Víz alatti múzeummal védik az élővilágot

Vágólapra másolva!
A korallzátonyok megmentése érdekében Mexikó partjainál víz alatti kortárs szoborpark várja novembertől a látogatókat. A Yukatán-félsziget keleti részén több száz ember nagyságú alkotást süllyesztenek a tenger fenekére. Az elmúlt években a helyi korallzátonyok igen megsínylették a turistadömpinget, így regenerációra van szükségük. Amíg a természet restaurálja a zátonyokat, a turistákat a különleges vízi szoborpark szórakoztatja.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb víz alatti múzeumát szeretné megépíteni Mexikó, a számos kulturális nevezetesség, a chilis-bab és a tequila mellett az új látnivalóval szeretnék növelni a térség népszerűségét. A mexikóiak terve, hogy 400 emberi alakot állítanának fel Cancun közelében, a Karib-tenger fenekén. A műalkotásokat Mexikó egyik legizgalmasabb területén, a Yukatán-félsziget keleti felén fekvő Quintana Roóban tekinthetik meg a tengert és a modern művészetet kedvelők.

Forrás: Jason de Caires Taylor

A modern tárlat érdekessége, hogy a különleges beton felhasználásával készülő alkotásokon a moszatok és a víz alatti élőlények meg tudnak tapadni, így a művészet és a természetes élővilág teljes szimbiózisban élhet, fellendítve a helyi ökoszisztémát. A szobrok folyamatosan változni fognak, ahogy beilleszkednek a korallzátonyok és a tengeri élet mindennapjaiba. A Yukatán-félszigetre évente több mint 300 ezer turista érkezik, hogy megcsodálja a maja kultúra emlékeit. A víz alatti múzeum várhatóan közel olyan népszerű látványosság lesz, mint a korallzátonyok.

Az elmúlt években a korallzátonyok nagymértékben sérültek, ugyanis a tapasztalatlanabb turisták búvárkodás közben gyakorta megrúgták a korallokat az uszonyukkal, vagy a búvárpalackokkal nekiütköztek az élőlényeknek. A turisták felmásztak a korallzátonyokra és végigsétáltak rajtuk, ezzel összetörve őket. A múzeum várhatóan segít majd helyreállítani a zátonyokat. A tervek szerint a víz alatti múzeum sok turistát vonz majd, közben pedig a közeli korallzátonyok regenerálódhatnak, a megújulással egyfajta természetes restaurálást valósítanak meg a szervezők.

Forrás: Jason de Caires Taylor

A művészi kezdeményezés atyja Jason de Caires Taylor, a híres víz alatti művész. A kortárs alkotó a tengerfenékre süllyeszti szobrait, így azok soha nem nyerik el végleges alakjukat, a természet folyamatosan formálja őket. A különleges mexikói kiállítás a kortárs és a maja kultúra egyvelege lesz. A múzeum várhatóan novemberben nyitja meg víz alatti kapuit, méghozzá négy ember nagyságú szoborral, az alkotások folyamatosan népesítik majd be a tengert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!