A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Tavaszi kultúr-kiruccanások Olaszországban

Vágólapra másolva!
Mivel a Malév napi kettőről háromra emeli római járatainak számát a március 30-án életbe lépő nyári menetrendjében, érdemes elgondolkodni egy olaszországi hosszúhétvégén. Az origo összefoglalja a tavaszi programkínálat legjavát.
Vágólapra másolva!

A zenevilág Puccini 150. születésnapját ünnepli: Róma, Velence, Nápoly, Genova várja a turistákat

2008-ban a toszkán Lucca városkája, számos olasz nagyvárossal együtt ünnepli Puccini 150. születésnapját. 2008. áprilisától szeptemberéig a zeneszerző életét és művészetét bemutató kiállításokat láthatunk minden olyan olasz városban, amelyek a világhírű zeneszerző életében fontos szerepet játszottak. A rendezvénysorozatban részt vesz Lucca, mint a zeneszerző szülővárosa, Pescaglia, mint a Puccini dinasztia otthona, Viareggio, mint a környék zenei és művészeti központja és Torre del Lago, mint Puccini "múzsája".

Az említetteken kívül számos más olasz nagyváros is csatlakozott a rendezvény sorozathoz. Így idén Puccini operáit a legnevesebb olasz zeneszínházak tűzték műsorukra, mint például a Carlo Fenice Színház Genovában, a milánói Scala, a San Carlo Színház Nápolyban, és a Fenice Velencében. A legjelentősebb esemény azonban kétségtelenül a Puccini Fesztivál lesz Torre del Lagoban. A Massaciuccoli-tó partján júniustól augusztusig a szabad ég alatt olyan előadásoké a főszerep, mint a Turandot, Tosca, a Pillangókisasszony és az Edgár.

Puccini 150. születésnapján avatják fel Torre de Lago-ban az új, 3200 férőhelyesre bővített szabadtéri színházat, valamint ekkor nyitják meg azt a 245 ezer négyzetméteres parkot is, a "Parco Culturale della Musica di Giacomo Puccini-t", ahol a jövőben a legkülönbözőbb kulturális rendezvények lebonyolítására nyílik lehetőség. A turistáknak tárlatvezetéseket, zenei programokat, színházlátogatásokat szerveznek. A jegyek 33 és 160 euró között mozognak.

"Museo del Corso": a pekingi tiltott város mesterművei Rómában

Igazi ínyenc kulturális programnak ígérkezik a római "Museo del Corso", ahol március 20-ig tekinthető meg a Csing-dinasztia negyedik uralkodója, Qianlong császár udvarából származó 300 kiállítási darab. A kiállítás segítségével a turisták betekinthetnek a tiltott város udvari pompájába.

Nagy érdeklődésre számítanak a misszionárius olasz festő Castiglione képei iránt, aki 50 évet töltött a császári palotában, mint udvari festő. A program azért is megfontolandó, mert a különösen nagy értékre biztosított kiállítási tárgyakért alig egy órát kell utaznunk, míg ha az eredeti helyükön Pekingben szeretnénk megnézni, időben és pénzben is lényegesen többet fizetnénk.

Museo del Corso a Via del Corso 320 alatt található. Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10.00 - 20.00 óráig. Belépő: 9 euró

Programok vidéken: Ligúr tengerpart

Akit még mindig lázba hoz az italodisco, és tudni szeretné, hogy mi lesz a következő szezon nyári slágere, az nem hagyhatja ki Olaszország legrégebbi slágerfesztiválját. Február utolsó hetében az olasz előadók hagyományosan San Remóban találkoznak, és a Teatro Ariston színpadán adják elő legújabb slágereiket.

Az olasz riviérán egyébként már kora tavasszal elindulnak a sport és hagyományőrző programok. A sportrendezvények sora márciusban indul a nagy Milánó - San Remo kerékpárversennyel. A "tavaszi világbajnokság", ahogy a versenyt nevezik, minden évben százával vonzza a turistákat az útvonal menti városokba, falvakba.

