A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Vízum nélkül - Amerika elfeledett látnivalói

Vágólapra másolva!
Egyre többen mellőznék a tipikus amerikai turistacélpontokat, elsősorban az óriási tömeg miatt. A leglátogatottabb amerikai város, New York egyeduralma ettől függetlenül még nincs veszélyben, az viszont egyértelmű, hogy egyre nagyobb figyelmet kapnak a belső államok, a vidék és a természeti szépségek. Mivel az európai utazóknak kevés a helyismerete Észak-Amerikában, gyakran gondolkodóba esnek, hogy mégis merre induljanak, és hogyan használják ki a szabad utazás lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vidék romantikája egyre többekben kelti fel az érdeklődést. A nyár végi aratás, őszi sütőtök szüret, a whisky lepárló üzemek, a marhavásárok, a cowboyok világa, a déli gyapotmezők vagy az iowai kukoricaföldek látványa sokakban megfogalmazza a kérdést: vajon milyen lehet az élet a világvárosokon túl, ott ahol az amerikai lakosság túlnyomó része is él.

Forrás: [origo]
Cincinnatti

Az egyéni utazók, mint első fecskék jó példával szolgálnak, és élménybeszámolóikon keresztül bebizonyítják, hogy igenis van élet a felhőkarcolókon túl. Persze először mindenki kicsit bátortalanul próbálgatja a rágódohányt, és kissé vonakodva eszi a hamburgert krumpli chipsszel, de annál nagyobb lelkesedéssel pörgeti a lasszót, és áll a mamutfenyő mellé egy fénykép erejéig. Lenyűgözi a prérin dübögő bölények látványa, a Mississippi deltája és a bourbonok selymes íze. A programok végeláthatatlan tárháza, a városok környéke, és az amerikai vidék romantikája rengeteg élménnyel szolgál minden évszakban.

Elővárosok és a vidék

Cincinatti, Atlanta, Denver, Austin, Nashville, Albuquerque, San Antonio ugyan nem tartoznak a legkisebb városok közé, de a városok közvetlen környezetében nagy felfedezéseket tehetünk, és komoly túrákban gondolkodhatunk. Ezek a kirándulások már pont jók arra, hogy az elővárosok és a kisebb farmok életébe belepillantsunk, és egy kicsit rácsodálkozzunk az elsuhanó tájra.

Forrás: [origo]
Denver

A városok vonzáskörzete 100-150 kilométeres is lehet. A távolságok ugyanis itt az amerikai kontinensen nem egészen az európai lépték szerint alakulnak. Előfordulhat, hogy a legközelebbi áruházat vagy benzinkutat csak 60-80 kilométerrel távolabb fedezzük fel. Az autóbérlés tehát elengedhetetlen és nélkülözhetetlen.

A célállomások kiválasztásához segítség lehet, ha legalább azt tudjuk, hogy milyen témák után érdeklődnénk, vagy milyen program tetszene a leginkább. Bőven találunk ajánlatot természeti látványosságra, aktív pihenésre, horgászásra, fesztiválokra, szabadtéri és sport rendezvényekre, vagy éppen látványos útszakaszok felfedezésére.

Indián táncversenyek és seregszemlék

Jövő év elején kezdődnek egészen nyár végéig tartanak az indián fesztiválok szerte az államok területén: a Wisconsin State Fair Parkban West Allis-ben, a Heard Múzeumban, Phoenixben vagy Albuquerque-ben, az egyetemi arénában.

Forrás: [origo]

Ezeken a fesztiválokon több száz, esetenként több ezer indián vonul fel saját nemzetségének ünnepi öltözékében, hogy hagyományos táncaikkal elkápráztassák a közönséget és egyben versenybe szálljanak a több ezer dolláros fődíjért. A kézműves portékák, szerszámok, igazi sátrak, és a tradicionális indián fogások között egész nap elbóklászhatunk. A belépők általában nagyon olcsók, 7-10 dollár között mozognak.

