A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szállásfoglalás fogyatékkal élők részére is

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb utazási portál, az Expedia új szolgáltatást vezetett be a fogyatékkal élők számára. A portál keresőrendszerében mostantól a fogyatékkal élők is megkereshetik az igényeiknek leginkább megfelelő szálláshelyeket. Jelenleg 15 ezer amerikai szállásadó kínálja akadálymentes szobáit és közös helységeit az Expedia oldalain. A braille nyelvű étlap és az úgynevezett beguruló zuhany szerencsére ma már nem akadály.
Vágólapra másolva!

A fogyatékkal élők turisztikai lehetőségeinek bővüléséről az [origo] hasábjain már beszámoltunk. Egyre több légitársaság, múzeum, szálloda és étterem szolgáltatásait vehetik igénybe, és állapotuktól függően ma már szervezett utakon, városvezetésen, sőt speciális túrákon is részt vehetnek.

A fogyatékkal élők számára általában a szállásfoglalással kezdődik az utazás megtervezése, mert megfelelő hotelt találni számukra sokkal a nehezebb feladat, mint mondjuk repülő vagy vonatjegyet foglalni. Ebben segít most az Expedia.com utazási portál új szállodakereső funkciója, amellyel az alapvető szempontok mellett, a fogyatékkal élők speciális igényeknek megfelelően böngészhetnek az ajánlatok között.

Forrás: Expedia

A megfelelő akadálymentes szálloda kiválasztásához a portál szállodafoglalási menüpontjára kell kattintani, ahol maximum hét felmerülő igényt lehet megadni, köztük az akadálymentes parkolót, a braille-írással készült étlapot, illetve úgynevezett roll-in zuhanyzót.

A későbbiekben elképzelhető, hogy a kerekes székből is elérhető, vízszintesen elhelyezett liftgombok, akadálymentes uszodák, medencék és hasonló kényelmi faktorok alapján is lehet majd válogatni.

További fejlesztéseket is kilátásba helyeznek az Expediánál, amennyiben az érintett nemzeti parkok, múzeumok illetve városnéző buszok üzemeltetői felismerik a lehetőséget és tudatják az utazóközönséggel, hogy szolgáltatásaik elérhetőek a hallás-, mozgás-, vagy látássérült turisták számára is.

A speciális igényekkel beérkezett foglalásokat az Expedia nem bízza a véletlenre. A call center munkatársai biztos, ami biztos alapon felveszik a kapcsolatot a szállodával és még egyszer rákérdeznek a kért szolgáltatás meglétére. Tapasztalataik szerint hetente közel 500 foglalás érkezik ilyen jellegű speciális igényekkel. A portál adatbázisában jelenleg 15 ezer szállásadó kínálja akadálymentes szolgáltatásait, de egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Forrás: Expadia
Akadálymentes zuhanyzó

2008-ban mintegy 56 millió szállásfoglalást intéztek az utazók az Expedia oldalán, ahol hajóutakat, komplett nyaralásokat, városi programokat, repjegyeket lehet foglalni és autóbérlést is lehet intézni.

Európában is sürgető lenne egy hasonló keresőrendszer, hiszen a statisztikák szerint az Európai Unió 25 országában 40 millió a fogyatékkal élő, ebből 8 millió a kerekes-székes. Magyarországon közel 600 ezer fogyatékkal élő szerepel a nyilvántartásokban, közülük 140 ezren intézik kerekes-székből mindennapjaikat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!