Akik csak a hasukra gondolnának, jól teszik, ha ellátogatnak a különféle "Sagrákra", vagyis a kulináris ünnepségekre. Május 11-én a festői Camogli városkában rendezik a halünnepet. Camogli a bűbájos kisváros kifogott halmennyiségével az egész régiót ellátja, amire igen büszkék a helyiek. A kikötő előtt található téren sosem látott dínom-dánomnak lehetnek tanúi a turisták.

Genova elővárosában Pegliben, évente két alkalommal rendezik meg a "farinata" ünnepséget, ami egy csicseriborsó-lisztből készült tésztalepény készítéséhez kötődik. A turisták március 29-30-án megkóstolhatják és az eredeti genovai farinatát, hiszen máshogyan készítik Argentínában, máshogyan Szardínia szigetén és megint csak máshogyan Gibraltárban. Pegli Genovától 7 km-re nagyszerű homokos parttal és kedvelt turistalátványosságával a meseszép közparkban található Pallavicini-villával várja az utazókat.

Május 18-án rendezik a "Mangialonga" nevű kulináris menetet, ami szintén a ligúr tengerpart közelében, a Levanto völgyben vonul végig. A turisták a völgymentén megbúvó falvakban különböző kulináris rendezvényeken kóstolgathatnak hagyományos olasz ételeket.

Vicenza is ünnepel

A híres építész, Andrea Palladio negyvenévnyi alkotómunka után több pompás reneszánsz épülettel gazdagította Veneto régiót. Épületeit megcsodálhatjuk Vicenzában és a Brenta mentén is. Az idei évben, a város különböző rendezvényekkel ünnepli az építész 500. születésnapját. A turisták szervezett idegenvezetéseken ismerkedhetnek meg az általa alkotott épületekkel, villákkal.

Tavasszal egy plusz kényelmi tényező is igyekszik a turisták kedvében járni. Április 12. és október 12. között egyéni látogatói időpont egyeztetésére is lehetőség nyílik, így nem kell igazodni a tárlatvezetések megadott időpontjaihoz. A kiállítás a Palazzo Barbaran da Porto épületében tekinthető meg 2008. nyaráig. Szeptembertől pedig a mester számos vázlatát és rajzait, festményeit, szobrait, kéziratait és könyveit is megtekithetjük. Sőt, Palladio művei mellett kiállítják Michelangelo, Raffaello, Bramante, Antonio, Giuliano da Sangallo, Sansovino és Le Corbusier építészeti rajzait is.

Új transzferszerviz Campania tartományban: Cilento-Express

Akik az aktív pihenést keresik, és a síszezon végén indulnának Olaszországba, azoknak jó tipp az UNESCO által elismert, gyönyörű Salerno provinciai Cilento vidéke, amely mostantól könnyebben elérhető azok számára is, akik nem autóval érkeznek. Szállodafoglalásunk mellé, (B&B szálláshely vagy kemping) Cilento, vagy Vallo di Diano területén kényelmesebben elérhetjük szálláshelyüket méghozzá a nápolyi Capodichino repülőteréről induló buszjárattal. Fejenként 10 euróért az utasok oda-vissza a reptér és Paestum, Agropoli, Vallo Scalo, Palinuro, vagy Policastro között szabadon közlekedhetnek. Igény szerint, még több nyelven beszélő utaskísérőket is kérhetnek.

Fly Ski Shuttle: A reptérről kényelmesen az adamellói síparadicsomba

Hasonló kényelmi szolgáltatás várja a turistákat az adamellói síparadicsomban. A Garda-tótól észak-nyugatra, még áprilisban is remek áron válthatunk síbérleteket. Hófedte alpesi csúcsok között különböző nehézségi fokú pályák vezetnek le Pontedilegno, passo Tonale, Valle Camonica és Val di Sole völgyeibe.

Aki szombatonként repülőgéppel Milano/Bergamo, Orio al Serio, vagy Verona repterére érkezik, használhatja a Fly Ski Shuttle szolgáltatást, ami közvetlenül a repterekről az adamellói síparadicsomba szállítja az utasokat. Egy út 15 euróba kerül, de annak, aki rögtön oda-vissza megveszi a jegyét, csak 25 eurót kell fizetnie.

Szabó Kata

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!