Világrekorder az új szárnyas hullámvasút

Vágólapra másolva!
Az ohiói Cedar Point vidámparkban beállított Gatekeeper a leghosszabb, a legnagyobb esésű, és a legtöbb hurkot tartalmazza a kategóriájában.
Vágólapra másolva!

A hétvégén a közönségnek átadott hullámvasút már önmagában sem szokványos: az utazók itt a pálya két oldalán ülnek, mint egy repülő szárnyán. A Gatekeeper azonban ebben a kategóriában több világrekordot is megdöntött. A szárnyas hullámvasutak közül övé a leghosszabb pálya (1270 méter), a legnagyobb zuhanás (50 méter) és a legtöbb hurok (6), amelyben az utas fejjel lefelé kerül (a technikai adatok itt olvashatók el). A vállalkozó szelleműek óránként 110 kilométeres sebességgel pöröghetnek, és átélhetik a súlytalanság élményét is a 2 perc 40 másodperces út alatt.

A Cedar Point Ohióban található, és már a 15. egymást követő évben választották a világ legjobb vidámparkjának az Amusement Today olvasói. Összesen 16 hullámvasúttal rendelkezik, amelyek össztávja közel 16 kilométer. A Gatekeeper, amelyet a svájci Bolliger & Mabillard tervezett és épített meg közel 30 millió dollárért nyolc hónap alatt, kiemelkedik közülük. A Cedar Point vidámparkba 44,99 dollárba kerül egy felnőtt napijegy.

//videa.hu/player?v=NrDQygtPpT6VIMeF

A világ leghosszabb, hagyományos, acélszerkezetű hullámvasútja egyébként Japánban található: a Nagashima Spa Landen üzemelő Steel Dragon 2000 pályája 2479 méter. A legmagasabb ilyen szerkezet az Egyesült Államokban, a Six Flags Great Adventure parkban működő Kingda Ka a maga 139 méterjével, és ez produkálja a legnagyobb esést is 127 méterrel. A leggyorsabb az Egyesült Arab Emírségekben található Formula Rossa Ferrari World, amely óránként 240 kilométeres sebességre képes. A Gatekeeper azonban 52 méteres hurkával nemcsak a szárnyas hullámvasutak kategóriájában világelső, hanem az összes acélszerkezetű pálya között is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!