A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia
Vágólapra másolva!
Miközben kanadai sajtó az olimpia negatív nemzetközi visszhangjaival foglalkozik, a turisták két pofára eszik a hot-dogot, másik kezükkel pedig kanadai zászlót lengetnek. Egy árus naponta átlagosan 320 hot-dogot, 100 hokimezt és közel ugyanennyi zászlót ad el. Az eladási csúcsot az egyujjas piros kötött kesztyű taraja, 2 millió 600 ezer darabbal. Vancouverben legalább az üzlet jól megy, ha már az olimpia szervezése akadozik.
Vágólapra másolva!

Másfél percenként sül egy virsli

A Dunsmuir utcai hot-dogos tulajdonosa néhány éve váltotta ki az engedélyét. Akkor még nem tudta, hogy az általa találomra választott helye később ilyen sokat fog számítani. A Yummy Hotdogs egyrészt egy forgalmas csomópontban, másrészt az olimpiai létesítményekhez közel található. A tulajdonos a játékok előtt néhány nappal egy egész évre elegendő hozzávalókat vásárolt be, és úgy tűnik jól tette. Jelenleg 30-40 hot-dogot ad el óránként, ami azt jelenti, hogy a másfél percenkét tesz parázsra kolbászt és virslit.

A kanadai hot-dogot gazdagon eszik. A műanyag fedeles tárolókban kockára vágott hagyma, savanyú káposzta, csemege uborka, édes kukorica, olíva bogyó is található. Ezekből is bőven be kellett vásárolni. A hot-dog ára 2, 50-3,50 dollár között mozog. A tulajdonos azt mondja, hogy a mostanival szemben egy átlagos februári napon körülbelül tíz szendvicset ad el.

Forrás: [origo]

Csecsebecsés bódé: 5 nap alatt behozta az árát

Kicsit arrébb a Beatty utcában, a One Star Souvenir nevű pavilonban sem panaszkodik a tulaj. Azt mondja, mindenki akar valami emléket, ám a vásárlóknak fontos, hogy így vagy úgy, de az ajándéktárgyon legyen egy kis juharlevél. Sapkákból, sálból kevesebb van, lévén a városban a Kuro-Shio áramlatnak köszönhetően nemcsak idén, de egyébként is igen enyhék a telek. Sapka helyett viszont van zászló, kitűző, indiántotem, sörnyitó és mindenféle csecsebecse. A tulajdonos amúgy internetes kereskedelemmel foglalkozik. Azt nem árulta el, hogy mennyibe került a standhoz az engedély és mennyi volt az eddigi forgalom, de azt igen, hogy már bőven megérte neki.

Folyik a sör és a kávé

A szemközti utcában működő kávézóban állandó a vendégforgalom, drámai növekedés azonban itt (eddig) nem tapasztalható. Általában január elején emelnek árat, de ezzel most megvárták a februári olimpiai játékokat. A tavalyi árhoz képest mindössze 25 centtel drágább egy pohár amerikai kávé. A tulajdonos szerint a napokban kitett kanadai zászlócskák viszont sokat dobtak a forgalmon. Azt mondja, 100-150 darabot is elad belőlük naponta.

A kávézótól kétutcányira északra található grill bárban, egy átlagos olimpiai sportnapon nincsenek többen, de a fontosabb mérkőzéseket és finálékat rengetegen követik figyelemmel. Az úgynevezett sportbárok évközben is forgalmasak, de egy ilyen nagyszabású rendezvényen, mint amilyen az olimpia, még többen szeretnének közösen ünnepelni. Ez a jelenség határozottan tapasztalható, még akkor is, ha a Kingston Grill nem egy tipikus sportbár. A vasárnapi gyorskorcsolya döntő napon például 20-30 százalékkal ettek és ittak többen, de a legnagyobb forgalomra a jövő heti hoki döntő napján számítanak. Mivel lesz olyan nap, amikor két mérkőzés is lesz, az étterem valószínűleg minden hadra fogható munkatársát berendeli. 1 pitcher (0,9 literes kancsó) Molson Canadian 16 dollár, 1 üveg Budweiser 5 dollár.

Hokimez és kesztyű mindenkinek

A Van City sportboltban a Georgia utca 554-es szám alatt soha nem látott mennyiségű sportruha talált gazdára a játékok kezdete óta. A bolt közel háromszorosát adja el annak, az ilyenkor szokásosnak. Természetesen a hivatalos, indián motívumokkal díszített juharleveles, eredeti hokimezek a legkelendőbbek. Általában 200-230 dollár egy ilyen felső, amiből a sportboltban naponta átlagosan 100 darabot adnak el.

Forrás: [origo]

A szemközti sportáruházban (Bay's Olympic Superstore) vasárnap a vásárlók kígyózó sora szabályosan körbetekeredett az épület körül. Mindenki a téli olimpia legnagyobb sztárját, az egyujjas, piros, kötött kesztyűt kereste. Az olimpiai ötkarikával és a juharlevéllel díszített kesztyű támogatói céllal készült, vagyis minden egyes pár árából néhány dollárnyi összeggel a sportlétesítményeket és a sportolókat támogatják a vásárlók.

Dennis Kim az Olimpiai Szervezőbizottság marketing igazgatója a CBC-nek elmondta, hogy az eredetileg körülbelül egymillió kesztyű eladásával számoltak, de eddig csaknem 2 millió 600 ezer darab fogyott. Jelenleg a 700 ezres tartalékkészletet mozgósítják. A kesztyű ára 10 dollár.

Visa Canada: eddig az amerikaiak és a kínaiak költöttek a legtöbbet

A Visa Canada felmérése szerint a téli olimpia első három napján a turisták 16,2 millió dollárt költöttek, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban csak 10,8 milliót. A legnagyobb vásárlási kedvvel természetesen az amerikaiak érkeztek. Ők egyetlen nap alatt (február 12-én) 2,3 millió dollárt költöttek, míg a második legtöbbet a kínaiak, 395 ezer dollárral. A költekezési csúcsot a vasárnapi nap tartja, amikor összesen 7 millió dollár értékben vásároltak a turisták.

Vancouverben olyan boltos is van, aki kártérítést igényelne

Az hogy melyik vállalkozás könyvelhet el nagyobb forgalmat és bevételt attól függ, hogy az üzlet a város mely részén található. Az olimpiai faluhoz és sportlétesítményekhez közel elhelyezkedő kis delikát kereskedések is jól járnak, hiszen az olyan alapvető termékekből, mint a papír zsebkendő, szőlőzsír, ásványvíz és dezodor most lényegesen több fogy.

Azok az étterem és kávézó tulajdonosokat, akik az olimpiai falu elkerítése miatt üzleti szempontból hátrányosan érinti az olimpia, nem kizárt, hogy kártérítésben részesülnek, bár egyelőre a vancouveri városvezetés nem kommentálta a beérkező kárigényeket.

Sz.K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!