A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tragikus robbanás miatt késik a turistaűrhajó

Vágólapra másolva!
Múlt hét csütörtökön tragikus robbanás történt a Virgin Galactic új turistaűrhajóját, a SpaceShip Two-t gyártó üzem egyik csarnokában. A halálos áldozatokat is követelő baleset miatt legalább egy évet késik az első turistaűrhajó indulása - írja a Travelwirenews.
Vágólapra másolva!

A Vrigin Galactic új űrhajóját építő Scaled Composites LLC gyárában és teszt-telepén, a Mojave sivatagban történt robbanás három halálos áldozatot követelt és ismét rávilágított az iparág veszélyeire. A baleset majdnem pontosan két évvel azután történt, hogy a cég megkedzte a Virgin Galactic új szupertitkos űrhajója, a SpaceShipTwo építését.

A Burt Rutan által fémjelzett cég akkor szerzett világhírt magának, amikor 2004-ben kifejlesztette és siekeres űrrepüléseket hajtott végre az első magántőkéből kifejlesztett kereskedelmi célú, személyszállításra is alkalmas űrhajóval, a SpaceShipOne-nal.

A mostani baleset megdöbbentette az űrturizmus lelkes híveit és támogatóit egyaránt, mivel így erősen kérdésessé vált a Richard Branson, Virgin-vezér terveiben szereplő 2008-2009-es első turistarepülés.

A robbanás egy rutin-tesztvizsgálat során történt, amikor a hajtómű folyadékrendszerét próbálták ki. Burt Rutan elmondta, hogy a tesztet szobahőmérsékleten, nyomás alatt hajtották végre, de nem volt szükség hozzá a rakéták beindítására. Ehhez hasonló teszteket korábban több tucat alkalommal is végrehajtottak mindeféle probléma nélkül.

Szakértők szerint a SpaceShipTwo felemelkedését pontosan az késleltetheti leginkább, hogy a tervezőknek most vissza kell térniük a tervezőasztalokhoz, hogy átgondolják a hajtómű működését, nehogy a későbbiekben is előfordulhasson hasonló eset.

Látványos animáció a Virgin űrutazásáról

Mások ugyanakkor úgy tartják, hogy a baleset nem veti vissza jelentősen a turisztikai célú űrkutatásokat, mivel a többi fejlesztőcég teljesen más elven működő hajtóműveket tesztel, ezért egyetlen ilyen balesetből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!