A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Negyedórát töltött a lavina fogságában egy brit nő

símelléklet, lavina, hógörgeteg
Vágólapra másolva!
Tizenöt percig volt eltemetve egy lavina alatt a 23 éves brit Rhianna Shaw, az osztrák St. Anton síterep egyik jelöletlen pályáján. A hölgy különösebb sérülés nélkül túlélte a balesetet, ami kisebb csodának számít.
Vágólapra másolva!

A baleset helyszínére kiérkező orvosok megdöbbentek, hogy a brit hölgy 15 perc után túlélte a lavina-balesetet. Az esetek hat százalékában fordul csak elő, hogy a lavinabalesetek elszenvedői nyolc percnél tovább kibírják a hó alatt. Rhianna Shaw élete legrémisztőbb élményének írta le a balesetet és a Telegraph-nak elmondta, hogy a hó olyan sűrű volt felette, hogy meg sem tudott mozdulni. Csak kiabálni tudott, de a közelben lévő barátai nem hallották a hangját.

Lefagytak a kezeim, egy centit sem tudtam mozdulni. Annyit tudtam megállapítani, hogy merre van a felfelé vezető irány, mert onnan világosabb volt a hó. Nagyon gyengén hangokat is hallottam, de az én kiáltásaimat nem hallotta senki. A barátaim gondolom azt hitték, hogy valahogy megúsztam a lavinát, mert hallottam, hogy a zsebemen csörög a mobiltelefonom, de persze felvenni nem tudtam. Rémisztő volt - mondta Shaw a lapnak.

A baleset Ausztria egyik legfelkapottabb síparadicsomában, St. Antonban történt egy jelöletlen pályaszakaszon. Shaw és barátai az előző napokban több alkalommal is síeltek már ezen a pályán, mindenféle különösebb nehézség nélkül.

Nem volt túl sok a pályán a hét első felében. Aztán a hét közepén jó sok esett. Szép, napsütéses időnk volt, semmi jelét nem láttuk a készülő lavinának. Az egyik barátommal együtt csúsztunk, ő snowboardozott, én síeltem. Aztán az egyik pillanatban egy egész kicsit összekoccantunk, én el is vesztettem mindkét lécemet. Ez előfordul néha és általában nem is szokott nagyobb baj lenni belőle. Most azonban a koccanás miatt egy kisebb darabon megmozdult a hóréteg. Mögöttünk jöttek a többiek és a mozgásuk hatására egy jóval nagyobb hótömeg szabadult el, ami elragadott engem és nagyjából 150 métert cipelt lefelé a lejtőn. Teljesen elmerültem a hóban, egyetlen végtagom sem látszott ki. Próbáltam nem pánikba esni, de nehéz volt tartani magam - tette hozzá a brit nő.

A nő barátai csatárláncot formáztak és méterről méterre átkutatták a hótömeget, síbotjukkal kutatva Shaw teste után. Végül a hó alatt megtalálták a nő lábát és botokkal, kézzel kiásták a hó alól. Ekkor már nem volt pulzusa és nem is lélegzett, abban a pillanatban a klinikai halál állapotában volt. Az egyik síelő azonnal szívmasszázsos újraélesztést alkalmazott a lányon, ami szerencsére sikerült. A nő elmondta, hogy nagyjából tizenöt percig volt a hó alatt és ebből mintegy öt percig lehetett tudatánál. A legtöbb ember tizenegy percnél hosszabb időt nem bír ki élve a hó alatt, ezért a kiérkező mentőhelikopter orvosai szerint kisebbfajta csoda, hogy Shaw maradandó károsodás nélkül túlélte a balesetet.

Hihetetlen szerencsém volt, de az biztos, hogy egy jó ideig nem fogok jelöletlen pályán síelni - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!