A helyi termékek inspirálta hagyományos receptek nemzedékről nemzedékre öröklődnek és bár tagadhatatlan a szomszédos országok hatása, mégis a frissen, csak itt elérhető alapanyagokkal készülő ételek egyedi jellege miatt itt jártunkkor feltétlenül meg kell próbálni a hagyományos máltai ízeket.

 

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!