Szüreti mulatságok

A Nyugat-virginiai eper fesztivált igazi kisvárosi hangulatban ünnepelhetjük Buckhannon-ban, minden év májusában. Torták és lekvárok, frissen szedett epres kosarak, régi receptek, utcabálok szelíd, kora nyári környezetben.

Hasonló élményekkel lehetünk gazdagabbak a vörös áfonya ünnepén, a massachusettsi farmokon. Plymouth, Kingston, Harwich, és Carver kisvárosok környékén, hatalmas területeken termelik az áfonyát. Találunk tanösvényeket és szervezett kiscsoportos kirándulásokat, ahol megismerkedhetünk farmerek életével és rengeteg kóstolón vehetünk részt. A szüreti bál ingyenes.

Remek program New Yorktól alig 100 mérföldnyire, északra Saugerties városában a Hudson Valley fokhagyma szüret. A mulatság olyan népszerű, hogy a környező államokból, így Connecticutból, Delawareből, Pennsylvaniából is indítanak buszjáratokat. Itt főzőbemutatók, folk-koncertek, kóstolók várják a turistákat. Belépő 2 dollár.

Bölények és prérik

A hatalmas nyitott füves területeket kedvelő amerikai bölények a kontinens legnagyobb testű élőlényei. Évszázadokkal ezelőtt az indiánok létének alapját jelentették ezek a nemritkán 900 kilogrammos jószágok. Húgyhólyagjukból tarisznyát készítettek, az állatok vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított ürülék pedig jó szolgálatot tett tüzelőként.

Forrás: [origo]

A turisták többnyire védett területeken figyelhetik meg az állatokat például a Yellowstone Nemzeti Parkban, a North West Trek Wildlife Parkban, Washington államban vagy a Denver környéki híres hegyi parkokban.

Az egyik ilyen védett terület a Denvertől 20 mérföldre, nyugatra található Genesee Park, ahol két bölénycsorda is él, egy 1000 hektáros területen. A legjobb megfigyelőhelyet már kitapasztalták a parkfelügyelet munkatársai, amit az I-70-es úton a 254 kijáratnál találunk meg. A bölények főleg a hűvös napszakokban, tehát kora reggel és késő este, de néha éjszaka is aktívak. Napközben a melegben pihennek, kérődznek és porfürdőt vesznek, hogy távol tartsák a legyeket, és a vérszívó rovarokat. A legtöbben a vágtára várnak, amikor a csorda megindul és eget rengető dübörgéssel hasít a végeláthatatlan prérin hatalmas porfelhőt hátrahagyva.

Whiskylepárló üzemek és kóstolók

Kentucky és Tennessee államokban jó néhány desztilláló üzemet találhatunk, ahol szinte minden nap indítanak vezetett üzemlátogatásokat és kóstolókat. Patyolat tiszta üzemekben katonás rendben sorakoznak a patinás tölgyfahordók és a faüstök. Itt a kukorica és rozs alapú italok elkészítésének módját is bemutatják, és megnézhetjük, hogyan és milyen technikával dolgoztak egykor a whiskykóstolók. A legtöbben a híres szeszfőzőmester Jimmy Russel bácsi üzemét keresik fel Kentuckyban, hiszen nála jobban senki sem ismeri a régi legendákat, és a legjobb recepteket, no meg a legjobb évjáratokat.

Forrás: Getty Images
Kentucky legfontosabb "termékei": a derby és a whiskey

Kentuckyban Frankfort, Louisville, Lexington, és Bardstown, Clermont, Lawrenceburg városában összesen 8 desztilláló üzemet járhatnak végig a turisták. Ezek a városok egymástól körülbelül 50-60 kilométeres távolságban találhatók. Általában egy-két lepárlót néznek meg az utazók, azokat is csak azért, hogy legyen mit mivel összehasonlítaniuk. Ha tehetjük, válasszunk egy Kentucky és egy Tennessee állam béli üzemet, és kóstoljunk minél többet.

Sz.K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!