Bringakonyhával is vár a zöld nyári egyetem

Zöld Nyári Egyetem, Bodajk, Ökoplitikai Műhely, tábor, környezetvédelem
Vágólapra másolva!
Csaknem száz előadó és nyolcvanféle program várja az idei Ökopolitikai Nyári Egyetem résztvevőit Bodajkon, augusztus 1. és 5. között. A workshopok mellett készíthetünk majd ékszereket hulladékból, de lesz bringaszerelés, ökoszépségszalon és az is kiderül, milyen az a "bolyhos forradalom".
Vágólapra másolva!

Forrás: greenacademy.hu

Tavaly a résztvevők száma minden korábbi rekordot megdöntött, így ebben az évben a szervezők tágasabb, új helyszínt kerestek, így esett a választásuk a Bakonyban található Bodajkra. "A rendezvény tulajdonképpen egy olyan sokszínű zöld tábor, ahol napközben beszélgetések, workshopok és tréningek zajlanak, de lesz kézművesprogram, civil forgószínpad, előadások, este pedig filmek és koncertek szórakoztatják a közönséget"- mondta Liptay Orsolya, a nyári egyetem egyik szervezője.

Megoldások a krízisre a Krétakör segítségével
A tábor idei központi témája a magyar, európai és globális jövőkép, a demokrácia és válság kérdése, a környezeti válság és alkalmazkodás, a szegénység és a zöldpolitika állnak. "Nem állunk meg azonban a krízis és összeomlás feletti sajnálkozás szintjén: igyekszünk praktikus megoldásokat, jó gyakorlatokat közvetíteni a résztvevőknek, illetve maguktól a táborozóktól is tanulni, ők milyen stratégiákat alkalmaznak saját életükben személyes boldogulásuk érdekében, a materiális értékeken túl" - mondta a szervező.

A programba ezenkívül gazdasági "panelek" is bekerültek, szó lesz a Zöld Fordulatról és az euróválságról is, és izgalmas elméleti és gyakorlati tudnivalókat lehet szerezni a civil érdekérvényesítésről. Az eddigi évekhez képest új elem a programban a sokféle, személyre szabott tréning, illetve az egyik nagyobb téma, az internetes szabadegyetem, a TED szervezésében megvalósuló TedX előadás lesz. A tábor programjának színesítéséhez, interaktívvá tételéhez a Krétakör társulat is hozzájárul.

Az előző évekhez hasonlóan számos hazai és külföldi, a zöld közéletben és fenntarthatósággal foglalkozó körökben elismert személyiség szerepel az előadók között. A sztárvendég Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legfiatalabb képviselője, a svéd Kalózpárt tagja lesz, aki Bodoky Tamással, az atlatszo.hu oknyomozó portál főszerkesztőjével és Grad-Gyenge Anikóval, szerzői jogvédővel vitatkozik majd az ACTA-ról, illetve az egyezmény elkaszálásához vezető civil mozgalom sikerességének titkáról.

Nemcsak fejtágítás lesz
Közben lesznek persze lazább programok is, pl. lehet hulladékból ékszereket és dísztárgyakat készíteni több neves tervezőműhely vezetésével (Recycle Mission, Plastenka, Vadjutka, Mütyürgyár), lesz "bolyhos forradalom", azaz közösségi kötés-horgolás, a programot színesíti még a Messzelátó Egyesület öko-szépségszalonja, illetve az ökológiai szemléletű stílustanácsadás. A Bringakonyha önkénteseitől el lehet sajátítani a kerékpárjavítás alapjait, esténként pedig lesz tábortűz, koncert, táncház és filmvetítés. A tábor ideje alatt végig szakképzett pedagógusok, környezeti nevelők foglalkoznak a legkisebbekkel.

A nyári egyetemre a szó szoros értelmében vett "résztvevőket" várnak, olyanokat, akik nemcsak passzív látogatóként akarnak sodródni koncerttől kocsmáig egy fesztiválon, hanem konkrétan alakítják is a tábor szellemiségét, hangulatát, képviselik az üzenetét. "Aki Bodajkot választja, tényleg hisz benne, hogy hozzátehet valamit a világhoz, a mindennapjaink alakulásához" - mondta Liptay Orsolya.

A jelentkezők kapnak szállást, teljes ellátást helyi alapanyagokból készült ételekkel, amit egy bringás ételfutár cég készít, és bulizni is bőven lesz alkalom, hiszen minden estét koncert fog zárni. Az Ökopolitikai Nyári Egyetemet az Ökopolitikai Műhely Alapítvány szervezi, a Zöld Európai Alapítvánnyal, az Európai Zöld Párttal és a Zöld Szabadegyetem Egyesülettel együttműködve.
A részletes program és a regisztráció a www.greenacademy.hu honlapon található.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről