A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A londoni múzeumokban is az olimpia a főszerepben

Vágólapra másolva!
Pénteken a nyitóünnepséggel kezdetét vette a 2012-es londoni olimpia, és az angol főváros már javában olimpiai lázban ég. Ám nem csak az Olimpiai Parkban, hanem azon kívül is rengeteg érdekességgel várják a turistákat, elsőként az olimpiához kapcsolódó kiállítások, programok közül válogattunk.  
Vágólapra másolva!

Kivetítők

Fotó: AFP/FABRICE COFFRINI

Aki nem tudja az adott helyszínen követni kedvenc sporteseményét, annak érdemes lehet elnéznie a Hyde Parkba, ahol július 28-tól minden nap négy óriási, szabadtéri kivetítőn lehet követni az olimpiai eseményeket (a legnagyobb kivetítő 144 négyzetméteres). Az élő közvetítések mellett összefoglalókat és élőzenei programokat is ígérnek a szervezők, a belépés pedig - bizonyos koncerteket kivéve - ingyenes. A férőhelyek száma ugyanakkor limitált, így a bejutás azért nem garantált. További infók a parkról és a közvetítésekről itt.

A Victoria Parkban is hasonló programokkal készülnek, itt többek közt három kivetítő és sportolási lehetőség várja szombattól az érdeklődőket. A sportos zónában a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják magukat különböző sportágakban, például hokiban, lacrosse-ban, rögbiben vagy kosárlabdában. A belépés ide is ingyenes, bár néhány szolgáltatásért, például a park területén található 55 méteres óriáskerékért (ahonnan állítólag be lehet látni az egész olimpiai falut) vagy a 320 méteres drótkötélpálya használatáért, fizetni kell. További infók itt.

Kiállítások

A sport technológiai vívmányai - Museum of Childhood

Forrás: AFP/Romeo Gacad

"Mitől lesz sikeres egy atléta? Hogyan segítenek a legújabb technológai vívmányok abban, hogy a korábbiaknál gyorsabbak és erősebbek legyünk?" - többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a Beautiful Games elnevezésű kiállítás, ahol hetven, a sporttörténelem szempontjából is fontos újításokat, eszközöket tekinthetnek meg a látogatók. Látható például egy különleges kerékpár, a 2010-es futball-világbajnokság hivatalos labdája vagy futáshoz használt műlábak is. A kiállítás ingyenes, és szeptember 9-ig tart nyitva. Ugyanebben a múzeumban egyébként a mostani és az elmúlt olimpiák kabalafiguráiból rendezett kiállítást is meg lehet nézni.

Az út Londonig - Nemzeti Galéria

Forrás: AFP/Anthony Charlton

A galériában a londoni olimpiára való felkészülésről rendeznek fotókiállítást "Road to 2012" (vagyis az út 2012-ig) címmel. A nagyszabású kiállításon, ami egy három éves projekt eredménye, megnézhetjük, hogy kik azok, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a londoni olimpia. Ismert sportolókat (edzés közben vagy az öltözőben), klubokat, edzőket, építkezéseken részt vett munkásokat és helybélieket is felismerhetünk a képeken. A kiállítást szeptember 23-ig lehet megnézni, belépőt itt sem kell fizetni.

Az olimpiák története - Királyi Operaház

A lausanne-i olimpiai múzeum ugyan jelenleg zárva van, de az olimpiai játékok szerelmeseinek addig is érdemes ellátogatni a londoni operaházba, ahol az olimpiák történetéről látható izgalmas kiállítás. Néhány érdekesebb kiállítási tárgy egyenesen Lausanne-ból érkezett, és az ókori görög játékoktól a modern olimpiákon át a londoni előkészületekig mindent megtudhatunk erről a nagyszerű eseményről. Hangok, képek, tárgyi kellékek, szövegek és érmek is láthatóak az augusztus 12-ig, vagyis a londoni olimpia végéig nyitva tartó kiállításon. A belépés ingyenes.

Így készültek a londoni érmek - British Múzeum

Forrás: AFP/LOCOG

Bár az olimpiai aranyérem megszerzése csak kevés sportolónak adatik meg, a British Múzeumban most bárki közelről is megnézheti azokat az érmeket, amelyeket a londoni olimpián osztanak ki a legjobbaknak. A kiállításon kiderül, mi minden történt az erre a célra kibányászott fémmel odáig, hogy olimpiai aranyérem lett belő. Kiegészítésként a két korábbi londoni olimpián (1908, 1948) átadott érmeket is megtekinthetjük, az 1960-as és 1984 paralimpiák medáljaival együtt szeptember 9-ig.

Olimpikonok - Madame Tussauds

Forrás: AFP/Andrew Cowie

Ha élőben nem is sikerült összefutni egyetlen világsztárral sem, Madame Tussauds -nál azért lehet valamelyest vigasztalódni. Az olimpiára való tekintettel különleges újdonságokkal készültek a szervezők, többek közt kialakítottak egy interaktív sportos zónát, ahol a jelen és a múlt néhány nagy alakjának viaszszobrait nézhetjük meg. Usain Boltot, a jamaicaiak futófenoménját nem kell bemutatni senkinek, de Jesse Owens vagy Mohammed Ali szobra mellé is odaállhatunk fotózkodni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!