Vágólapra másolva!
A nyaralási költségvetés elkészítésének, illetve a célpont kiválasztásának megkönnyítését szolgáló cikksorozatunkban most azokat a lehetőségetek nézzük meg, amelyek 180 ezer forintból kihozhatók egy személyre. Ekkora összegből akár már egy távol-keleti út is kihozható, kis ügyeskedéssel, de részt vehetünk Földközi-tengeri hajóúton is.
Vágólapra másolva!

A külföldi utazás, vagy a nyaralás kiválasztásakor előbb célszerű eldönteni, hogy milyen típusú utazáson szeretnénk részt venni. Ennek azért van jelentősége, mert ha az egyszerű tengerparti pihenést választjuk, jobban járunk, ha nem magunk kezdünk önálló intézkedésbe, hanem megkeresünk egy utazási irodát és ott kérünk tanácsot, mivel ezeket a nyaralóprogramokat a várható nagy létszám miatt az utazásszervezők kedvezőbb áron kínálják, mint ahogy azt mi magunk meg tudnánk szerezni.

Ha olyan utazást tervezünk, amikor nem egy helyben töltjük az egy-két hétnyi szabadságot, akkor már célszerűbb önálló keresgélésbe kezdenünk a különböző portálokon, mert a legtöbb utazási iroda az egyéni igényeket nem tudja kielégíteni. Kivételek persze vannak, akad olyan cég, amely külön arra specializálódott, hogy az utasok egyéni elképzelései alapján, egyéni útitervvel és időzítéssel készít el egy adott programot. Természetesen a kényelemnek és az exkluzivitásnak ára van, ezek az utak az átlagosnál valamivel többe kerülnek.

Korábbi cikkünkben is tanácsoltuk, hogy amennyiben egy meghatározott összeg áll rendelkezésre a nyári utazáshoz, érdemes rugalmasan kezelni az indulás és érkezés időpontját, illetve a külföldön töltött napok számát. Ez nyilván némi nehézségbe ütközik, hiszen a szabadság idejét a legtöbb helyen már jó előre közölnünk kell szeretett vállalatunkkal.

Mallorca

Nézzünk néhány példát az egyszerűbb verzióra, amikor kész utazási csomagot vásárolunk. 180 ezer forintért már nemcsak a helyszínek között választhatunk nagyobb szabadsággal, hanem kis szerencsével magasabb kategóriájú szállást is kifoghatunk. A tengerimádó magyar turisták egyik legkedveltebb célpontja Spanyolország, ide évről-évre egyre több honfitársunk látogat el. A spanyol lehetőségek közül nyugodt szívvel ajánlható Mallorca, a Baleári-szigetek legnagyobbika. Van annyira ismert, hogy az turisták száma miatt az árak elérhetőek, ugyanakkor összehasonlíthatatlanul szebb és nagyobb élményt jelent, mint mondjuk a Betonpartnak nevezett, hatalmas, ízléstelen szállodákkal teletömött Costa del Sol.

A változatos domborzatú sziget a turisták igazi paradicsoma, eldugott öblök, hatalmas part menti sziklaszirtek és a Bahia de Palma körül csoportosul. szigeten végighúzódó Sierra de Tramontana hegyvonulata teszi izgalmassá a látványt. A szállodák többsége a sziget két hatalmas öble, a Bahia de Alcudia és a A turizmus meghatározó bevételi forrás errefelé, de a helyi hatóságok igyekszenek korlátozni a féktelen építkezéseket, hogy lehetőség szerint minél többet őrizzenek meg a sziget eredeti környezetéből. Kevesen tudják, hogy Mallorcán még ma is a mintegy ezer évvel ezelőtt kialakított teraszos földműveléssel művelik a földeket és az egyedi klímának köszönhetően olyan ősi borfajtákat termesztenek itt, amelyek ritkaságszámba mennek a kontinensen. A sziget méretéből adódóan szinte bárhonnan könnyű szerrel elérhető Palme de Mallorca, amelynek hangulatos óvárosa, különös tekintettel a katedrálisra mindenképpen megéri az egynapos kirándulást.


Mallorca, a nyugalom szigete

A 180 ezer forintos felső költséghatáron belül több szálláslehetőség közül választhatunk Mallorcán. Június végén például egy háromcsillagos tengerparti szállodában félpanziós ellátás mellett tölthetünk el egy hetet alig több mint 130 ezer forintért. Az árban a hét éjszakai szállás mellett a repülőjegy és az ellátás is benne van, az illetékért, illetve a repülőtér és a szálloda közötti transzferért viszont külön kell fizetni. Ha mindezeket összeadjuk, a 180 ezres keretből még mindig marad legalább 30 ezer forintnyi költőpénz, ami szűkösen bár, de elég lehet egy hétre, főleg, hogy az étkezésre nem kell külön költenünk.

Ha egy kicsit több költőpénzzel szeretnénk gazdálkodni a pihenés alatt, háromcsillagos szállodát, kicsit távolabb a tengerparttól már 97 ezer forintért is találhatunk, szintén félpanziós ellátással, júniusi indulással.

Luxus Törökországban

Amennyiben magasabb színvonalú szolgáltatásokra tartunk igényt a nyaralás alatt, kifejezetten jó áron juthatunk hozzá a 4-5 csillagos szállodákhoz a török tengerparton, például a magyarok által is jól ismert Alanyában. A törökországi magasabb kategóriájú tengerparti szállodákról érdemes tudni, hogy a legtöbb esetben teljes ellátással, vagy all inclusive ellátással foglalhatjuk le azokat. Utóbbi azt jelenti, hogy nemcsak a napi háromszori főétkezés tartozik bele a részvételi díjba, hanem a napközben fogyasztott - általában helyi gyártású - alkoholos italok, üdítők, édességek és gyümölcsök is bele tartoznak. Egy ilyen nyaralásnál tényleg nem kell sok költőpénzt magunkkal vinni, hacsak nem akarunk nagybevásárlást tartani a közeli bazárban.

Alanya a kikapcsolódás mellett ráadásul megtekintésre feltétlenül ajánlott látnivalókat is kínál. A Kleopátra egykori birtokához tartozó városban az 13. századi várat és a Vörös-tornyot mindenkinek ajánlott megtekinteni. Napközben a város mellett húzódó homokos partszakasz kínál kellemes kikapcsolódást, este pedig a város nyüzsgő éjszakai élete vonzza a külföldieket.


Törökországi útifilm

A főszezon kellős közepén, július elején egy közvetlenül a tengerparton álló négycsillagos klubhotelben 150 ezer forintba kerül az egyhetes all inclusive nyaralás, természetesen a repülőjeggyel együtt. Az árhoz a repülőtéri transzfer is hozzátartozik, valamint magyar nyelvű idegenvezető is a turisták rendelkezésére áll.

Nagyjából ugyanekkora összegért, június elején eltölthetünk egy hetet az Alanyától mintegy 30 kilométerre lévő, eddig kevésbé ismert Okurcalar nevű üdülőhelyen, ötcsillagos szállodában, szintén all inclusive ellátással.

Sokat spórolhatunk, ha az utazásunk időpontja a lehető legrugalmasabb és nem riadunk vissza a néhány napon belüli indulástól sem. Ebben az esetben május közepén akár már 127 ezer forintért is hozzájuthatunk egy törökországi luxusüdüléshez a már említett Alanyában, ötcsillagos hotelben all inclusive ellátással. Bár ez az időszak még nem főszezon a török riviérán sem, az időjárás ekkor már a legmelegebb hazai nyári hónapokat idézi, ráadásul ilyenkor még a tömeg is elviselhetőbb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről