A lecsófőzés területén számos "iskola", hagyomány, alapanyag tartja magát, az egyszerű paprika-paradicsomos alapfogástól a tojásos, rizses, gombás, kolbászos verziókon át az egészen extrém, pl. narancsos kreációkig. A lecsófesztivál szervezői arra keresik a választ, hogy mitől lesz igazán házias, különleges, de leginkább finom a lecsó. A titokra Balatonkenesén derül fény, a Széchenyi téren, ahol már nyolcadik alkalommal szállnak versenybe a lecsófőzés amatőr sztárjai.
A csapatoknak, akik augusztus 18-ig jelentkezhettek a megmérettetésre, maguknak kell gondoskodniuk a főzéshez szükséges eszközökről, alapanyagokról és minden egyéb eszközről, amelyekkel kényelmessé és hangulatossá tehetik "konyhájukat".
Lecsókirályt is választanak
A résztvevők 10 órától foglalhatják el a főzőhelyeket, érkezési sorrendben. Maga a főzés csak 15 órától indul, a zsűri másfél órával később kezdi meg az értékelést, és olyan tagokból áll, mint Benke László és Bene Sándor mesterszakácsok, Varbai András, a Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Szövetség elnöke, és Hegyi Barbara színművésznő.
Amíg a lecsók készülnek, Dávid Roland szórakoztatja majd a közönséget. Az eredményhirdetésre és a Lecsókirály választásra 19 órakor kerül sor, a nap pedig egy Ocho Macho koncerttel zárul. A kicsiket 15 órától játékvár és arcfestés várja.
Aki esetleg lemarad a hétvégi eseményről, még elmehet az augusztus 31-én és szeptember 1-én esedékes Szentesi Lecsófesztiválra. Bővebb információ a balatonkenesi programról itt található.